Specialiștii, îngrijorați de amploarea înghețului în România. Vegetația este afectată

Ultimul update: Luni 28 Ianuarie 2019 19:49
Data publicarii: Luni 28 Ianuarie 2019 17:48
Categorie: Actualitate

Ascunsă în peisaje sublime, vegetația din sudul țării este în suferință în aceste zile. Încremeniți de ger și prinși în carcase de gheață, numeroși arbori din Capitală s-au rupt.

Din aceeași cauză, pomii înmuguriți din livezi se sufocă și vița de vie care nu a fost legată riscă să nu mai rodească. Iar Grădina Botanică este închisă pentru că ramurile smulse pun în pericol siguranța vizitatorilor.

E un spectacol extrem de rar al naturii, care a oferit fotografilor un material prețios. Apa căzută din cer a încremenit și a creat tablouri ireale. Iarna a strivit cu talent orice gând că omul, cu mâinile lui, sculptează în forme perfecte. Ramuri firave încă țin piept, vitejește, platoșei groase de gheață. Cu toții ne-am trezit pe tărâmul gheții de care auzeam doar în povești.

Doar că aceste imagini care au împânzit rețelele de socializare vin cu un preț, pe care încă nu-l putem calcula. Chiar și specialiștii vorbesc îngrijorați de amploarea înghețului.

Profesor dr. Florin Stănică: ”Am o experiență de 40 de ani și este prima oară când poleiul este de intensitatea și grosimea pe care o vedeți. ”

De 4 zile, sub o carcasă care cedează încet, mugurii pomilor fructiferi se sufocă.

Profesor dr. Florin Stănică: ”Aici avem meri, care sunt în general rezistenți la temperaturi mai scăzute, la fel ca și perii, dar avem și specii mai sensibile, cum ar fi cireșul, caisul, piersicul. Poate să ducă la asfixierea la o parte din muguri. Din fericire, acum temperatura aerului crește, să sperăm că poleiul acesta se va topi și abia după aceea vom putea să evaluăm.

Abia peste două luni pomicultorii vor putea spune cât la sută din copăcei vor lega rod. La fel de expuse sunt și culturile de viță de vie, cătină, afinul și alunii.

Chiar dacă succesiunea de fenomene naturale din ultimele zile este extrem de rară, specialiștii în pomicultură spun că riscul de distrugere ar fi fost mai mic dacă gospodării ar fi luat măsuri simple, bătrânești: să văruiasca toamna trunchiurile.

Culoarea albă reflectă lumina și înghețul se instalează mai lent. Când ninge, zăpada trebuie adunată la baza pomilor, ca să creeze un strat protector și să întârzie înmugurirea.

În parcuri și pe străzile Capitalei, cel mai bine au rezistat coniferele. În rest, numeroși copaci au cedat sub greutatea gheții. Și în Grădina Botanică s-au rupt crengi ale brazilor bătrâni. Mai mulți pasionați de fotografie au intrat ca să facă poze, însă pentru, siguranța lor, au fost rugați să plece.

Petronela Comănescu, biolog: ”Sunt doar crengi, nu sunt arbori întregi, dar totuși a fost destul de periculos și încă este. De aceea Grădina este închisă. ”

Natura a transformat și stația meteo Vlădeasa într-o construcție spectaculoasă, înghețată pe exterior.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cine va primi despăgubiri după distrugerile provocate de ploile înghețate
Cine va primi despăgubiri după distrugerile provocate de ploile înghețate
VIDEO PROTVPLUS.RO
salvare retezat
Aproape 100 de turişti, blocaţi în zăpadă în drum spre o staţiune din Retezat
Două persoane rănite și mașini avariate din cauza vântului puternic. Situația în țară
Zece persoane blocate în zăpadă, în Olt. Pompierii au intervenit pentru a-i salva
Cum îi ajută cărţile de care oamenii nu mai au nevoie pe suferinzii de boli incurabile
Casă mistuită de flăcări, în Cluj. O familie a rămas pe drumuri
Bătrân spulberat de un microbuz cu pasageri. Pe unde circula victima
executat vrancea
Execuţie în stil mafiot. Cine este bărbatul găsit împușcat în mașină, în Vrancea
Incendiu de proporţii în sectorul 1 al Capitalei. Pompierii au trimis 16 autospeciale
Drumuri blocate din cauza vântului şi viscolului. Copaci şi stâlpi au căzut pe şosele
Corina Creţu: "Toţi pretindem, cel puţin, că avem toleranţă zero la corupţie"
Măsura luată de Ecaterina Andronescu după scandalul diplomelor de medic false
Război total Toader - Lazăr: "Vom ataca la CCR OUG pe legile justiției"