„Situație fără precedent”, după 4 zile de ploaie înghețată. 62.000 de case, fără curent
Peste 2.000 de intervenţii ale pompierilor bucureșteni au avut loc în ultimele 24 de ore pentru îndepărtarea efectelor ploii îngheţate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.
►În Capitală, numeroase mașini au fost distruse din cauza copacilor care au căzut.
►În restul țării, zeci de mii de locuințe sunt, în continuare, lipsite de electricitate.
UPDATE 18:10: În intervalul orar 06:00 - 18:00, pompierii ISUBIF au intervenit la 378 de situații de urgenta generate de fenomenele meteo (371 în București și șapte în IF.)
83 de autoturisme au fost avariate, toate în București.
UPDATE 17:50: Ministerul Energiei: Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică a scăzut la 62.000, la nivel naţional
Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică a scăzut la 62.000, la nivel naţional, după ce în ziua anterioară acesta ajunsese la 150.000, potrivit datelor Ministerului Energiei, publicate duminică. Cele mai noi informaţii sunt centralizate până la ora 16:00.
Judeţele cele mai afectate de problemele în alimentarea cu energie electrică sunt: judeţul Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov, Brăila, Buzău şi Dâmboviţa.
Ministerul Energiei menţionează că va supraveghea întreaga acţiune a operatorilor de distribuţie în limitele sale legale, până când situaţia va reveni la normal, în întreaga ţară.
UPDATE 17:30: Aproximativ 26.000 de consumatori din 25 de localităţi ale judeţului Ialomiţa nu sunt încă alimentaţi cu energie, din cauza vremii nefavorabile, după ce 40 de unităţi administrativ-teritoriale rămăseseră fără curent electric, a anunţat duminică Biroul de presă al ISU Ialomiţa.
Potrivit sursei citate, din 24 ianuarie, de la începerea manifestărilor nefavorabile ale vremii, prin dispeceratul integrat şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Ialomiţa au fost gestionate circa 70 de situaţii în care oamenii au fost puşi în dificultate din cauza poleiului de pe căile de transport şi a gheţii depuse pe copaci ori pe cablurile de electricitate, informează Agerpres.
„Din cauza depunerilor de gheaţă s-au înregistrat 37 de astfel de situaţii, totodată, în 17 cazuri, un număr de 35 de vehicule, preponderent de mare tonaj, au derapat în afara părţii carosabile ori nu au mai putut înainta din cauza poleiului depus, echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă au avut nevoie de asistenţă pentru a ajunge la pacienţi în 15 locaţii greu accesibile, echipajele ISU Ialomiţa acţionând la degajarea unor copaci sau crengi căzute pe cabluri electrice ori pe carosabil, blocând accesul autovehiculelor, în 10 astfel de urgenţe", a mai precizat sursa citată.
UPDATE 17:00: În Prahova, aproximativ 1.200 de locuinţe din trei localităţi nu au energie electrică
Aproximativ 1.200 de locuinţe din localităţile Sălciile, Grădiştea şi Boldeşti se află în continuare fără energie electrică din reţelele Electrica, informează Prefectura Prahova.
Potrivit sursei citate, 10 stâlpi de electricitate sunt rupţi din cauza ploii îngheţate asociată cu vântul puternic.
„Rămân nealimentaţi cu energie electrică din reţelele Electrica, până la repararea acestora, un număr de aproximativ 1.170 abonaţi din localităţile: Sălciile, Grădiştea, Boldeşti. Pentru alimentarea acestora cu energie electrică s-au montat şi sunt în curs de montare un număr de 8 grupuri electrogene de la ISU Prahova şi Electrica. Pentru efectuarea reparaţiilor în perioada următoare, la aceasta oră se face aprovizionarea materialelor şi pregătirea lucrărilor", menţionează Prefecturii Prahova.
UPDATE 16:30: Pericol ridicat de avalanşă în toate masivele montane
Dispeceratul Salvamont România a transmis duminică o atenţionare de pericol ridicat de avalanşă în toate masivele montane.
„Atenţie! Pericol ridicat de avalanşă în toate masivele montane. Stratul de zăpadă căzut în ultimele zile este foarte mare, iar încălzirea bruscă a vremii favorizează producerea acestor fenomene imprevizibile şi extrem de periculoase", informează Dispeceratul Salvamont România pe Facebook.
Salvamont România a anunţat duminică dimineaţa că în ultimele 24 de ore la Dispeceratul Naţional fuseseră primite 58 apeluri de urgenţă, cele mai multe - 10 apeluri - pentru Salvamont Municipiul Braşov.
De asemenea, au fost primite alte 41 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.
UPDATE 16:00: Freezing rain. Primăria S4 îi va ajuta pe șoferi cu dosarele pentru despăgubiri
UPDATE 14:00 El a precizat că mai sunt în desfăşurare 60 de cazuri - îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil şi pe autoturisme - şi în total, duminică, de la ora 6 dimineaţa au fost înregistrate 236 de solicitări pentru astfel de cazuri.
„Voi reveni la situaţia zilei de ieri, care a fost una fără precedent, cel puţin pentru acest tip de fenomen meteo - 'freezing rain', o situaţie deosebită, pentru că din cursul serii de vineri până sâmbătă dimineaţă au fost doar 115 solicitări şi apoi, în decurs de doar câteva ore, numărul lor a fost de şapte ori mai mare iar statistica pe 24 de ore ne arată că au fost 1.800 de cazuri", a spus Daniel Vasile într-o declaraţie la sediul ISU Bucureşti-Ilfov.
Purtătorul de cuvânt a spus că ISU Bucureşti-Ilfov a dispus suplimentarea turelor de serviciu cu pompieri din turele libere, care să asigure intervenţia cu toate mijloacele existente în unităţile de pompieri, pentru ca aceste resurse să fie în teren, să acţioneze.
„Unele dintre ele au plecat de dimineaţă din subunitate şi până la schimbarea turei nu s-au mai întors decât dacă li s-au stricat accesoriile - drujbele şi aşa mai departe", a precizat purtătorul de cuvânt.
UDATE 09:00 Ploaia îngheţată, zăpada şi vântul au produs efecte în 18 judeţe din întreaga ţară şi în municipiul Bucureşti. S-au degajat 1.752 copaci, 26 stâlpi de electricitate şi 80 cabluri electrice, fiind afectate 221 autoturisme. În plus, au fost deblocate mai multe autoturisme în care se aflau 52 de persoane.
”În contextul fenomenelor hidrometeorologice care s-au manifestat, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate efecte în municipiul Bucureşti şi în 18 judeţe. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 beciuri/curţi, deblocarea din zăpadă a 37 autovehicule în care se aflau 52 de persoane, degajarea a 1.752 copaci, 26 stâlpi de electricitate şi a 80 cabluri electrice, fiind afectate 221 autoturisme”, au transmis, duminică dimineaţă, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
UPDATE 07:00 Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit la peste 1.800 de situaţii de urgenţă provocate de ploaia îngheţată, în general fiind vorba despre copaci şi stâlpi doborâţi. Peste 220 de maşini au fost avariate.
Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit, până duminică la ora 6.00, la 1.810 situaţii de urgenţă provocate de ploaia îngheţată. S-au îndepărtat de pe carosabil, de pe trotuare sau de pe autoturisme copaci, stâlpi de electricitate şi cabluri, fiind avariate 220 de autoturisme.
1.700 de intervenţii au fost în Bucureşti şi 110 în judeţul Ilfov, în mai multe localităţi, printre care Voluntari, Pantelimon, Cernica, Buftea, Snagov, Otopeni, Măgurele.
Din cauza crengilor căzute, două persoane au fost rănite. La ora 06.00, mai erau de gestionat 40 de cazuri de urgenţă. Până la ora 10.00, Capitala şi şase judeţe sunt sub cod galben de polei, cu depuneri consistente de gheaţă.
De la copaci şi crengi care au căzut şi au blocat circulaţia, până la avarii în alimentarea cu energie electrică după ce cablurile şi chiar stâlpii s-au rupt sub greutatea gheţii. Cei care au intervenit spun că vor lucra până când vor rezolva toate problemele.
A fost a doua seară consecutivă în care autorităţile au intervenit ca să cureţe copacii şi stâlpii de electricitate căzuţi pe străzi, dar şi să rezolve problema tramvaielor care au rămas blocate.
Dacă pe timpul zilei s-a lucrat mai mult pe marile bulevarde, sâmbătă noaptea, principalele puncte de intervenţie au fost străzile secundare.
Lucrător ADP: "Sunt destule zone în care s-a întâmplat asta. Asta e, e natură. L-am tăiat, l-am defrişat şi acum o să îl transportăm. Tot sectorul lucrează".
Probleme au avut şi proprietarii maşinilor, cum sunt aceşti băieţi care au de furcă cu o bucată de lemn care s-a înfipt în maşină.
Reporter: "De cât timp te chinui?"
Tânăr: "Nu de foarte mult timp pentru că am văzut că nu putem să îl scoatem şi am fost să cumpărăm un fierăstrău de mână. Şi acum asta facem, îl vom tăia pe bucăţi să îl scoatem".
Din cauza condiţiilor meteo au căzut şi stâlpi de electricitate, iar pompierii împreună cu 110 echipe la Enel, au intervenit.
Mai multe tramvaie dar şi troleibuze au format cozi nesfârşite după ce au rămas blocate. Situaţia s-a rezolvat după ce au venit lucrători de la Primărie, STB şi Enel.
Deocamdată temperatura din Bucureşti este în creştere, dar Primăria Capitalei a anunţat că sunt disponibile şi gata să intervină 259 de utilaje cu sare şi 387 de oameni, în cazul în care vremea se va înrăutăţi.
În Sectorul doi al capitalei, de exemplu, intervenţiile vor continua şi duminică.
Dan Cristian Popescu, viceprimar Sector 2: "Aducem macarale, utilaje pentru a debloca în special căile de circulaţie pentru STB, străzile şi după intrăm şi pe alte cazuri. Sunt foarte mulţi copaci care s-au rupt parţial, stau să cadă. În teren avem 13 echipaje, sunt 55 utilaje de la ADP şi mai avem 50 de utilaje pentru carosabil".
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!