Cea mai neagră zi a pandemiei de coronavirus în România. Bolnavii zac pe holuri, iar morgile spitalelor sunt pline
România trăiește cea mai neagră zi a pandemiei de Covid în care autoritățile au raportat cel mai mare număr de morți de la începutul crizei sanitare: 574.
În timp ce bolnavii sunt tratați și pe holuri pentru că în saloane nu mai sunt locuri, morgile spitalelor sunt pline, iar doctorii sunt doborâți de dramele pe care le trăiesc în fiecare zi. Nu pot face minuni pentru cei care le ajung în brațe, prea târziu.
Cumplit este că, specialiștii prevestesc o situație și mai dureroasă cu o explozie a infectărilor și deceselor, în condițiile în care, la terapie intensivă, zac în stare critică peste 1800 de oameni și au fost raportate 18.863 de noi infectări.
Spitalele sunt pline de oameni care cer disperați ajutor să respire, iar numărul celor răpuși de Covid este atât de mare încât nu mai au loc în morgile unităților sanitare.
Imaginile de la morga Spitalului Universitar din Capitală arată dezastrul sanitar pe care îl trăim. Zeci de morți de Covid, puși în saci negri, au fost așezați pe tărgi pentru că nu au mai avut loc în frigidere.
Sunt scene pe care le vedeam anul trecut, la începutul pandemiei, în Italia. Acum le trăim noi, deși avem o armă cu care ne putem apăra: vaccinul.
La Universitar, într-o singură zi, s-au prăpădit 40 de pacienți cu forme grave ale infecției Covid-19, iar din cei peste 400 de bolnavi, aproape 100 sunt intubați și ventilați mecanic.
Situația este la fel de rea în orice spital din țară. Sute de familii îndurerate așteaptă să își ridice rudele de la morgă.
Pacient: "Stăm de trei ore numai ca să ne facă actele, ca să mergem la primărie să scoatem certificatul de deces. Nu știu ce se întâmplă."
Ultimele cifre prezentate de autorități sunt înspăimântătoare: 574 de morți - 561 dintre ei, doar în ultimele 24 de ore.
S-a stins și o familie întreagă din Giurgiu: fiul de 36 de ani și părinții. Niciunul nu era vaccinat.
Dragoș Chivu, manager Spitalul Județean Giurgiu: ''Întâi părinții au murit și apoi la câteva ore și fiul.''
Gina Ciolan, director medical Institutul Marius Nasta: "Este mai degrabă un film al groazei făcând locuri mai multe la morgă. Nu vrem să avem decedați, vrem ca numărul lor să scadă. Chiar și moartea trebuie să fie altfel, nu așa. Despărțirea de cei dragi nu trebuie să fie așa cum este acum."
Situația este scapătă de sub control. Salvatorii de pe ambulanțe găsesc oameni care mor în case, pozitivi și pe care nu a mai avut cine să îi ajute.
Cătălin Sardan, director medical SAJ Teleorman: "Situația este destul de gravă. Două cazuri în ultima săptămână în care i-am găsit deja decedați acasă. Au găsit un pacient cu saturație sub 60%. În momentul în care au vrut să-l transporte spre spital, au efectuat procedurile de transport, acesta a intrat în stop cardio-respirator. Încă un caz la care un echipaj al serviciului de ambulanță s-a deplasat, tot la fel, un pacient cu 50 și ceva la sută saturația de oxigen, iar la momentul transportului acesta a intrat în stop. Majoritatea consideră că este o răceală obișnuită, așteaptă să treacă de la sine, iar când se agravează este deja prea târziu."
În acest timp, în secțiile de terapie intensivă, cu ultimele puteri, luptă pentru viața lor peste 1800 de bolnavi.
Așa se întâmplă cu o femeie internată în secția de terapie intensivă ROL 2. Nu poate respira singură și acum, cel mai mare regret al ei este că nu s-a vaccinat.
Doctorii sunt copleșiți de dramele care se petrec în fiecare minut sub ochii lor.
Amin Zahra, medic de terapie intensivă la Spitalul Județean Ploiești povestește că bolnavii le imploră ajutorul.
''O doamna tânăra cu un flux mare de oxigen aflată în terapie intensivă de mai multe zile m-a rugat dacă poate să meargă acasă, măcar puțin ca să își strângă copilul în brațe. Ar trebui să știți și asta când veți ajunge în terapie intensivă, n-o să vă țină locul nimeni acasă, nici ca mamă, nici ca tată, nici ca frate sau soră!'', a scris medicul pe Facebook.
Amin Zahra, Medic ATI SJU Ploiești: ''Azi am internat un pacient de 34 de ani fără boli asociate unde la prima vedere replica lui a fost "dl doctor, faceți ceva că am copii de crescut". E dureros pentru că din păcate după aceasta pandemie vor rămâne foarte mulți copii orfani.''
Evoluția bolii s-a schimbat, susțin infecționiștii, care se tem de apariția unei noi tulpini. Pacienții cu SARS-Cov-2, nevaccinați, trec brusc de la tuse seacă și stare febrilă, direct într-o secție de Terapie Intensivă, unde medicii nu îi pot ajuta pe toți.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Am avut cazuri de pacienți care, într-un interval de jumătate de oră, o oră, de la un necesar mic de oxigen, au avut nevoie de internare în Terapie Intensivă, de aceea spun că există posibilitatea apariția unei noi tulpini virale.''
De la începutul pandemiei de Covid și-au pierdut viața 42.616 oameni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, decese, ATI, situatie critica,
Dată publicare:
19-10-2021 18:12