Situație critică în localitățile din Delta Dunării. Șacalii s-au înmulțit în ultima perioadă și atacă animalele din locuințe
Situație critică în localitățile din Delta Dunării, unde șacalii atacă animalele din gospodării aproape zilnic.
Oamenii sunt îngrijorați și se plâng de agresivitatea haitelor, care s-au înmulțit exagerat. Așa că autoritățile organizează sesiuni de vânătoare.
În ciuda măsurilor de siguranță, șacalii atacă inclusiv ziua în localitățile izolate din Delta Dunării. Sunt în căutare de hrană, spre disperarea oamenilor care încearcă să-și salveze animalele.
Bărbat: „În fiecare an câte doi tre patru viței.”
Autoritățile spun că șacalii s-au înmulțit necontrolat în ultima perioadă.
Tudorel Oancea, președintele AVPS Tulcea: „Se înmulțesc de trei ori în doi ani având o rată de creștere de 40 la sută. Se hrănește cu absolut tot cu ouă de rațe la cuibărit, cu rațe, cu fazani cu iepuri cu căprioare”
Pentru a controla înmulțirea speciei, până la finalul lui aprilie se organizează sesiuni de vânătoare. O astfel de acțiune a avut loc deja într-o localitate din Tulcea, unde haitele au omorât 5 viței.
Silviu Anton, inspector la ARBDD: „Pentru sezonul acesta avem un număr de 350 de exemplare dintre care s-a făcut undeva la 310 mai avem puțin mai avem păuțin până la sfârșitul lui aprilie cât avem autorizația în vigoare”
Bogdan Bulete, directorul ARBDD: „Este nevoie pentru o optimizare a numărului șacalilor din rezervația delta dunării număr ridicat care duce la prezența șacalului în interiorul localităților și de aici tot deranjul care îl generează pentru localnici.”
În Delta Dunării trăiesc aproximativ 3.000 de șacali. Singurul prădător - care ar putea reprezenta un pericol pentru această specie - este lupul.