Casa Verde 2024. Doritorii acuză fraude, pentru că banii se duc prea repede. Ministrul spune că e „victima propriului succes”
Casa Verde a devenit un program în care românii își testează viteza. Este concluzia la care au ajuns asociațiile de prosumatori, care au făcut inclusiv plângeri de fraudă la Ministerul Mediului.
Numai la sesiunea de luni, 7 octombrie, pentru zona Olteniei, fondurile s-au epuizat în doar un minut și 20 de secunde, după ce, zilele trecute, sesiunea pentru București și Ilfov a atins recordul de un minut și 5 secunde. Experții spun că tot mai mulți oameni apelează la programe specializate de înscriere.
Peste 6.000 de persoane din regiunea sud-est au reușit să prindă fonduri în etapa de luni. Totul în doar un minut și 20 de secunde.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Viteza de încărcare a documentelor a stârnit din nou controverse, mai ales că vineri a fost atins un alt record. Totul în condițiile în care timpul de înscriere în sesiunea de anul trecut era de 9 minute.
Pe rețelele de socializare găsim numeroase filme care ne prezintă cum putem să înscriem un dosar în mai puțin de 40 de secunde, dar cu ajutor.
”După ce a fost activată extensia, vom trece la pasul următor și anume, configurarea datelor. Arătăm acum cum se introduc datele, se apasă iconița, se introduc datele, eu le am precompletate dintr-o sesiune anterioară. Facem autofil, a completat adresa trecută de noi, a completat și capcha challenge-ul. Vedeți, a durat 40 de secunde, dar se poate face și mai rapid”.
Această aplicație știe deja care sunt cele 4 secțiuni din formularul de pe site-ul Administrației Fondului de Mediu, iar la apăsarea butonului AUTOFIL, introduce automat datele și documentele care pot fi încărcate și cu o zi înainte.
Extensia reușește să completeze și codul captcha, care este un cod de securitate menit să facă diferența între utilizatorii umani și programele automate.
Ciprian Cherciu, specialist în energie: „Este greu de detectat, adică nu ai dovada că cineva a folosit acest plug in, decât timpul foarte scurt în care a completat poate fi un indiciu. Iar acest tip de programe nici nu lasă urme care să poate fi identificate ulterior, ci doar timpul foarte scurt”.
Asociația Prosumatorilor din România a ridicat suspiciuni de fraudă și acuză vicierea sistemului.
Ministrul Mediului: ”Programul este victima propriului succes”
Dan Pîrsan, Asociația Prosumatorilor: „Asociația noastră va milita pentru schimbarea sistemului și am propus pe viitor să fie desemnați câștigătorii prin tragere la sorți computerizată, exact pe sistemul loteriei vizelor”.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Sistemul nu a fost fraudat, în sensul în care cineva ar fi înscris beneficiari obținând un avantaj împotriva altor persoane fizice. Programul este victima propriului succes, în viitor trebuie să reevaluăm metoda de înscriere a dosarelor”.
În același timp, mai multe persoane acuză pe rețelele de socializare că site-ul s-a blocat și vor să dea în judecată Administrația Fondului pentru Mediu.
„Este nedrept pentru că ne-am descurcat foarte bine și am completat în timp. Cu siguranță o să semnalăm chestia asta, să vedem cum ne organizăm, pentru a contesta, fie direct cu organizatorii, fie în instanță”.
Aproximativ 70.000 de familii vor putea să acceseze fonduri pentru panouri fotovoltaice din bugetul record din acest an, de două miliarde de lei.