Specialiştii SRI, cu ochii pe alegeri. Cele 5 scenarii de fraudare prin Internet


Ultimul update: Joi 25 Aprilie 2019 20:13
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2019 10:20
Categorie: Stiri actuale

În premieră pentru Romînia, experţii Serviciului Român de Informaţii au prezentat scenarii privind o posibilă încercare de a influenţa rezultatul alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale prin intermediul Internetului.

În documentul prezentat miercuri, experţii SRI vorbesc despre „posibilitatea ca actori cu relevanţă geostrategică să acționeze folosind capabilități cibernetice pentru a influența procesul electoral și, implicit, rezultatul alegerilor”.

Ei dau exemple din Ucraina, Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania – state unde, cu excepţia Regatului Unit, acţiunile de acest tip din ultimii ani au fost atribuite direct unor entităţi din Rusia.

 

Cele 5 scenari de fraudare a alegerilor prezentate de SRI


SRI a prezentat 5 scenarii: infectarea sistemelor IT utilizate în cadrul procesului electoral, interceptarea comunicaţiilor între misiunile diplomatice ale României şi Autoritatea Electorală Permanentă, operaţiuni de propagandă şi dezinformare online, distribuirea de documente cu caracter secret sau personal despre persoane publice şi atacuri cibernetice asupra unor instituţii media.

În contextul acestor scenarii, specialiştii Serviciului vorbesc despre riscul ca autorii unor astfel de atacuri cibernetice să modifice rezultatele parţiale ale votului sau listele de alegători, să lanseze ştiri false şi să denigreze candidaţii, să încerce să compromită persoane şi instituţii publice prin scandaluri tip “leaks” şi să publice “fake-news” pe site-urile unor instituţii serioase de presă pentru a influenţa prezenţa la vot şi rezultatul alegerilor sectorul IT&C.

Reacțiile analiștilor

 

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Chiar dacă SRI nu face precizarea asta, este vorba despre Rusia. Ori constatăm că trolii transmit la infinit informaţii contrafăcute despre Occident.

Rusia sau alte ţări interesate să destabilizeze țări inamice, şi România este considerată o ţară inamică, folosesc aceleaşi metode şi ar trebui să învăţăm din erorile celorlalţi.

Antonio Momoc, profesor Jurnalism și Comunicare: ”Una dintre cele mai mari probleme în România este această naivitate, că pot identifica cu uşurinţă ştirile false. Pe asta se bazează cei care răspândesc ştiri false. Această convingere că internetul este o sursă credibilă de informare.

Dan Dungaciu, analist: ”Miza este aceeaşi şi în România: să se decupleze de la un program european, NATO, şi se folosesc de toate posibilităţile pe care le au la îndemână.

Un politician interlop din Rusia folosea o identitate falsă din România. Cum a fost prins
PNL: Nominalizarea lui Drăghici pentru şefia AEP arată intenţia PSD de a frauda alegerile
Român arestat de Serviciul Secret în SUA. Acuzaţiile sunt extrem de grave
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22