Soselele din Romania unde se circula deja in conditii de iarna. Zonele in care va ninge vineri. VIDEO
Iarna a inceput deja sa se faca simtita, chiar daca in unele regiuni ale tarii vremea e inca frumoasa.
Si vineri va fi la fel de rece si va continua sa ninga in zonele de munte. Asadar, daca aveti drumuri de facut, asigurati-va ca masina este echipata corespunzator. Vantul va sufla cu putere in majoritatea regiunilor, insa va avea viteze mai mari in sud-vest si la munte.
Doua masini care au vrut sa ajunga la Balea Lac au ramas inzapezite. Salvamontistii i-au ajutat pe soferi sa intoarca autoturismele ca sa poata pleca spre casa si au cerut ca in zona sa vina utilaje de deszapezire si sa curete soseaua pentru ca nu se mai poate circula pe o portiune de 9 km. In Bistrita Nasaud si Maramures, la peste 1000 de metri altitudine va viscoli, iar vantul va bate cu 70 de km pe ora. Soferii sunt avertizati sa circule cu prudenta pentru ca vizibilitatea va fi redusa. In judetul Caras Severin vantul va atinge si 100 de km la ora. Codul galben de ninsoare ramane in vigoare pana la amiaza.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si la Harghita Bai ninge viscolit. Un viscol aspru cu vant puternic a creat probleme si pe Transalpina. Turistii nu sunt lasati sa strabata toata soseaua: pot ajunge pana in statiunea Ranca, insa mai departe, traficul este restrictionat. In zona, vantul sufla cu putere si troieneste zapada pe carosabil. De altfel, asfaltul este acoperit de un strat de zapada inghetata. Nici drumarii nu pot sa intervina, pentru ca tot efortul lor este anulat de viscol. La intrare pe Transalpina, traficul a fost blocat pe ambele sensuri, dupa ce vantul puternic a rupt un copac si l-a prabusit pe sosea.
In judetul Cluj la cota 1200 in localitatea Marisel ninge neincetat din noaptea de marti spre miercuri. Omenii din munti au fost suprinsi de zapada cazuta, spun ei, mult prea devreme. Cu toate ca a nins atat de repede, ei spun ca poate pana de Craciun nu vom mai avea zapada.
Si in judetul Alba, in Muntii Sebesului la peste 2.000 de metri altitudine in localitatea Sureanu ninge neincetat de azi noapte. Stratul de zapada masoara in unele locuri si 6 centimetri. Ninge si la Cavnic dar si in localitatea Targu Lapus in judetul Maramures, iar aici stratul de zapada atinge 5 centimetri.
Situatia pe Transfagarasan
Stratul de zapada atinge, miercuri, pana la 10 centimetri grosime pe DN 7C - Transfagarasan, la altitudini mai mari de 1.700 de metri, circulatia in zona desfasurandu-se in conditii de iarna.
"In urma ninsorilor din ultimele 12 ore, stratul de zapada pe Transfagarasan este de 8-10 centimetri, ceea ce face ca pe tronsonul Cascada Capra (1.700 metri altitudine) in judetul Arges - Pilonul 2 Telecabina (1.600 metri altitudine) in judetul Sibiu, circulatia sa se desfasoare in conditii de iarna. In acest moment se intervine cu utilaje de deszapezire", se precizeaza intr-un comunicat transmis de directorul Serviciului Public Judetean Salvamont Arges, Ion Sanduloiu.
FOTO si VIDEO: sursata.ro
Salvamontistii ii sfatuiesc pe soferi sa nu circule pe Transfagarasan decat daca au autoturismul echipat pentru iarna, respectiv daca au anvelope de iarna, lanturi antiderapante, lopata si nisip.
Traseele montane din judetul Arges sunt in continuare deschise, dar turistii care intentioneaza sa le parcurga trebuie sa aiba echipament corespunzator constand in coltari, piolet sau bete de schi si imbracaminte specifica.
"Sfatul Salvamont Arges pentru cei care isi vor petrece sejurul in zona montana argeseana este sa nu incerce sa urce pe traseele inchise si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont, formand 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuarii excursiei, in asa fel incat sa existe o marja de siguranta de o ora de lumina", se mai arata in comunicat.
Trafic restrictionat pe Transalpina din cauza viscolului
Circulatia pe DN 67 C Transalpina, intre kilometrii 34 si 50, este restrictionata din cauza viscolului, in zona fiind inregistrate precipitatii sub forma de ninsoare, dar si vant puternic, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Targu-Jiu, Ion Tudor.
"Pe DN 67 C Transalpina, de la kilometrul 34 pana la kilometrul 50, pana la Obarsia Lotrului, e zapada, viscol si temperaturi scazute, minus 3-4 grade. Am actionat azi-noapte cu material antiderapant, acum am oprit pentru ca vantul este foarte puternic. Pana la inaltimea de 1.900 de metri zapada s-a topit, dar bate in continuare vantul. Mai avem in jur de 10-15 kilometri pe care vom actiona in momentul in care se opreste vantul. Circulatia este restrictionata, nu este oprita, pentru ca turismele 4X4 pot sa circule, dar cei care nu au lanturi sau cauciucuri de iarna si tractiune integrala nu pot sa circule. Politia este la cele doua limite de tronson", a precizat Ion Tudor.
Potrivit IPJ Gorj, angajatii SDN Targu-Jiu intervin pentru degajarea drumului in comuna Bengesti Ciocadia, unde un copac de mari dimensiuni a cazut pe carosabil din cauza vantului, traficul in zona fiind blocat pe ambele sensuri.
Sursa: Agerpres
Etichete: ninsoare, cod galben, transfagarasan, iarna, deszapezire, ninsori, zapada,
Dată publicare:
05-10-2016 11:07