Soarta unei foste platforme industriale din Brașov, decisă prin concurs. Ce se va întâmpla cu zona de peste 50 de hectare
La Brașov, soarta unei vechi platforme industriale, devenită acum o ruină, a fost decisă, în cadrul unui concurs internațional. Zeci de arhitecți, urbaniști și peisagiști, au venit cu idei, pentru transformarea zonei.
Echipa care a câștigat competiția vă semna un contract de peste două milioane de euro pentru a proiecta în detaliu cum va arăta zona care se întinde pe 50 de hectare.
Platforma industrială Rulmentul din Brașov are o istorie de aproape 100 de ani. Terenul, ultimul de mari dimensiuni, are o suprafață egală cu cea a centrului istoric al orașului. Arhitecții au avut ca temă să găsească o nouă destinație clădirilor. Înainte de a deveni un simbol al economiei centralizate comuniste, în perioada interbelică, pe platformă se fabricau primele avioane românești.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit proiectului, locul va fi transformat într-un centru cultural imens cu bibliotecă, zone de citit, de socializare și relaxare. La cererea Primăriei, Institutul Național al Patrimoniului a studiat cele 28 de clădiri de pe platforma Rulmentul și a stabilit că unele au o valoare culturală și definesc identitatea orașului, așadar nu ar trebui demolate.
Johannes Bertleff, arhitect: „Hala asta, care are aproape șase hectare, fară mari modificări, fară să distrugi prea mult din ea poate să fie utilizată pentru sporturi indoor, pentru terenuri de baschet de fotbal, amestecat cu parc, să avem zone de parc în interior”.
Spații publice pentru un nou cartier al orașului
Zona este invecinată cu un cartier nou, construit pe terenul fostei fabrici Tractorul. Mii de apartamente au apărut aici, în ultimii ani, iar locatarii - majoritatea tineri - au cerut, în cadrul consultărilor publice, spații verzi, școală, grădinițe și facilități pentru sport. Așa s-a născut tema concursului de soluții, organizat de Ordinul Arhitecților din România.
Allen Coliban, primarul Brașovului: „Nu cred că există o modalitate, mai profesionistă, mai complexă de a aborda acest demers”.
Câștigătorii au fost desemnați de un juriu compus din specialiști din Germania, Elveția, Italia, Ungaria și România.
Iris Dupper, președinta juriului: „Această propunere poate fi un prototip pentru managementul siturilor industriale din România și un exemplu inovativ pentru Europa”.
La concurs s-au înscris 32 de echipe formate din urbaniști, arhitecți și peisagiști.