Șoferi sancționați pentru că vorbesc la telefon sau nu poartă centura. Amendă pentru cei care ascultă muzică tare
Mii de șoferi vorbesc și acum la telefon în timp ce conduc, fără căști ori alte dispozitive, deși acest lucru este interzis de multă vreme de lege.
Doar anul acesta polițiștii au amendat peste 4.000 de oameni în toată țara. Câteva zeci au rămas fără pemis azi, după o singură acțiune a Poliției Rutiere. Atenție, amenzi mari pot primi și cei care dau muzica la volum maxim când sunt la volan.
Poliţiştii au ieşit în trafic pentru a le atrage atenţia şoferilor ca regulile de circulaţie nu sunt opţionale.
"Motivul pentru care v-am oprit, este că dumneavoastră, pe timpul deplasării nu purtați centura de siguranță. Lucru care e obligatoriu. Veți fi sancționat cu două puncte amendă, doua punte penalizare la permis.”
”Nu e util să porţi centură. Nu e foarte util.
De ce?
Păi mă deranjează centura, pur şi simplu, nu pot să o port că e maşina mare.”
Un test a fost conceput pentru cei care cred la fel ca tânărul de mai devreme că nu este util să poarte centura de siguranţă. În cazul unui impact frontal la o viteză de doar 40 de km pe oră, pasagerul din dreapta se loveşte cu capul de parbriz chiar dacă air-bagul se deschide.
Cel care stătea pe locul din spate, la fel, fără să poarte centura este proiectat violent peste scaunul din faţă. Dacă ar supravieţui impactului, cei doi pasageri s-ar alege cu multiple fracturi şi vătămări grave. La o viteză şi mai mare şansele de supravieţuire sunt extrem de mici.
-De cât timp aveţi permis?
-De 6 ani!
-Și e prima amendă pentru centură?
-Nu.
-Pai tot nu v-aţi învăţat..
-Nu.
-Ia încearcă să o prinzi. Uite ce bine îţi stă!
-Da?
-Mulţumesc.”
Un şofer şi-a continuat drumul deşi un poliţist i-a făcut semn să tragă pe dreapta aşa că două echipaje au fost nevoite să plece în urmărirea lui.
„Ce faceţi, nu aţi înţeles ce semn v-a făcut?
Am crezut că mi-a făcut semn să merg mai departe, să nu intru pe acolo.”
Faptul că a interpretat greşit semnalul poliţistului, l-a costat scump.
Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti: ”Conducătorul auto a fost identificat, sancţionat cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile şi o amendă cuprinsă între 4 şi 5 puncte.”
Legea spune că aceeaşi amendă, cuprinsă între 600 şi 825 de lei, o pot primi şi şoferii care dau muzică la volum maxim în trafic. Poliţiştii s-au confruntat cu situaţii în care din cauza sunetului ridicat, şoferii nu au observat la timp un echipaj aflat în misiune, ambulanța sau pompierii şi au provocat accidente rutiere grave.