Situaţie disperată pentru 200 de români care lucrează în Olanda. Angajatorul dă vina pe statul român
Situaţie disperată pentru 200 de români din Tulcea, detaşaţi în Olanda, ca muncitori într-o fabrică.
Oamenii nu au mai fost plătiţi din luna august din cauza unei probleme birocratice: autorităţile olandeze au descoperit că nu au un permis special eliberat de ai noştri, respectiv formularul A1.
Compania angajatoare este din Sicilia şi nu a reuşit să găsească o soluţie. Între timp, muncitorii au început să fie evacuaţi din locuinţe şi, în semn de protest, au blocat intrarea în fabrică.
Detaşaţi în oraşul Sluiskil, cei 200 de români lucrau la construirea unei instalaţii de producere a îngrăşămintelor pentru agricultură.
Situaţia lor este disperată: nu şi-au mai primit banii de două luni şi acum blochează intrarea în fabrică, supravegheaţi de poliţia olandeză. De vină pare să fie compania angajatoare, din Sicilia, care nu a obţinut toate documentele necesare.
Cristian Casian, inspector: “Au dat vina pe birocraţia din România pentru ce se întâmplă acolo, au făcut dovadă că au depus cererile pentru permisul A1 la autorităţile române şi în baza acelei cereri ne-au mai tolerat vreo două săptămâni pe aici. Au zis băi nu se mai poate, gata, nu vă mai tolerăm, vă blocăm, nu mai puteţi intra în fabrică .”
Românilor le lipseşte formularul A1 care se eliberează de autorităţile române la solicitarea angajatorului, în acest caz compania italiană care a intermediat contractul cu fabrică din Olanda. Documentul confirmă faptul că sunt achitate contribuţiile sociale în altă ţară din Uniunea Europeană, pentru persoana detaşată în alt stat, în interes de serviciu.
Dorin Răcăşan: ”Am o frică că nu o să ne mai luăm banii deloc. Toţi care suntem aici avem de luat salariul pe două luni.”
Cei mai mulţi dintre muncitori au ajuns pe drumuri: inspectorii agenţiei de închirieri i-au dat afară din casele închiriate.
Dorin Răcăşan: ”Unul dintre colegii noştri chiar ieri dimineaţă a ajuns acasă şi deja era reprezentantul de la agenţie acolo, încuiase casa, a reuşit să-şi mai ia o parte din lucruri, o parte le are încă acolo. Acum stă la un coleg.”
Scandalul este tratat şi de televiziunile din Olanda şi Italia. Unii români plănuiesc să se întoarcă acasă, la Tulcea, după ce îşi vor achita călătoria din banii lor. Alţii au rămas să protesteze în faţă fabricii.