Atac informatic asupra mai multor spitale din România. Ce au descoperit specialiştii SRI

20-06-2019 15:07


Este alertă în sistemul de sănătate. Un atac cibernetic a avut loc, miercuri, asupra sistemelor informatice mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară.

Au fost vizate bazele de date în care sunt informaţiile medicale ale pacienţilor, iar din această cauză activitatea în aceste unităţi sanitare se desfăşoară cu dificultate. Internările, externările şi consultaţiile sunt trecute pe hârtie, fapt care prelungeşte timpul de aşteptare.

UPDATE 15:00 Ministerul Sănătăţii a cerut DSP să raporteze sesizările de la spitale privind atacurile cibernetice. Până acum ar fi vorba de 6 spitale - 2 în Bucureşti, Victor Babeş şi Colţea-şi 4 în ţară.

UPDATE 13.30: Spitalul „Victor Babeș” este una dintre unitățile sanitare atacate de hackeri. Aici, procedurile medicale – consultații și internări/externări – se desfășoară cu dificultate, din cauză că sistemul informatic nu poate fi accesat. Doctorii sunt nevoiți să noteze totul pe hârtie.

Nu pot fi accesate dosarele cu istoricul medical al pacienților și pot apărea situații în care pacienții cu boli cronice să fie trimiși acasă și reprogramați pentru consultații. O echipă a Centrului Național Cyberint, pentru a înțelege cum are loc această infecție cibernetică și ce măsuri trebuie luate.

În afară de Spitalul Victor Babeș, mai sunt afectate spitalele din Huși, Dorohoi și Alba. Fiecare dintre aceste unități sanitare, spunea ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar fi trebuit să aibă sisteme suplimentare de protecție a datelor.

Sorina Pintea a vorbit și despre măsurile care trebuie luate în astfel de situații.

Sorina Pintea a mai spus că în trecut au mai existat astfel de atacuri. De pildă, în 2017, a fost atacat atacat sistemul unui spital din județul Maramureș, când unitatea sanitară a trebuit să plătească 10.000 de euro unor hackeri străini, pentru recuperarea datelor. Iar în urmă cu o lună, a fost atacat sistemul spitalului din Huși și încă se lucrează pentru recuperarea datelor.

UPDATE 12:10 Potrivit SRI, sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeş - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba. "O echipă a CNC a plecat la Victor Babeş pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic."

Alerta vizează un atac asupra sistemului informatic. 5 spitale, toate din Bucureşti ar fi fost atacate, unul dintre ele fiind Spitalul Victor Babeş. Ministrul Sănătăţii a precizat joi dimineaţă că sunt îngreunate consultatiile si internarile. De asemenea, nu poate fi accesat istoricul medical al pacienţilor. 

Sorina Pintea a mai precizat că astfel de atacuri s-au mai înregistrat şi în trecut, când informatiile au fost recuperate de specialişti sau contra cost. Ultimul atac de acest fel a vizat spitalul din Huşi. 

În 2017, un atac informatic asupra unui spital din Sighetul Marmaţiei a fost comis de hackeri din alte ţări care au fost plătiţi cu 10.000 de euro. 

"Am aflat ieri după-amiază, când am fost informată, Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Imediat am transmis o informare Direcţiilor de Sănătate Publică, care, la rândul lor, trebuiau să anunţe spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi din punctul meu de vedere soluţia ar fi fost pentru spitale să aibă un dispozitiv neconectat la reţea ca soluţie de back-up - asta spuneau de fapt şi cei de la Centrul Naţional", a mai precizat Sorina Pintea.

Ea a cerut DSP-urilor să informeze MS cu privire la numărul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate să ia imediat măsuri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO