Spitalele din România caută soluții disperate pentru a primi pacienții bolnavi. Unii sunt îngrămădiți în containere

Ultima actualizare: 19-10-2021 20:38

Copleșite de valul de pacienți infectați cu coronavirus, spitalele românești caută soluții disperate ca să îi poată primi pe toți bolnavii. În Galați, cei suferinzi sunt îngrămădiți în containere și primesc oxigen din butelii înșirate printre paturi.

O metodă periculoasă despre care știu și pompierii, chemați de teama unui incendiu, din trei în trei ore, ca să verifice spațiile improvizate.

Într-un salon improvizat într-un container de 50 de metri pătrați, medicii au înghesuit pe paturi și pe scaune, zece pacienți. Primesc oxigen de la 11 butelii, niște bombe cu ceas în spațiul strâmt.

În curtea spitalului de urgență din Galați sunt șapte astfel de incinte.

Inițial, acele containere au fost folosite pentru triaj. Acum, înăuntru sunt pacienții care nu mai au loc în secția COVID. Din informații, sunt acum 57 de pacienți pe doar 35 de locuri.

Ziua, contanierele sunt ținute cu ușile deschise pentru ca înăuntru concentrația de oxigen să fie cât mai aproape de limita normală, de 21 la sută. Seara, când se face și mai frig, acest lucru devine imposibil. Grămezi de tuburi de oxigen sunt descărcate în continuu în curtea spitalului.

În containerele ticsite cu butelii nu există sisteme care să măsoare concentrația de oxigen din aer. Gazul fără miros și efecte fiziologice evidente asupra oamenilor, nu dă niciun avertisment și oricând este posibil un dezastru. Pompierii stau de veghe.

Eugen Chiriță, ISU Galați: "Spațiile unde se folosesc măști non-invazive trebuiesc foarte bine ventilate pentru a reduce concentrația de oxigen. Instalația electrică trebuie să fie bine pusă la punct, pentru a nu crea scânteia care să declanșeze incendiul."

Spitalul din Galați și-a asumat să facă improvizația pentru că altfel nu mai avea unde să își trateze pacienții. Chiar și așa, unii bolnavi așteaptă cu orele până li se găsește un pat.

Violeta Șapira, Spitalul Clinic de Urgență Galați: "Toate paturile, la momentul de față, de la nivelul Spitalului Județean sunt ocupate. Și cele 16 paturi din ATI."

Mihai Polinschi, Serviciul de Ambulanță Galați: "O situație de asediu sau de dezastru. Nu mai există locuri la serviciul de urgență nici măcar pe scaune."

În ultimele 24 de ore, în Galați, 18 oameni au murit infectați cu coronavirus. Niciunul nu era vaccinat.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO