Speranța de viață a românilor, în creștere după Revoluție. Deși trăim mai mult, rămânem sub media UE
Deși nu au bani pentru bătrânețe, românii au cea mai mare speranță de viață din ultimii 30 de ani. Potrivit datelor Eurostat, față de 1990, am câștigat șapte ani.
Statisticile arată că femeile trăiesc, în medie, cu 5 ani mai mult decât bărbații. Chiar și așa, încă suntem sub media Uniunii Europene. În plus, rămânem țara cu cel mai mare indice al mortalității infantile.
Nina Scopos are 94 de ani. Viața trăită fără regrete, o căsnicie fericită, călătoriile, dar și munca sunt atuurile ei, spune femeia.
Nina Scopos, pensionară: „M-am obișnuit și cu munca mai grea, munca fizică și asta e foarte bine, omul să știe să facă de toate.”
Bărbații de la noi trăiesc, în medie, 71,3 ani, cu peste 7 ani mai puțin decât femeile. Suntem pe locul patru în Europa în privința diferenței dintre sexe.
Vasile Hendreș, în vârstă de 88 de ani, și-a trăit viața după trei principii - disciplină, echilibru și moderație. Iar acum nu uită de mișcare.
Vasile Hendreș, pensionar: „După masă, fac plimbări, fac cele două holuri dus-întors, scările le fac de 3 ori pe zi.”
Evoluția speranței de viață în ultimele trei decenii
În anii '90, românii trăiau, în medie, 69,9 ani. În 2000, speranța de viață a depășit 70. În 2010 trecuse de 73. A scăzut în timpul pandemiei, dar apoi a ajuns la 76,4 ani.
Aceleași statistici ne arată că, în România, femeile au o speranță de viață de 79,1 ani. Pe regiuni, cel mai mult trăiesc femeile din București-Ilfov - 79,9 ani. Urmează cele din centrul țării, cu 79,5 ani. Cea mai mică speranță de viață este în vest - 78,6 ani.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: „Sunt mult mai preocupate de alimentație sănătoasă. Se îngrijesc mult mai mult de sănătatea fizică și psihică, consumă într-o măsură mult mai mică decât bărbații alcool, tutun.”
În cazul bărbaților, tot cei din București-Ilfov trăiesc cel mai mult - 72,9 ani. În centru, speranța de viață este de 71,7 ani.
Viața mai bună, în general, este la baza creșterii.
Luiza Spiru, profesoară de longevitate la Universitatea din Geneva: „În urmă cu 20 de ani, acest tip de prevenție legat de prezentarea la medicul de familie era extrem de redus. Al doilea lucru este exercițiul fizic, el înseamnă mersul pe jos. Al treilea este sănătatea mentală, înseamnă socializare, înseamnă verbalizare.”
Totuși, suntem sub media de 81,4 ani a Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, cea mai mare speranță de viață este în capitala spaniolă Madrid, urmată de regiuni din nordul Italiei și, din nou, din Spania.