Transportatorii români, în pericol din cauza protestelor fermierilor francezi. Cum dispar mărfuri de sute de mii de euro
Fermierii francezi care blochează șoselele și autostrăzile din Hexagon pun în pericol camioanele cu mărfuri românești, dar și pe șoferii români care transportă alimente ale unor producători din Spania și Franța.
Mai mulți conaționali se plâng că au fost jefuiți de protestatarii furioși pe importurile ieftine. Potrivit acestora, lăzi întregi cu alimente, sticle cu vin sau șampanie au fost distruse sau chiar furate. Ministerul Afacerilor Externe a luat cunoștință de această situație, iar transportatorii români își indeama colegii să evite zonele periculoase.
Imagini în care camioanele sunt oprite de fermierii francezi și descărcate cu forța sunt distribuite pe grupurile șoferilor români care tranzitează Franța. Potrivit acestora, sub umbrela protestelor, au loc jafuri în toată regula, pe autostrăzile sau drumurile naționale care sunt blocate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șofer: „Uitați, francezii au blocat strada. Au aruncat pe jos toată marfa. Toată marfa italiană au aruncat-o afară. Ei nu vor marfă italiană. Totul este blocat. Uitați aici toată încărcatura mea.”
Vicențiu Cosmin, șofer: „Descarcă camioanele, cu ajutorul tractoarelor, cu ajutorilor țăranilor care sunt acolo, poliția este de față dar pur și simplu nu au ce face pentru că sunt prea mulți și sunt destul de violenți. Nu ai cum să te opui, ca șofer, pentru că vin peste tine, te bat, intră din cabină, în camion, se riscă alte chestii.”
Transportatorii români reclamă că astfel pierd mărfuri de sute de mii de euro. Mulți dintre șoferii care au căzut pradă acestor vandali sunt români, angajați ai unor companii din Spania sau Italia sau chiar plecați în cursă din țară.
Augustin Hagiu, Federația Operatorilor Români de Transport: „Îi sfătuiesc pe angajatorii din transporturi, pe angajatorii șoferilor români să se retragă încet-încet din țările în care au loc astfel de manifestări mult mai brutale, mai dramatice decât cele de la noi, să se pună la adăpost, undeva în perimetrul țării respective, cel puțin pentru o perioadă scurtă.”
Problema a ajuns și la Ministerul Afacerilor Externe. Doi șoferi, soț și soție, care au ajuns în Franța, s-au plâns că în urmă cu doar câteva zile mașinile în care aveau mărfuri scumpe le-au fost vandalizate. Cei doi au acum probleme cu firma de asigurări, pentru că există riscul ca în urma unor astfel de incidente să nu primească despăgubiri.
Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: „Reprezentanții noștri au contactat de urgență autoritățile din Franța, mă refer aici la poliția locală, la direcția de securitate publică și consolierul diplomatic al regiunii în care s-a petrecut acest incident. Mai mult, colegii noștri au solicitat efectuarea demersurilor specifice, pentru transmiterea documentelor necesare societății române pentru soluționarea procedurilor administrative în raport cu asiguratorul.”
Protestatarii francezi cer mai multi bani pentru produsele lor, mai puțină birocrație și costuri mai reduse, precum și protecție împotriva importurilor alimentare ieftine. La două săptămâni după ce a preluat funcția, premierul Gabriel Attal a anunțat o serie de măsuri în încercarea de a-i potoli. Momentan, aceștia încă blochează porțiuni importante de șosele și autostrăzi și chiar au incendiat baloți și cauciucuri.