Panourile fotovoltaice au salvat producția de energie electrică a țării în 2024. Numărul prosumatorilor a crescut spectaculos
Panourile fotovoltaice au salvat producția de energie electrică a țării anul acesta. Creșterea a fost de aproape 60% în primele nouă luni. Este adevărat că a crescut și numărul prosumatorilor susținuți de programele finanțate de stat.
În același timp, hidrocentralele și eolienele înregistrează scăderi, așa că am fost nevoiți să importăm mai mult.
Deși a crescut mult producția panourilor solare, reprezintă încă o mică parte din totalul producției de energie a țării, adică doar 5%. Principalele surse rămân hidrocentralele, termocentralele clasice și centralele nucleare, potrivit datelor INS.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Un sistem fotovoltaic a fost instalat pe un bloc cu opt etaje din zona Cișmigiu, în București și alimentează iluminatul pe scară și lifturile. Oamenilor le-au scăzut astfel costurile la întreținere.
Indiferent dacă vorbim de case, firme, sau de blocuri, vedem tot mai multe panouri fotovoltaice pe acoperișurile din România. Am ajuns la un total de aproape 170.000 de prosumatori, cu 50.000 mai mulți decât anul trecut.
Capacitatea de producție a acestora e aproape la fel de mare ca cea a parcurilor fotovoltaice. Împreună, toate panourile instalate în țară au produs cu aproape 60% mai multă energie în primele 9 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS.
Sistemul energetic național are nevoie de investiții majore
Creșterea mare a producției solare înseamnă și provocări pentru rețeaua electrică națională, care a mai avut probleme pe alocuri. Mai ales în vară, pe caniculă.
Dan Tudose, specialist în energie verde: „Avem nevoie de stocare de energie, rețeaua națională de electricitate are nevoie de investiții, nu s-au făcut investiții, nu s-au făcut de atâta timp pe fiecare stradă, în fiecare oraș și în fiecare comună. Ajută, pentru că doar așa putem să creștem capacitatea instalată de panouri fotovoltaice”.
Instalațiile fotovoltaice sunt însă singurele care au produs mai multă energie în primele nouă luni.În lunile secetoase, producția din hidrocentrale a scăzut cu 24%, iar cea din turbinele eoliene cu 16%. De aceea importurile au crescut mult, cu 61%. Dacă nu era energia solară, ar fi fost chiar mai mari.
Mihnea Cătuți, expert în energie: „Am avut niște vârfuri de consum, în special în perioadele de seară, în care producția a fost insuficientă, nici tehnic nu am putut să acoperim curba de consum, dar nici din punctul de vedere al prețului, a fost avantajos pentru alte țări să exporte către România. Prețurile pentru energia angro din România sunt foarte ridicate”.
România și-a asumat obiectivul de a tripla producția de energie solară până în 2030 și de a înzeci producția din regenerabile până în 2050.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, panouri fotovoltaice, prosumatori,
Dată publicare:
14-11-2024 19:02