Sorin Mîndruțescu, fostul șef Oracle România, a ajuns la un acord cu DNA. A recunoscut că a luat mită 569.000 de euro
Fostul director general al companiei ''Oracle România'' a ajuns la un acord cu procurorii anticorupție, la aproape trei ani de când a fost acuzat de luare de mită.
Sorin Mîndruțescu și-a recunoscut vinovăția așa că va primi doi ani și jumătate de închisoare, dar, cu suspendare. În plus, va trebui să restituie șpăgile de peste jumătate de milion de euro, pe care i le impută procurorii.
Sorin Mîndruțescu a fost vreme de 15 ani șeful Oracle România, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața IT de la noi. Scandalul de corupție în care a fost implicat a ajuns până în Silicon Valey, la sediul central al companiei, care au decis înlăturarea lui Mîndruțescu din funcție. Acum, după aproape trei ani de investigații, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăţiei cu procurorii DNA care l-au acuzat de luare de mită.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA: ”Inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei”.
Deşi era unul dintre cei mai bine plătiți manageri din România, Sorin Mîndruțescu a fost acuzat că între 2009 și 2013 ar fi primit comisioane ca să nu mai fie loial companiei americane şi chiar să ajute mai mulţi jucători de pe piaţa IT din România să pună mâna pe contracte scumpe cu statul.
Practic - susţin acuzatorii, firmele care se înscriau la licitaţii organizate de companii sau instituţii publice pentru proiecte de anvergură de înaltă tehnologie aveau nevoie de programele Oracle, dar şi de licenţele şi serviciile de întreţinere, oferite de filială din România. Iar Mîndruțescu ar fi oferit toate acestea la preţuri avantajoase. Din banii încasaţi de la stat, firmele câştigătoare îi plăteau anumite procente, proporţionale cu sumele încasate de Oracle. În acte, plăţile ar figura ca împrumuturi pe care însă Mîndruțescu nu le-ar fi returnat niciodată.
La început Mîndruțescu a negat orice ilegalitate.
Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle România: „Singurul lucru pe care aș dori să îl spun e că compania Oracle nu e parte din acest dosar. Noi considerăm că e vorba de o regretabilă neînțelegere. Împreună cu avocații noștri vom încerca să aducem în zilele următoare probele noastre pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînțelegere”.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, ce trebuie validat de instanțele de judecată, procurorii anticorupție au dispus inclusiv confiscarea șpăgilor recunoscute de Mîndruțescu: 570 de mii de euro. Suma este deja pusă sub sechestru de DNA, după ce fostul șef al Oracle România a pus la dispoziția acuzatorilor rezervele sale financiare.
Dacă acordul de recunoaștere a vinovăției va fi validat de judecători, Sorin Mîndruțescu va trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, mita, Sorin Mindrutescu, oracle, acord,
Dată publicare:
07-06-2022 18:11