Cinci hackeri români, prinși de Europol. Cum își atacau victimele

22-12-2017 16:33


Cinci români suspectați de infracțiuni informatice au fost arestați în această săptămână într-o operațiune de amploare a Europol în colaborare cu Poliția Română, poliția olandeză, cea engleză și FBI.

Cei cinci sunt bănuiți că au perturbat sistemele din mii de calculatoare din Europa și Statele Unite, pentru răscumpărare.

Inițial polițiștii au arestat 3 indivizi pe care îi suspectau că au răspândit un virus ransomeware la peste 170 de victime din Olanda, Marea Britanie și Italia.

Suspecții ar fi trimis e-mailuri ce păreau să conțină facturi, care ar fi avut atașate un virsur ransomeware. Odată descărcat, virusul a criptat toate datele din calculatoarele infectate. Infractorii au cerut victimelor în schimbul unei chei de decriptare sute de dolari.

Pe de altă parte, alți doi români căutați de FBI pentru infracțiuni asemănătoare au fost prinși la București în timp ce încercau să părăsească țară.

Ancheta americanilor a dezvăluit însă că cei doi români aveau legături cu gruparea prinsă de Europol.

Astfel, cele două investigații s-au unit și au arătat că de fapt gruparea de români ar fi responsabilă pentru infectarea cu viruși de răscumpărare a mii de calculatoare din Europa dar și din Statele Unite ale Americii.

Este primul caz de acest gen la nivel mondial, în care sunt prinse persoane care trimit astfel de mesaje de răscumpărare. Cazul este instrumentat de o procuroare DIICOT.

VIDEO PROTVPLUS.RO