Situație dramatică într-un centru de reabilitare din Urlați. Bolnavi psihic, izolați într-o debara
Situația dramatică a bolnavilor psihic internați în așa numitele centre de reabilitare ajunge din nou în atenția întregii țări, după ce noul ministru al Muncii a făcut o vizită inopinată la o astfel de instituție din Urlați, Prahova.
Aici sunt tratați, oficial, 175 de bolnavi, însă printre angajații centrului nu se află niciun medic. Un singur psiholog are grijă de toți, așa că, de cele mai multe ori, preocuparea principala a angajaților este ca beneficiarii să nu devină periculoși.
Cea mai șocantă descoperire făcută de ministrul Muncii a fost izolatorul: o încăpere cât o debara, fără lumina naturală și aerisire, unde sunt duși cei care devin prea agitați.
Un bărbat de 32 de ani a fost pedepsit astdfel pentru că era agresiv cu ceilalți beneficiari și le fura lucrurile.
„Am fost încuiat, cum să nu fiu încuiat, și băteam în ușă ca nebunul ăla...”, spune un beneficiar.
De cealaltă parte, directorul CRNN Urlați este de altă părere.
„A trebuit să luăm măsura unei supravegheri de aproape a lui, iar acolo, fiind camera infirmierilor și a asistenților... Pur și simplu, a dormit acolo. Nu izolat, camera era deschisă”, spune directorul CRNN Urlați, Cristina Zamfir.
La centrul din Urlați sunt îngrijiți 175 de adulți, bărbați și femei, cu probleme neuropsihiatrice. Printre ei, spune ministrul, se află și oameni sănătoși mintal, rămăși însă pe drumuri. Conducerea centrului susține că cei 107 angajați nu fac față supra-aglomerării.
„Noi administrăm tratamentul prescris, încercăm într-un fel să îi imobilizăm, dar în niciun caz prin legare. Sau să îi despărțim, să ne băgăm între ei, au mai fost cazuri când am mai luat și noi câte una”, spune Georgiana Merezeanu, asistentă medicală.
„Sunt imprevizibili, avem probleme și din lipsa de personal, sunt nopți când avem un singur asistent, un singur infirmier pe fiecare pavilion, ceea ce pune mari probleme, ei sunt agitați”, declară Camelia Iancu, asistentă medicală.
La concursurile de angajare nu se prezintă nimeni. Poate din cauza izolării centrului, care se află la capătul unui drum anevoios, de 7 km, prin noroaie. Iarna, locul e accesibil doar pe jos.
În una dintre camere stau șase beneficiari cu paturi suprapuse, în care ar trebui să fie maximum trei beneficiari și fără paturi suprapuse, pentru că este incomod și nu este recomantat la diagnosticele pe care le au.
Potrivit unui plan de reorganizare, în centru ar trebui să rămână doar 108 din cei 175 de beneficiari. Ceilalți ar trebui reintegrați în familii sau plasați în grija unui asistent personal.
„Sunt familii care nu pot sau nu vor să aibă grijă de persoanele care în prezent se află în centrele noastre”, a declarat directorul DGASPC Prahova, Mihaela Șindrilă.
Ministrul Muncii a constatat că centrul de recuperare neuropsihiatrică nu are angajat niciun medic, ci doar un singur psiholog.
„Cei mai mulți ne-au povestit că stau de 10-15 ani în același loc, fără ca statul să își pună problema ușor-ușor să le dezvoltate acestora posibilități de a lucra, de a interacționa cu comunitatea. În schimb, avem tendința de a-i izola”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
„Eu ce vreau, binele meu, e să am un pic de libertate, să nu mai fiu așa izolat. Simt eu nevoia să mă plimb. Să mă recreez”, spune unul dintre beneficiari.
Toate centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică vor fi vizate de astfel de controale neanunțate, avertizează ministrul Muncii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: centru de reabilitare, izolare, urlati, bolnavi psihic,
Dată publicare:
27-11-2019 16:56