Greșeala fatală care a dus la dezastrul de la Spitalul Județean Suceava. 6 oameni au murit
Directorul Spitalului de Urgență din Suceava și cel al Direcției de Sănătate Publică din localitate au fost demiși din funcție. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății după ce zeci de cadre medicale din spital au fost infectate cu Covid-19.
Tot acolo erau internați și o parte dintre pacienții aflați acum pe lista celor 14 români uciși de noul virus.
Suceava este, acum, cel mai mare focar de coronavirus din România.
În spitalul județean greșelile s-au ținut lanț, iar procurorii, care au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, vorbesc de o contaminare în masă.
Focar de boală, unde se moare
Un lung șir de erori a transformat Spitalul Urgență din Suceava într-un focar de boală, unde se moare. Șase dintre pacienții internați aici au fost răpuși de noul virus.
O decizie contestabilă a directorului medical, investigată acum de procurori, a declanșat dezastrul.
Medicul Mircea Macovei le-a cerut cadrelor medicale să vină la spital fără să țină cont că unele erau confirmate cu Covid-19 ori se aflau în izolare.
În discuția purtată prin intermediul unei aplicații de mesagerie, directorul a invocat un ordin de ministru care, în realitate, nu există.
Iată și mesajul trimis de medic pe grupul de WhatsApp al spaitalului:
”- Director medical: La ora 7.30, toate cadrele medicale care sunt confirmați pozitiv, suspecți sau negativi sunt așteptați la spital! Ordin de ministru.
- Angajat spital: Și cei izolați la domiciliu? Și cei pozitivi?
- Director medical: Toți. Tot personalul: medici, asistente, infirmiere”.
A urmat o contaminare în masă.
Medicii din spital acuză incompetența
Acum, în spitalul din Suceava, 34 de medici sunt infectati cu Covid-19. Același diagnostic l-au primit și 49 de asistenți medicali și infirmieri.
”Prima infectată a fost o colegă din UPU, iar pe locul doi sunt colegii de la Infecțioase care au fost luni la acea ședință cu ordin de ministru care nu există și s-au adunat în aceeași sală foarte mulți oameni… și infectati și neinfectați”, a spus Anatol Burlacioc, medic la Spitalul Județean Suceava.
”Toată această situație este ca urmare a unor nereguli crase, atât manageriale, cât si din punct de vedere medical al anchetelor epidemiologice.
N-au respectat niciun pas al anchetei epidemiologice, nicio măsură de prevenție, DSP-ul și Epidemiologia nu au adaptat fiecare moment al anchetei la fiecare caz nou apărut.
Tratamentul la pacienții depistați pozitiv s-a făcut după o lungă perioadă în spitalizare, unii fiind și în afara spitalului”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.
Anatol Burlacioc este chirurg plastician în Spitalul de Urgență din Suceava. Spune că în unitatea medicală în care lucrează s-au făcut și alte greșeli și vorbește de incompetență.
”Nu ni s-a impus un anumit echipament de protecție de niciun fel până s-a închis spitalul. Ni s-a dat o mască fără instrucțiuni clare pentru când, cum și de ce să o purtăm.
Nu ni s-au dat echipamente suplimentare de protecție în afară de mască. Nu s-au creat circuite obligatorii pentru contacte. Felul cum a fost gestionată această situație trădează incompetența”, susține Burlacioc.
Încercare disperată de a opri dezastrul
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis o comisie la Spitalul din Suceava, într-o încercare aproape disperată de a stăvili dezastrul.
Unitatea Medicală a fost închisă, iar cei peste 120 de pacienți din spital au început să fie mutați în alte clinici.
Cei confirmați cu Covid-19 sunt transferați la Boli Infecțioase, într-o clădire separată, iar ceilalți își vor continua tratamentul acasă, unde vor fi izolați.
Cazurile grave au fost duse la Iași. Toate urgențele din Suceava vor fi preluate de spitalul din Rădăuți.
”Vom trimite medici specialiști, rezidenți, asistenți din UPU și SMURD Iași. Sperăm să reușim să redeschidem în cel mai scurt timp structura principală de urgență de acolo”, spune Diana Cimpoeșu, medic coordinator UPU-SMURD Iași.
În același timp, continuă testarea personalului medical care lucrează în spitalul din Suceava. În total, sunt 1.300 de oameni.