Fermierii români cer derogări de la Bruxelles. Ce vor să obțină
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană se întâlnesc marți la Bruxelles, în primul Consiliu din acest an. Reuniunea are loc pe fondul protestelor organizate de fermieri în mai multe state europene.
Ministrul român Florin Barbu a declarat că va cere demisia comisarului european de resort, dacă nu rezolvă derogările unor norme europene care afectează și fermierii români.
Ministrul Barbu va solicita amânarea unor măsuri europene, la cererea fermierilor noștri. Este vorba despre rotația culturilor și obligația de a lăsa 4% din teren nelucrat.
Este vorba despre măsuri din noul program european de mediu, dar fermierii spun că au suferit suficient din cauza războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor, așa că au cerut amânarea aplicării acestor măsuri cu încă un an. Cererea este susținută de alte 15 state.
Ministrul Florin Barbu a declarat la o întâlnire cu fermierii din Maramureș că dacă nu va obține această derogare va cere demisia comisarului european pentru Agricultură.
România cere taxe de import pentru cerealele ucrainene
Țara noastră mai așteaptă și alte răspunsuri de la Bruxelles. România, alături de Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au cerut introducerea taxelor de import pentru cerealele ucrainenii.
Fermierii spun că pierd piețe de export din cauza cerealelor din Ucraina, pentru că, fără taxe, acestea devin mult mai ieftine.
Poziția Uniunii Europene pe acest subiect va fi anunțată miercuri, dar nu va fi pe placul celor cinci state, pentru că se vor prelungi facilitățile pentru Ucraina până în iunie 2025.
Nu este o măsură clară în ceea ce privește cele cinci state afectate, printre care și România, dar se pare că va exista de data aceasta posibilitatea limitării importurilor din Ucraina, dacă fermierii din țara afectată vor demonstra cu acte că au înregistrat pierderi semnificative.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
23-01-2024 11:29