Soluții alternative pentru încălzire, în condițiile în care facturile au explodat. Investiția inițială e problema

Ultima actualizare: 14-01-2022 20:50

Copleșiți de cheltuielile pentru gaze și curent, românii au început să caute soluții mai ieftine pentru încălzirea locuințelor.

Specialiștii recomandă centrale de bloc, încălzire în pardoseală, sau chiar panouri radiante care consumă mai puțin decât centralele proprii. Factura este cu 30% mai mică, dar numai dacă apartamentele și casele sunt bine izolate.

Un bloc din Brașov are din construcție două centrale individuale de scară. Deși a fost un cost de construcție mai mare inițial, acum proprietarii plătesc mai puțin decât dacă ar fi avut centrale individuale.

Factura pentru un apartament cu 2 camere în luna decembrie a fost de 200 de lei, față de 300 lei cât ar fi fost cu o centrală clasică, spun reprezentanții constructorului. Fiind o centrală modernă, locatarii nu se mai ceartă când să o pornească.

Janos Balint: „Fiecare centrală pe bloc permite fiecărui apartament să oprească sau să încălzească când vrea şi cât vrea, ba mai mult fiecare calorifer poate fi pornit şi oprit şi iarna şi vara.”

Ana Barbu, corespondent PROTV: „Din fericire, centralele de bloc vă scapă de problemele pe care le întâlniți în apartamentele racordate la sisteme centralizate de încălzire. Chiar dacă locuiți la un etaj superior veți avea apă caldă imediat ce deschideți robinetul. Secretul este în aceste boilere uriașe de 2000 de litri unde se ține apa caldă, iar pompele o trimit direct spre casele voastre."

Un dezavantaj ar fi investiția inițială. Pentru că soluția nu s-a dezvoltat mult în România, în acest moment costurile unei centrale pentru un bloc de 40 de apartamente sunt de aproape 100 de mii de euro.

O altă soluție ar fi încălzirea în pardoseală. Costă în medie 1500 de euro pentru un apartament cu 2 camere.

Dana Beattrix Rulea, reprezentantul unei companii. „Indiferent de agent termic, sistemele sunt mai ieftine decât radiatoare. 30 la sută mai puțin decât radiatoare.”

Asta pentru că încălzirea prin pardoseală funcționează 2-3 ore pe zi ca să producă 25 de grade la nivelul picioarelor. Temperatura scade până la tavan cu cel mult 3 grade. Caloriferul centralei clasice trebuie încălzit în permanență până la 70 de grade.

La o casă de 100 de metri pătrați, o lună de iarnă costă în jur de 1000 de lei la încălzirea prin pardoseală, față de 1400 lei în cazul unei centrale clasice, spun importatorii.

Cei care nu vor să se complice pot opta pentru panouri radiante. Aparatele folosesc curentul electric pentru a se încălzi, dar folosesc și tehnologia infraroșu. Caloriferele se potrivesc în special caselor de vacanță, iar importatorii ne recomandă să izolăm bine locuința pentru eficiență maximă.

Alin Coșescu, reprezentantul importatorului: „Trebuie să izolăm casa ca să putem beneficia de căldura lor.”

Cum sunt destul de fierbinți, acestea trebuie ținute la distanță de copii. Un panou pentru un spațiu sau apartament de 50 de metri pătrați costă în jur de 1500 de lei, iar factura la curent este de 150 de lei pe lună, iarna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO