Soluțiile inedite găsite de negustorii din piețele închise pentru a-și putea vinde marfa
Din pieţele închise, mii de negustori se mută cu tot cu tarabe în parcări, în parcuri, sau pe acoperişuri transformate mai nou în spaţii pentru vânzare.
Cei care se pricep cât de cât şi-au făcut pagini simple pe net şi duc marfa acasă clienţilor, ori se asociază în platforme, chiar dacă cedează o parte din bani livratorilor. E drept, pot vinde şi în magazinele mari, dar numai dacă pot furniza în flux constant cantităţi mari de legume şi fructe.
În Braşov, o asociaţie agricolă a ridicat în câteva zile un mall ţărănesc pe internet. Marfă e colectată de la agricultori, apoi dusă direct la uşa clienţilor. Iar proprietarul unui magazin de cartier e hotărât şi el ca, printre banane şi citrice, să facă mai mult loc pentru produsele locale.
În Botoşani, o familie care pornise o afacere cu dulciuri de casă vândute la standuri, în pieţe, se bazează acum pe curieri, ca să rămână pe linia de plutire.
Gabriela Materiuc, producător: „În momentul în care am aflat despre schimbări am deschis un magazin cu vânzare online. Oamenii intră pe pagina de Facebook sau pe magazinul online, fac comandă de cozonaci, de plăcinte, de alivenci. ”
Ce-i drept, pentru cei cu produse perisabile e mai dificil să găsească rapid soluţii.
Observaţi că oamenii nu mai ştiu nici ei dacă au avut sau au tarabe în pieţele închise. Pe hârtie, au! Practic, s-a împachetat tot, iar cei mai norocoşi şi-au dus deja tarabele în spaţii noi, lustruite cu detergent ca pentru un nou şi straniu început. Acum câteva săptămâni, negustorii nu s-ar fi gândit nici în ruptul capului că vor vinde legume şi fructe într-o parcare supraetajată, cum este aceasta ori într-o parcare de suprafaţă, aşteptată oricum ani de zile de locuitorii cartierului. Şi care e greu de crezut că ar deveni peste noapte văd comercial. Cei implicaţi cred că un flux constant şi mulţumitor de bani ar veni tot dintr-o piaţă clasică.
Autorităţile din toată ţara au găsit soluţii de compromis pentru că pieţele a funcţioneze în spaţii deschise. Inclusiv prin reamenajarea unor pieţe care au fost până acum închise cum e şi Piaţa Amzei din Bucureşti.
Însă, cât va dura amenajarea, dar şi ce vor permite legile noastre peste câteva săptămâni rămâne de văzut.