Noile reguli pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19

Dată publicare: 07-04-2021 19:54
Dată actualizare: 08-04-2021 19:41


Familiile îndurerate, care au pierdut pe cineva drag, din cauza noului coronavirus, vor putea organiza o ceremonie religioasă.

Regulile privind înmormântările în pandemie se vor schimba, chiar de săptămâna viitoare, a promis Ministrul Sănătății.

În declarația pe care a făcut-o, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase, Vlad Voiculescu, pare să nu fi știut, că bolnavii răpuși de Covid-19, sunt înmormantați acum fără haine, și a precizat că n-ar fi trebuit oricum, să se întâmple asta. A revenit ulterior și cu scuze.

Aproape 25.000 de români au fost răpuși de Covid-19 și au fost înmormântați în condiții speciale. De săptămâna viitoare, regulile se vor schimba.

Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei de București: “Familiile pot să știe că poate avea loc o ceremonie religioasă. Cum s-a specificat, celebrările religioase nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distanțare”.

Până acum, cei care mureau din cauza noului coronavirus erau puși în saci impermeabili dubli încă de pe patul de spital. Erau apoi duși la morgă și așezați într-un sicriu dat de familie. Totul era dezinfectat cu produse biocide pe baza de formol, iar rudele nu aveau acces la trupul neînsuflețit.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății: "Pentru cei care s au negativat pe perioada spitalizării, ceremonia înmormântării se face normal, creștinește, conform cutumelor creștinești. Pentru cei care erau pozitivi, potrivit ordinului de ministru de anul trecut, se făcea cu izolarea celor care prezentau încă acest virus. Plecau efectiv din spital, cei care erau la momentul ăla pozitivi, la momentul deceselui, plecau izolați".

Actualul ministru al Sănătății a declarat însă că nu are cunoștință de așa ceva.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "În ordinul pe care îl voi modifica nu scrie nicăieri că trebuie înmormântați fără haine dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără haine, au făcut-o de capul lor".

La scurt timp, ministrul și-a cerut scuze pe Facebook, spunând că a preluat o informație greșită. În baza noului ordin de ministru, pregătit de Vlad Voiculescu, trupurile neînsuflețite vor putea fi îmbrăcate cu haine aduse de familii.

Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal:
“La înmormântare, familiile au cerut dovada, cumva... Semnalul a fost să poată să vadă familia că omul a fost înmormântat cu haine, să i se spună eventual că a fost îmbrăcat, dar să poată avea acces pentru aș vedea defunctul cu acele haine îmbrăcat. Și a fost toată deschiderea față de acest aspect”.

De asemenea, pacientți bolnavi de Covid-19, aflați pe patul de spital, vor putea să ceară și un preot la căpătâi, pentru asistență religioasă. Preoții vor avea acces chiar și în secțiile ATI, îmbrăcați în echipamente de protecție. Acest lucru ar urma să fie permis și pentru rudele pacienților în stare foarte gravă, a promis Ministrul Sănătății.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO