OPRESCU, ARESTAT PREVENTIV. Referat DNA: Mita de un milion de euro de la un denuntator, aparat de bruiaj si bani sub perna

×
Codul embed a fost copiat

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis duminica arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mita.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV | Sorin Oprescu, retinut de procurorii anticoruptie dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminica noapte, de magistratii Tribunalului Bucuresti. Potrivit DNA, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

Potrivit referatului DNA, un denuntator i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului. Conform anchetatorilor, Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasa, iar banii ii erau lasati sub o perna de pe canapeaua primarului. Sambata seara, si fostul sofer al lui Oprescu a fost retinut de DNA. In acelasi dosar au fost retinuti si sefii Centrului Cultural “Palatele Brancovenesti“, Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, precum si Mircea Octavian Constantinescu, director in PMB.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Denuntator: "Camp" si "tara", cuvinte folosite pentru intalniri. Mita pusa sub perna de pe canapea
Oprescu pe holurile DNA: Nu dam declaratii; banii erau marcati?
Fostul sofer al lui Oprescu, retinut de DNA
Oprescu folosea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat
Referatul DNA: Sorin Oprescu ar fi primit mita de un milion de euro intre 2013 si 2015
Denuntator: Oprescu ar fi primit, in 9 ocazii, intre 20.000-30.000 euro sa nu dea afara un subaltern reclamat ca lua mita
Sorin Oprescu, cu cateva ore inainte de retinere: "Mie nu mi-e frica de nimeni. De ce sa-mi fie, daca sunt curat?
DNA: Oprescu lua 10% din sumele din contracte
Dosar Oprescu: O parte din bani ar fi ajuns la o jurnalista (surse)
Avocatul lui Sorin Oprescu: La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

Citește și
Pasaj Piata Presei
Pasajul "Piata Presei", prin care vor circula 2.000 de vehicule/ora, a fost inaugurat. "Are aer de Austria". GALERIE FOTO

UPDATE 00:00 Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis duminica arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Decizia nu este definitiva, insa este executorie, iar Sorin Oprescu va fi dus in arestul Politiei Capitalei.

UPDATE 22:00 Mircea Octavian Constantinescu, director in PMB, retinut de DNA in Dosarul Oprescu

Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primaria Municipiului Bucuresti, a fost retinut duminica seara de procurorii DNA în dosarul de coruptie al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. In acest caz, au mai fost retinute alte persoane, printre care fostul sofer al primarului Stanca Cristian, zis Grenada, si sefii Centrului Cultural ''Palatele Brancovenesti'', Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae.

UPDATE 21:00 Basescu: Nu-mi aduc aminte ca in 10 ani sa fi primit o singura sesizare legata de ilegalitati comise de Oprescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune tv, ca nu isi aduce aminte ca in 10 de mandat ani sa fi primit vreo sesizare legata de ilegalitati comise de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. "Nu-mi aduc aminte ca in 10 ani sa fi primit o singura sesizare legata de ilegalitati comise de Sorin Oprescu. O singura sesizare nu-mi aduc aminte sa fi primit. (...) De regula, cand primeam astfel de sesizari nu ma limitam sa le bag in sertar, sa spun las sa stiu eu despre ala. De regula, intr-un fel sau altul, ii dadeam un semnal. Ori puneam mana pe telefon, daca era un ministru, si ii spuneam: domnule ministru, fii atent ca ai probleme in zona asta, pentru ca in fond informarile astea au si rostul de a preveni acte de coruptie. Sau, daca nu eram la nivelul de relatie la care sa pun mana pe telefon, macar public ii dadeam un semnal: atentie ce faceti la Primaria Capitalei. Dar nu a fost cazul in ceea ce-l priveste pe Sorin Oprescu. Timp de 10 ani nu-mi aduc aminte sa fi fost vreo sesizare si Sorin Oprescu nu-i tipul de politician peste care sa treci usor cu vederea - am vazut o informare dar am uitat de ea. Nu, e primarul Capitalei, e al doilea om ca numar de voturi dupa presedintele Romaniei”“, a spus Basescu, intr-o emisiune B 1 tv.

Fostul presedinte a sustinut ca flagrantul impotriva lui Oprescu reprezinta o "lovitura imparabila de credibilitate" pentru edil. "Aici este lovitura imparabila de credibilitate, ca nu e ceva de care si-a adus aminte unul care in fata procurorului avea catusele in fata si zice el ca acum trei ani, acum cinci ani, nu. S-a produs flagrantul, ceea ce nu lasa drept de replica si nici de explicatie macar, dupa parerea mea", a mai spus el, relateaza Agerpres.

Basescu a adaugat ca Oprescu, alaturi de Chiliman, sunt doi oameni despre care ar fi spus ca este "imposibil" sa ia mita. "Sunt doi oameni pentru care as fi spus este imposibil - Chiliman si Oprescu. Mi se parea ca Oprescu este un om atat de relaxat si fara probleme de viata, e profesor universitar, e chirurg, nu stiu ... aveam asa o imagine", a spus fost presedinte.

UPDATE 20:30 Sefii Centrului Cultural “Palatele Brancovenesti”, retinuti de DNA

Sefii Centrului Cultural ““Palatele Brancovenesti”“, Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, au fost retinuti de procurorii Directiei nationale Anticoruptie. Procurorii DNA au efectuat duminica perchezitii domiciliare la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in dosarul in care a fost retinut Sorin Oprescu.

UPDATE 20:00 Denuntator dosar Oprescu: "Camp" si "tara" cuvinte folosite pentru intalniri; mita pusa sub perna de pe canapea

Mita primita era pusa sub perna de pe canapea, iar pentru stabilirea intalnirilor pentru remiterea sumelor se folosea un limbaj codificat, respectiv cuvintele 'camp' si 'tara', se arata in denuntul formulat impotriva primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Denuntatorul a subliniat ca, dupa remiterea mitei, printre primele schimbari in comportamentul primarului se numara reducerea timpului de asteptare in anticamera lui Oprescu de la 4-5 ore la 3-5 minute si semnarea imediata la virare de credite pentru Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) .

Informatia apare in referatul prin care DNA solicita Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu pentru luare de mita.

"Referitor la modul in care avea loc remiterea, (.....) a invederat ca prima data dupa ce a luat mita (.....) a fost cea care i-a stabilit o intalnire la (.....) cu Oprescu. In ziua si ora indicate de (.....)(ora 22-23), primarul a ajuns la acel imobil dupa (.....), indicandu-i celui din urma sa-si lase telefoanele mobile in bucatarie. Acesta din urma i-a aratat banii pe care ii avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mita de 15.000 euro), intr-o punga de carton, tip punga de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele doua canapele din living, i-a indicat sa-i puna banii acolo, ceea ce (.....) a si facut. Inculpatul Oprescu a spus simplu 'Multumesc', dupa care l-a intrebat pe (.....) 'Alte probleme?' si, cum raspunsul celui din urma a fost negativ, intalnirea s-a terminat", a relatat acesta procurorilor.

Denuntatorul a aratat ca primarului i-ar fi spus sa fie atent cand vine acolo, in sensul de a se deplasa pe mai multe strazi inainte de a ajunge la imobil si sa se uite in spatele sau, sa verifice sa nu fie urmarit.

"Tot pentru viitor, primarul i-a mai solicitat lui (.....) ca, atunci 'cand mai este cazul', sa vina la el la primarie si sa-i spuna la ureche 'Cum ne vedem?' ori 'Cand...pe camp?', urmand ca inculpatul Oprescu sa-i specifice in ce zi si la ce ora se vor intalni la (.....). (.....) A procedat in acest mod pana la finalul anului 2013, remitand primarului pe parcursul acestui an, la 7-9 intalniri, sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 euro. Printre diferentele notabile in comportamentul primarului pe care (.....) le-a observat dupa ce a inceput sa-i remita mita primarului se numara: reducerea timpului de asteptare in anticamera inculpatului Sorin Oprescu de la 4-5 ore la 3-5 minute, acesta din urma chemandu-l in biroul sau cel mai adesea imediat ce il observa; primarul este mai deschis fata de (.....). De altfel, acum cateva zile si (.....) i-a spus ca, atunci cand ii prezinta primarului o virare de credite pentru ACCU si ii spune ca aceasta este pentru '(.....) de la cimitire', primarul semneaza imediat", se mai arata in document.

De asemenea, in declaratie se relateaza despre faptul ca, in septembrie 2013, i-a spus lui Oprescu ca nu mai sunt lucrari de atribuit la Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCPBPB), care i-a comunicat ca, la intoarcerea lui (.....) din concediu, il va numi pe acesta director la ACCU sau la ALPAB.

"Cu 3-4 zile anterior datei de 06.12.2013 (.....) a fost chemat de Oprescu in biroul celui din urma, unde era si (.....). Inculpatul Oprescu le-a spus celor doi ca se vor duce la ACCU, ceea ce s-a si intamplat chiar din acea zi. Potrivit aprecierii lui (.....), se poate spune ca a fost mutat de la CCPBPB la ACCU de catre primar deoarece, la prima dintre institutii (unde isi desfasurase activitatea pana atunci), nemaiavand lucrari, (.....) nu mai avea ce mita sa incaseze si, implicit, nu mai avea nici ce mita sa-i dea inculpatului Oprescu", adauga sursa citata.

Tot in referat, potrivit denuntului, din momentul angajarii respectivei persoane la ACCU, acesta i-a comunicat lui (.....) ca el va prelua partea de stabilit intalniri cu Oprescu, precum si de intalniri si discutii cu contractorii privati de la care cereau mita.

"Pe parcursul anului 2014 intalnirile de la Primarie in care se solicita intalnirea de la (.....) erau realizate de catre (.....), persoana de incredere a primarului, doar la jumatate din aceste intalniri fiind prezent si (.....). Printre diferentele intre modul de operare folosit inainte si dupa aparitia lui (.....) , se mai numara: suma ce urma sa fie remisa inculpatului Oprescu era stabilita de (.....), la solicitarea lui (.....), cel mai des fiind o jumatate din mita incasata de la contractorul privat, in timp ce jumatatea ramasa se impartea intre (.....) si (.....), in mod egal; atunci cand cere primarului intalnirea de la (.....) , (.....) se exprima fie folosind cuvantul 'camp', fie folosind in loc cuvantul 'tara'; deplasarea la (.....) se realiza numai cu unul din autoturismele folosite de (.....), condus de acesta din urma; intotdeauna autoturismul era introdus in curtea imobilului de la (.....) sau in garaj; banii pentru inculpatul Oprescu erau pusi sub perna de pe canapea de (.....) sau de (.....), in functie de care dintre acestia ii luase la coborare din torpedoul autoturismului", se mai detaliaza in denunt.
 

UPDATE 19:30 Oprescu pe holurile DNA: Nu dam declaratii; banii erau marcati?

Sorin Oprescu a incercat sa stabileasca o strategie de aparare dupa ce a fost adus la DNA, el cerand unei persoane, care are calitatea de suspect in dosar, sa nu dea declaratii pana nu vin avocatii si s-a interesat daca banii gasiti asupra lui erau marcati.

In referatul intocmit de procurori, se arata ca, dupa ce Sorin Oprescu a fost adus la DNA, el a discutat cu o persoana pe holurile DNA si i-a cerut acesteia sa nu dea declaratii. "Dupa momentul aducerii la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (...) pe holul institutiei, indicandu-i in mod repetat ca: 'Nu dam declaratii', 'N-o sa dam declaratii', 'Nu dam declaratii, chemam avocatu", se arata in referatul DNA.

De asemenea, Oprescu s-a interesat daca banii gasiti asupra lui erau marcati. "Dupa ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a intrebat 'Erau marcati?' si, afland ca (...) nu cunoaste aceasta informatie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerandu-i suspectului sa faca la fel: 'Banii (neinteligibil, vorbeste in soapta)... ai venit
sa...doamna (...) cu Groapa...', 'De aia te-am chemat, cu Groapa... madam (...)', incercand asadar sa determine suspectul sa sustina ca motivul sosirii sale in imobilul de la (...) nu avea legatura cu vreo suma de bani", se mai arata in referat.

UPDATE 19:00 Fostul sofer al lui Oprescu, retinut de DNA

Fostul sofer al primarului Capitalei Sorin Oprescu a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Aceleasi surse au sustinut ca este vorba de Stanca Cristian, zis Grenada, fost angajat in cadrul Primariei. Stanca ar fi fost retinut pentru mai multe fapte de complicitate la luare si dare de mita, dar si trafic de influenta.

UPDATE18:00 Denuntator: Oprescu ar fi primit, in 9 ocazii, intre 20.000-30.000 euro sa nu dea afara un subaltern reclamat ca lua mita

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar primit, potrivit unui denunt de la dosar, in aproape 9 ocazii sume cuprinse intre 20.000 si 30.000 euro ca sa nu dea afara un subaltern despre care edilului sustinea ca au ajuns la el mai multe reclamatii ca primea mita. Informatia apare in referatul prin care DNA solicita Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu pentru luare de mita.

"In denuntul formulat la data de 23.08.2015, (...) a invederat, printre altele, ca in anul 2014, avand in vedere ca inculpatului Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucuresti, i-a reprosat ca au ajuns la el mai multe reclamatii la adresa (....), in sensul ca acesta din urma lua mita. In consecinta (.....) a convenit cu (.....) si persoana de incredere a acestuia, sa-i dea inculpatului Oprescu o parte din aceasta mita, fara a-si aminti daca initiativa a fost a lui ori a lui (.....). Cu privire la justificarea remiterii unei parti din mita primita catre Primar, (.....) a aratat ca obiectivul dorit era aceea ca inculpatul Sorin Oprescu sa nu il dea afara, avand in vedere reprosarea reclamatiilor. De atunci, in cca. 9 ocazii, (.....) si (.....) i-au remis inculpatului Oprescu sume cuprinse intre 20.000 ti 30.000 euro", se arata in document.

In ceea ce priveste modul in care aveau loc remiterile, denuntatorul a aratat ca impreuna cu o alta persoana se deplasau la casa primarului, unde ii lasau banii, iar acesta din urma le spunea 'Multumesc'. "(.....) a mai precizat ca a incercat o data sa ii spuna inculpatului Oprescu de la care dintre contracte provine mita, insa primarul l-a intrerupt repede ('mi-a dat-o scurt') spunandu-i ca nu il intereseaza acest aspect", se mentioneaza in referat.

De asemenea, intr-o declaratie data in 28 august, persoane respectiva a invederat ca de la inceputul anului 2012 consilierii personali ai primarului i-au adus la cunostinta ca acesta din urma nu il mai agreeaza. "In consecinta, a luat legatura cu (.....) , stiind ca aceasta are o relatie buna cu primarul. Referitor la problema, aceasta i-a spus ca imi va stabili o intalnire cu primarul, pe care mi-a si stabilit-o aproximativ in vara anului 2012 in (.....) , la casa inculpatului Oprescu. La intalnirea ce a avut loc si la care au participat cei doi, (.....) l-a intrebat pe acesta care este problema si daca vrea sa il dea afara, primarul raspunzandu-i, cu aproximatie, ca 'acum stiu drumul si sa vin acolo pe viitor sa discutam, ori de cate ori este nevoie'. Din exprimarea lui (.....) a dedus ca primarul vrea ca (.....) sa ceara bani de la contractorii privati aflati in relatii cu Palatele Mogosoaia, drept mita, si sa-i dea si inculpatului Oprescu o parte din acesti bani. La o discutie ulterioara (.....) i-a confirmat ca, pentru ca 'sa fie bine', trebuie sa ia mita de la contractorii privati si sa-i duca si primarului, iar acesta din urma nu primeste decat euro", a sustinut denuntatorul.

Acesta a subliniat ca, in consecinta, de la finalul anului 2012, (.....) a solicitat sume de bani de la contractorii privati aflati in relatie contractuala cu C.C.P.B.P.B in numele lui Oprescu si, din aceeasi perioada, a inceput sa dea din aceste sume de bani primarului, remitandu-i 90% din tot ceea ce incasa drept mita.

Oprescu folosea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat

Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat, el fiind folosit atunci cand edilul discuta cu diverse persoane despre primirea unor sume de bani drept mita.

In referatul prin care DNA solicita Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu, exista declaratia unei persoane care aminteste despre acest aparat.

"Referitor la masurile de precautie ale inculpatului Oprescu Sorin Mircea, (...) a mai indicat ca intr-un foisor aflat in curtea imobilului de la (...) se afla un aparat de aproximativ 100X75 cm in care sunt obligati sa isi lasa telefoanele mobile atunci cand discuta in foisor. Despre acest aparat (...), zis "(...)" i-a spus ca ar bruia semnalul telefoanelor, astfel incat sa nu fie interceptate", se arata in referatul DNA.

Referatul DNA: Sorin Oprescu ar fi primit mita de un milion de euro intre 2013 si 2015

Din ancheta DNA, rezulta ca intre anii 2013 si 2015, Sorin Oprescu ar fi primit aproxumativ 1 miliona de euro mita pentru lucrari de asfaltare si apa canal. Procurorii cer restarea preventiva, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 07.09.2015 si pana la 06.09.2015, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita

Sorin Oprescu, cu cateva ore inainte de retinere: "Cozile de la DNA nu miros a bine, nu toti iau 10%"

Chiar cu cateva ore inainte ca primarul general al Capitalei sa fie retinut, acesta a acordat un interviu preluat de adevarul.ro. Edilul vorbeste, printre altele, si despre sumele despre care exitau zvonuri ca ar circula ilegal prin primariile bucurestene.

Jurnalista Ioana Raduca l-a intervievat vineri pe edilul-sef al Capitalei, publicand o parte din discutia cu primarul chiar pe blogul ei. In timpul interviului, Sorin Oprescu spunea ca ii este teama de faptul ca balanta justitiei nu este tocmai echilibrata, dar si ca doarme linitstit pentru ca se stie curat.

"Nu suntem toti neam de hoti si derbedei. Toata lumea crede ca toti din administratia locala sunt hoti, ca toti iau 10, 15%. Eu n-am avut nicio obligatie sa dau de partid (…) Mi-au verificat contul, mi-au spus ca am proprietati, nu am proprietati. Sase luni m-a linsat Diaconescu pe OTV, au verificat si nu era asa. Am castigat si procesul.

Ma sperie balanta justitiei legata la ochi. Vezi de cele mai multe ori ca balanta nu e in echilibru si te sperie pe tine ca individ. Te sperie nesansa, fiecare om are partea lui ascunsa, dar de aici si pana la fapte.. delatiunea a ajuns un sport national. Cozile de la DNA nu miros a bine, alunecam in partea cealalta", spunea vineri primarul general.

Procurorii spun ca Oprescu lua 10% din sumele din contracte

Potrivit DNA, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea primarului municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul primarului municipiului Bucuresti, precum si pentru primar", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA precizeaza ca, sambata, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi.

Reactia lui Klaus Iohannis

"Este un eveniment foarte trist, dar, pe de alta parte, pentru mine este un semnal ca lupta anticoruptie merge in forta mai departe si acesta este un lucru bun", a declarat Klaus Iohannis, aflat intr-o vizita la Mioveni.

Sorin Oprescu, la tribunal in jurul orei 19,00

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va fi dus duminica, in jurul orei 19,00, la Tribunalul Bucuresti, unde un magistrat va judeca cererea DNA de arestare preventiva a edilului pentru 30 de zile. Sorin Oprescu a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, pentru luare de mita.

Oprescu, mutat pe drum in duba Jandarmeriei

Sorin Oprescu a fost adus la Arestul Politiei Capitalei cu o duba a Jandarmeriei. Intre Ciolpani si Bucuresti, primarul a fost transferat din duba Politiei Capitalei in duba Jandarmeriei.

Sorin Oprescu, incatusat

Primarul Oprescu a fost scos din locuinta sa de la Ciolpani la finalul perchezitiilor, cu catuse la maini si cel mai probabil va fi dus sa asiste la perchezitiile care au loc la Primaria Capitalei. De la domiciliul lui Sorin Oprescu anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente.

Procurorii DNA efectueaza duminica perchezitii domiciliare la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, in dosarul in care a fost retinut Sorin Oprescu.  Anchetatorii fac perchezitii si la domiciliul altor persoane.

Oprescu a fost retinut pentru luare de mita si urmeaza sa fie prezentat, duminica, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
 

Surse: O parte din bani ar fi ajuns la o jurnalista

Banii primiti drept mita de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost gasiti, o parte, asupra acestuia, iar o alta parte la domiciliul primarului, au declarat surse juridice.

Potrivit acestora, seriile banilor gasiti au fost inregistrate de anchetatori. Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, Sorin Oprescu ar fi fost filmat de denuntator in timp ce ar fi primit banii drept mita. Totodata, au mai spus sursele citate, primarul general al Capitalei ar fi fost prins de anchetatori in timp ce iesea dintr-un imobil.

O parte din banii primiti ca mita in dosarul primarului Capitalei Sorin Oprescu ar fi ajuns la o fosta jurnalista, potrivit unor surse. De asemenea, potrivit acelorasi surse, banii ar fi fost recuperati.

Avocatul lui Sorin Oprescu: La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate

Alexandru Chiciu, avocatul edilului capitalei Sorin Oprescu, afirma ca acuzatiile DNA sunt nefondate si se bazeaza pe ''deductii'' ale unor persoane. Totodata, el subliniaza ca Directia nationala Anticoruptie ar fi trebuie sa ''clarifice'' mai bine dosarul lui Oprescu.

''Este prematur sa fac declaratii la acest moment. Va rog sa intelegeti ca noi, avocatii, incercam sa tratam cu echilibru acest caz si sa nu cadem in plasa afirmatiilor nefondate. La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate. Ele se bazeaza pe ''deductii'' ale unor persoane, fapt inacceptabil intr-o asemenea situatie. Clientul meu m-a mandatat sa va spun ca niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiti de la denuntatori, iar dl Oprescu nu stia provenienta lor. Era de datoria DNA sa clarifice mai bine acest dosar, nu sa arunce in arest un om doar pe vorbele aruncate de alti inculpati'', a declarat presei Chiciu.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 06.09.2015, ora 00.33, pana la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului Oprescu Sorin Mircea, primar al municipiului Bucuresti, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita", informeaza DNA, intr-un comunicat de presa.

Procurorii DNA efectueaza perchezitii la mai multe persoane implicate in cazul primarului Capitalei, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Sursele citate sustin ca perchezitiile au inceput la ora 6:00 si au loc la domiciliul primarului si respectiv al altor persoane.

"In cursul zilei de 06 septembrie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 13 locatii, situate in municipiul Bucuresti, si judetele Bacau, Calarasi si Ilfov, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice", se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit Agerpres, institutiile publice verificate sunt Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului.

 

Faptele de care este acuzat Sorin Oprescu

Potrivit procurorilor, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Sorin Oprescu.

Concret, arata DNA, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar.

"La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti", informeaza DNA.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. Sorin Oprescu urmeaza sa fie prezentat duminica Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Viceprimarul Pieptea: Mandatul se suspenda daca va fi arestat

Mandatul edilului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se suspenda daca se decide arestarea preventiva, a declarat duminica pentru Agerpres viceprimarul Bucurestiului, Cornel Pieptea. "Primarul general Sorin Oprescu a fost retinut pentru 24 de ore, urmeaza ca dupa aceste 24 de ore justitia sa ia o decizie. Justitia trebuie lasata sa isi urmeze cursul independent. In cazul in care primarul va fi eliberat si isi va putea exercita sarcinile de serviciu va reveni la Primarie. In cazul in care se va decide continuare prin arest preventiv conform Legii nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, mandatul primarului se suspenda", a spus Cornel Pieptea.

Potrivit acestuia, acest act administrativ este emis de prefectul Municipiului Bucuresti. "Ulterior Consiliul General va alege dintre cei doi viceprimari existenti in momentul de fata un viceprimar care sa preia toate atributiile primarului general. Daca decizia va fi aceea de a fi eliberat si practic primarul este considerat nevinovat, el va reveni si va ocupa functia pe care o are in momentul de fata", a precizat viceprimarul Capitalei.

In opinia sa, Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa aceasta functia de edil general al Capitalei. "Cred ca odata primarul general retinut pentru 24 de ore acesta nu mai are legitimitatea pentru a ocupa aceasta functie reprezentativa pentru Bucuresti si nu mai are forta necesara pentru a realiza si conduce o primarie atat de mare. Sa nu uitam ca Primaria Municipiului Bucuresti, care are un buget de aproape 1 miliard de euro, deserveste 2 milioane de locuitori", a adaugat Pieptea.

 

PMP cere demisia primarului

PMP cere demisia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, dupa ce acesta a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

"Retinerea primarului general confirma reflexele de mana lunga care au dominat clasa politica de tranzitie. Primarul USL, Sorin Oprescu, a fost atat de sigur pe el incat a avut impresia ca poate face orice cu resursele Bucurestiului. E tot mai clar ca ghilotina DNA este hotarata sa smulga din radacini acest reflex ticalos al tranzitiei. Un primar trebuie sa raspunda doar in fata comunitatii care l-a ales, nu in fata unor grupuri de interese care il transforma in sluga," a declarat presedintele PMP, Eugen Tomac, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

PMP subliniaza ca Oprescu ''trebuie sa demisioneze imediat'', inainte de a aduce un prejudiciu de imagine urias bucurestenilor.

''Sorin Oprescu trebuie sa demisioneze imediat! Coruptia la nivel inalt pare sa nu aiba sfarsit in Romania. Bucuresti, capitala Romaniei, este si ea afectata de coruptie, la cel mai inalt nivel. Chiar primarul general al Capitalei, posibil candidat la un nou mandat din partea PSD, a fost retinut de catre procurorii DNA, fiind prins in flagrant delict de luare de mita. Rezonanta interna si externa a acestui caz fara precedent, chiar si pentru o tara recunoscuta pentru o administratie profund corupta, il obliga pe Sorin Oprescu sa demisioneze imediat din functia de Primar General, inainte de a aduce un prejudiciu de imagine urias bucurestenilor'', se mai arata in comunicatul PMP.

PNL: Daca se confirma arestarea, sa demisioneze

Sorin Oprescu ar trebui sa-si dea demisia din functia de primar general daca judecatorii vor confirma arestarea sa, afirma europarlamentarul PNL Cristian Busoi.

"Primarul general Sorin Oprescu ar trebui sa isi dea demisia din functie daca judecatorii vor confirma arestarea sa! Mi se pare foarte greu de inteles ca, in conditiile in care exista foarte multe rezultate concrete ale DNA care scaneaza si curata societatea romaneasca si propriul consilier a fost retinut, sa te pretezi la astfel de gesturi in calitate de primar general al Capitalei. Daca instanta confirma arestarea domnului Oprescu, cred ca se impune de urgenta demisia din functie", a precizat Busoi duminica pe Facebook.

De asemenea, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, afirma, intr-o postare pe contul sau de Twitter, ca edilul Capitalei, Sorin Oprescu, ar trebui sa demisioneze. ''Dupa retinerea lui S. Oprescu, solutia potrivita azi - demisia. Iar solutia potrivita in viitor - o administratie noua, integra, liberala'', a scris Alina Gorghiu, duminica pe Twitter.


 
Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Incineratorul de gunoaie de 190 de milioane de euro, planul lui Oprescu pentru Capitala. Investitia vine din fonduri europene
Incineratorul de gunoaie de 190 de milioane de euro, planul lui Oprescu pentru Capitala. Investitia vine din fonduri europene

In Bucuresti se intentioneaza sa se construiasca un incinerator de gunoaie, o unitate de productie care ar putea asigura o parte din energia Capitalei, in conditii de inalta performanta si randament.

Pasajul
Pasajul "Piata Presei", prin care vor circula 2.000 de vehicule/ora, a fost inaugurat. "Are aer de Austria". GALERIE FOTO

Pasajul rutier subteran "Piata Presei" a fost dat in functiune duminica in prezenta primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, costul lucrarii, care a inceput in aprilie 2014, ridicandu-se la 60 de milioane de lei.

Consilierul lui Sorin Oprescu prins in flagrant incearca sa iasa azi din arest. Ce lant de magazine i-a dat mita 200.000 euro
Consilierul lui Sorin Oprescu prins in flagrant incearca sa iasa azi din arest. Ce lant de magazine i-a dat mita 200.000 euro

Solomon Wigler, consilierul primarului Capitalei, suspendat din functie, incearca vineri sa scape de arestul preventiv.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.