Academicianul Solomon Marcus va fi inmormantat cu onoruri militare. Ce spunea despre scoala romaneasca
Marele academician Solomon Marcus s-a stins din viata joi dimineata, la spitalul Fundeni. Celebrul matematician, in varsta de 91 de ani, a luptat pana in ultimele clipe sa schimbe scoala romaneasca.
"Trebuie sa-i invatam pe copiii nostri, ca invatarea poate fi facuta si cu bucurie." Sunt vorbe pe care le-a tot repetat, convins ca manualele actuale sunt sufocate de informatie care agreseaza elevii.
"Daca cineva ma intreaba de ce traiesc ii spun ca pentru nevoia de mirare pentru nevoia de extaz. Mi-am permis sa nu ma plictisesc niciodata, eu de plictiseala am aflat de la altii nu de la mine."
Nascut din parinti croitori, la 1 martie 1925, Solomon Marcus a fost un om care a schimbat generatii. Avea 25 de ani cand si-a inceput munca, la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti si nicio secunda nu a incetat sa lupte pentru reformarea invatamantului romanesc. A zdruncinat mentalitati sustinand ca invatarea fara bucurie nu exista.
Slomon Marcus, la Digi 24: "Am constatat ca cele mai multe manuale pur si simplu vin in conflict cu sanatatea psihosomatica a copilului. Il agreseaza. cuvantul cheie este agresiune."
Mircea Dumitru, rector Universitatea Bucuresti: "Elevii nostri sunt nefericiti, depresivi pentru ca merg la scoala, asta trebuie sa fie un semnal de alarma pentru orice parinte din Romania si pentru orice educator, ori asupra acestor lucruri a insistat foarte mult profesorul Marcus."
Florin Colceag, prof. dr. matematician: "Ultimele lui eforturi au fost in a convinge oamenii sa urmareasca manualele copiilor, care sunt supusi la chin in loc sa fie bucuria invatarii si mesajul acesta al lui va continua sa fie in mintea si constiinta tuturor."
Solomon Marcus s-a stins in urma unor complicatii, provocate de o boala cronica. De-a lungul vietii a publicat peste 50 de volume, traduse in toata lumea. A fost decorat anul trecut de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler. Academicianul va fi inmormantat cu onoruri militare.
Cine a fost Solomon Marcus
Matematicianul Solomon Marcus, membru titular al Academiei Romane (din dec. 2001), s-a nascut la Bacau, la 1 martie 1925.
A absolvit Facultatea de Matematica din Bucuresti. Doctor in matematica (1956), doctor docent in stiinte (1968), a desfasurat o intensa activitate didactica: asistent (1950-1955), lector (1955-1964), conferentiar (1964-1966), profesor (din 1966) la Universitatea din Iasi si, ulterior, la Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti.
In 2013, academicianul Solomon Marcus declara pentru AGERPRES, cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti: "Pentru mine, jumatate aproape din viata acestei facultati a fost si viata mea. Eu am trecut pragul acestei facultati, la anul se fac 70 de ani. Timp de 70 de ani, aceasta a fost a doua mea casa. Facultatea a evoluat in diverse feluri, de multe ori neasteptat".
Are cercetari in analiza matematica, lingvistica matematica, informatica teoretica, poetica matematica, semiotica, istoria si filosofia stiintei. A fost autor a numeroase studii interdisciplinare si carti, care privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale s.a.
A publicat peste 50 de volume in Romania, care au fost traduse in mai multe limbi de circulatie internationala, precum si peste 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate. Este recunoscut ca unul dintre initiatorii lingvisticii matematice si poeticii matematice.
Dintre volumele publicate mentionam: "Poetica matematica" (1970), "Semiotica matematica a artelor vizuale" (1982), "Timpul" (1985), "Intalnirea extremelor. Scriitori in orizontul stiintei", "Paradigme universale", "Paradigme universale II. Pornind de la un zambet", "Paradigme universale III. Jocul", "Inventie si descoperire" (1989), "Language, Logic, Cognition and Communication; A Semiotic, Computational and Historical Approach" (Spania, 1996) s.a. A editat opera matematica a marilor sai profesori D. Pompeiu, S. Stoilow, M. Nicolescu si Gr. Moisil.
In 2010, a aparut cartea omagiala "Intalniri cu Solomon Marcus", in doua volume, lucrare ce cuprinde marturii din partea celor care s-au intalnit, in cele mai variate imprejurari, cu Solomon Marcus. Printre acestia se numara: Ana Blandiana, Andrew Bruckner, Cristian S. Calude, Mircea Martin, Grigore C. Moisil, Nichita Stanescu, Sergiu Rudeanu, Umberto Eco si Claude Lévi-Strauss.
Printre ultimele sale lucrari, se numara: "Rani deschise" (2011), "Limba romana - intre infern si paradis" (2014).
A colaborat la mari enciclopedii internationale de informatica, lingvistica si semiotica. A primit premiul revistei 'Cuvantul', pe anul 2007, pentru eseu si critica literara.
A fost vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Semiotica (1989-1999), membru corespondent (din 21 aprilie 1993) si membru titular (din 21 decembrie 2001) al Academiei Romane.
In 2000, i s-a conferit Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor, iar in 2011, Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Mare Ofiter.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Solomon Marcus cu Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in 2015.