Situație critică la ATI: mai sunt doar 6 paturi în toată ţara. Virgil Musta explică cum s-a ajuns aici

Dată publicare: 11-04-2021 18:51
Dată actualizare: 11-04-2021 19:28


România toată este, în acest moment, ilustrarea neputinței, imaginea bolnavului de COVID în stare gravă, care riscă să piardă lupta cu virusul.

Șase paturi la Terapie Intensivă mai sunt disponibile, în țară. Numărul pacienților pentru care fiecare gură de oxigen este esențială a explodat în ultimele 24 de ore. 1.531 de oameni primesc îngrijiri la ATI. Trebuie neapărat să ajungem la cele 1.600 de paturi despre care s-a tot discutat, spune premierul Cîțu, fără a pomeni despre vreun plan.

Deși numărul de cazuri noi, la 24 de ore, este în scădere 3.302, duminică, gravitatea situației o dau cele 129 de vieți pierdute și neputința în ceea ce privește situația de la Terapie Intensivă.

1.531 de oameni sunt acum la ATI și faptul că în toată țara mai sunt doar șase paturi rămase libere arată că nici macar ținta de a avea 1.600 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19 nu a fost atinsă.

Florin Cîțu, prim-ministru: „Trebuie să găsim o soluție ca să ajungem la 1.600 de paturi și avem nevoie de ele acum. Acest val va dura două sau trei luni de zile și trebuie să ne concentrăm să găsim resurse pentru sănătate, în paralel cu vaccinarea."

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Suntem într-o situație gravă, care cere măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătății, împreună cu DSU, trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor, aflați în situații critice, îl vor primi pe un pat de spital, cu asistență medicală adecvată."

Așadar, trebuie, însă nici măcar o vagă idee despre posibile soluții. Dincolo de faptul că tulpina britanică, de exemplu, este mai contagioasă și mai agresivă, medicii știu că mai există un motiv pentru care secțiile ATI Covid sunt arhipline.

Virgil Musta, medic infecționist Spitalul V. Babeș, Timișoara: „Vin foarte târziu la spital și, din păcate, deja sunt în stare foarte gravă și nu mai avem altă soluție decât să-i ducem direct la ATI, dacă mai sunt locuri."

În tot județul Cluj, de exemplu, mai există un singur loc la ATI-Covid, iar Bucureștiul rămăsese încă de vineri fără paturi. Cele 26 de locuri puse la dispoziție de Spitalul Foișor, după transferarea bolnavilor de acolo, s-au ocupat deja.

Numărul celor în stare gravă crește mai repede decât poate statul să găsească rezolvare.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Nu mai aveam locuri și peste tot pe unde a sunat Comandamentul DSU, asta ni se zicea, că n-avem paturi nici la ATI și nici în altă parte. Am transportat la Iași, cu avionul Armatei, trei pacienți."

Până acum, în anul care a trecut de la izbucnirea pandemiei, peste un milion de români s-au infectat cu SARS-CoV-2. Nouă sute de mii dintre ei s-au vindecat, iar 25.135 dintre cei care au luat boala au murit.

Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul Județean Arad: „La această oră toate locurile din secțiile de Terapie Intensivă, 27, sunt ocupate. În cadrul Unități de Primire Urgențe avem 12 paturi dotate cu aparatură specifică de Terapie Intensivă, dintre care șapte sunt ocupate."


VIDEO PROTVPLUS.RO