Spitalele sunt pline de pacienți cu infecții respiratorii. La Iași au fost interzise vizitele
Spitalul de Boli infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a suspendat programul de vizite începând de vineri, din cauza numărului mare de pacienți cu afecțiuni virale.
Rudele şi apropiaţii pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind cu aceştia la telefonul personal, iar pentru relaţii despre starea de sănătate a pacienţilor sunând la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionului unde aceştia sunt internaţi, a transmis spitalul.
„Ştim că atât pacienţii cât şi aparţinătorii doresc să îşi vadă persoanele dragi, însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecţiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate”, au transmis reprezentanții spitalului.
În acest moment, la spitalul de boli infecțioase din Iași sunt internați 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii.
„Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic, determinat de creșterea accelerată a numărului de cazuri cu infecții de căi respiratorii, cum ar fi gripă, virusul respirator sincițial, COVID-19, cât și alte boli infecto-contagioase”, a explicat Florin Roșu, managerul spitalului.
„Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă. Investigațiile efectuate în laboratorul de biologie moleculară al spitalului au confirmat prezența virusului gripal. Ceilalți pacienți au testul confirmat pentru SARS-CoV-2 și viroză cu virus respirator sincițial, iar comorbiditățile, vârsta, sau chiar forma mai gravă dezvoltată, au impus luarea deciziei de tratament în regim de spitalizare. În rândul celor mici, din cei 22 de pacienți, 13 au fost deja confirmați cu virusul gripal, cinci sunt în curs de investigații medicale, iar trei dintre ei au dezvoltat complicații precum pneumonia”, a mai spus Florin Roșu.
Acesta a mai precizat că în prezent traversăm un episod epidemiologic din punct de vedere al afecțiunilor virale, care se poate transforma într-o epidemie.
Cu 5.000 de cazuri de gripă, diagnosticate de medici într-o singură săptămână, nu am atins încă vârful.
Abia urmează, deşi medicii sunt deja copleşiţi, medicamentele se găsesc foarte greu, iar infecţiile respiratorii care dau forme extreme circulă în paralel.
Simptomele sunt asemănătoare. În prezent, autoritățile încă așteaptă avizul Comisiei Europene ca să suspende pentru 6 luni exportul de antivirale.