Peste 50.000 de gospodării şi majoritatea spitalelor din Timișoara, fără apă caldă şi căldură

×
Codul embed a fost copiat

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, marţi, că a fost sistat gazul către firma de termoficare din oraş, înainte de a fi găsit un alt furnizor.

În aceste condiţii, peste 50.000 de gospodării şi majoritatea spitalelor rămân fără apă caldă şi căldură.

Managerii a cinci spitale din oraş au transmis un mesaj în care cer ca situaţia să fie rezolvată, pentru a salva vieţile pacienţilor din spital.

Astăzi, din păcate, o să fie câteva lucruri grele de anunţat, de discutat. Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuţia gazului pentru CET Centru şi Compania E. ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm”, a transmis, marţi, Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă, conform news.ro.

Acesta a precizat că ultimele negocieri cu un potenţial furnizor au eşuat: ”Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care până la urmă ne-a dat un răspuns negativ, asta înseamnă că Timişoara momentan nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale”.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Primarul a explicat că situaţia vine pe fondul crizei de la nivel european, nefiind suficientă cantitate de gaze pe piaţă, astfel încât să fie furnizat constant gazul.

Furnizorii cer plata gazului în avans.

La preţurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să plătim în avans (...) asta, din păcate, înseamnă că aproximativ 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură şi toate spitalele vor rămâne fără apă caldă şi căldură”, a mai declarat primarul.

Acesta a transmis că se va face ”tot posibilul pentru a trece peste această perioadă” ş pentru repornirea căldurii.

Primarul a făcut un apel către toate companiile de stat să ajute în această situaţie.

Primarul Dominic Fritz: Vom face tot posibilul să repornim căldura

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat oficial că de marţi de la prânz E.ON a sistat furnizarea gazului pentru societatea de termoficare Colterm.

"Ştiu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, personalul medical, pentru cei care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura, cât de repede posibil, în Timişoara", a spus Dominic Fritz.

El a explicat că Colterm nu are momentan o companie care să-i furnizeze gaze naturale, iar aceasta vine într-un context de criză energetică la nivel european, majoritatea companiilor ne spun că nu au cantităţile necesare pentru a furniza constant nivelul la care are nevoie Colterm.

"Sunt câteva companii care ne-au spus că pot să livreze doar cu plata în avans, adică banii pe care-i dăm îi folosesc pentru a cumpăra zilnic gaz de pe piaţă şi apoi să ni-l furnizeze. Însă la preţurile actuale (câteva milioane de lei pe zi, n.r.) nu putem să semnăm contracte în avans pe aceste sume în avans", a declarat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Edilul a recunoscut că în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură şi apă caldă, dar "ceea ce este şi mai rău" e că şi spitalele sunt afectate, mai puţin Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", care are o centrală proprie, şi Maternitatea Spitalului Municipal.

Fritz a precizat că sunt trei surse de finanţare pentru asigurarea căldurii, respectiv tariful plătit de populaţie, bugetul local şi bugetul de stat, în prezent Colterm alimentându-se din primele două surse.

"Voi convoca, azi, o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care vor participa şi managerii de spitale. (...). Tariful nu a mai fost majorat de ani de zile, am dat 136.000.000 de lei anul acesta la Colterm, vom mai da azi 8.000.000 de lei, după o rectificare de azi. Fără o intervenţie de la bugetul de stat, termoficarea centralizată în Timişoara şi în alte oraşe nu are cum să supravieţuiască", a adăugat Fritz.

Primarul a menţionat că este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pe care doar un guvern plin poate să îl dea.

"Fac un apel mai ales la companiile autohtone, de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute. Sunt dezamăgit şi de decizia E.On, pentru că Timişoara a plătit ani de zile facturi, am început să plătim facturi din trecut, nu am acumulat alte datorii, sunt dezamagit de aceasta decizie cruntă", a punctat Fritz.

În altă ordine de idei, Primarul Dominic Fritz a anunţat zilele trecute că Colterm a cerut o triplare a preţului de producţie, dar el "este conştient" că ar fi prea mult pentru populaţie.

"Pentru că până acum, Colterm a vândut sub preţul de producţie căldura şi apa caldă, ne-a adus în situaţia actuală. (...). Colterm a spus că ar trebui să se tripleze, o triplare, la 664 de lei/MW/h, nu ar fi realist sau suportabil de populaţie, de aceea propun o dublare, 416 lei /MW/h este propunerea mea. Am avut discuţii cu partidele din Consiliul Local pentru a găsi un consens politic pentru această majorare şi mă aştept ca toate partidele să înţeleagă gravitatea suprapunerii unei crize sanitare cu scumpirea gazului", a spus Fritz.

Primarul Fritz a fost întrebat de presă care este preţul real pentru producerea gigacaloriei, iar dacă acesta ar presupune triplarea, cine va plăti diferenţa.

"Această problemă, la preţurile pe care le vedem astăzi, nu se poate rezolva fără bugetul de stat (alături de contribuţia abonaţilor şi de la bugetul local, n.r.). Fără contribuţia semnificativă de la bugetul de stat, Colterm şi companiile de termoficare din România nu pot supravieţui în această iarnă", a răspuns primarul.

Pacienții de la SJU Timișoara se încălzesc cu pături electrice

Bolnavii de la Spitalul Judeţean Timişoara au primit plăpumi şi pături pentru a se încălzi, după sistarea furnizării agentului termic, în timp ce la Terapie Intensivă se folosesc pături electrice şi aparatele de climatizare. Conducerea Consiliului Judeţean şi cea a spitalului au stabilit că vor fi făcute demersuri pentru instalarea unei centrale termice propii pentru unitatea medicală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a avut, marţi seară, o întâlnire cu managerul Spitalului Judeţean Timişoara, unitate medicală aflată în administrarea CJ, în care au stabilit achiziţionarea unei centrale proprii pentru unitatea sanitară. Consiliul Judeţean va face, miercuri, o rectificare bugetară şi va aloca suma necesară achiziţiei.

"Pe termen scurt, am hotărât împreună cu managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, să fie puse în funcţiune aparatele de climatizare pentru a da un răspuns imediat şi a încerca să rezolvăm în două-trei zile situaţia încălzirii, iar pe termen mediu şi lung să ne concentrăm pe o soluţie alternativă, realizarea unei centrale proprii de încălzire. Mâine vom avea o rectificare de buget aici, la Consiliul Judeţean, şi vom aloca 750.000 de lei pentru a demara procedurile de urgenţă în vederea realizării acestei lucrări la Spitalul Judeţean şi în cea mai scurtă perioadă posibilă, să avem o soluţie pregătită pentru Spitalul Judeţean şi să nu mai depindem de Colterm”, a declarat Alin Nica.

Şeful CJ Timiş a solicitat primarului Timişoarei, Dominic Fritz, să declare stare de alertă.

"Îi solicit primarului Timişoarei, Dominic Fritz, să convoace Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în vederea declarării stării de alertă locală în baza prevederilor OUG nr.28/2004 pentru a facilita procedurile pentru realizarea unui răspuns adecvat de către noi, Consiliul Judeţean, de către celelalte instituţii care suferă în urma acestei situaţii şi să reuşim să venim cu soluţii”, a afirmat Nica.

Managerul Spitalului Judeţean Timiş, Raul Pătraşcu, a declarat, la rândul său, că bolnavii se încălzesc momentan cu plăpumi, respectiv cu pături încălzite electric.

"Răspunsul pe termen scurt este utilizarea lenjeriei de iarnă, a plăpumilor, a păturilor, iar pe Terapie Intensivă a păturilor încălzite electric în suplimentarea instalaţiei de climatizare, care poate suplimenta încălzirea, pe termen scurt”, a declarat Raul Pătraşcu.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Profesor din Oradea, reținut după ce a molestat un elev. A recunoscut senin acuzațiile și și-a dat demisia
Profesor din Oradea, reținut după ce a molestat un elev. A recunoscut senin acuzațiile și și-a dat demisia

Un pedagog din Oradea a fost reţinut de poliţişti, după ce a molestat un elev, în sala de sport, şi a recunoscut apoi acuzațiile. Adolescentul a povestit ce păţise directorului liceului, iar acesta este cel care a anunţat autorităţile.

Curtea de Apel Cluj a respins, definitiv, contestaţia în anulare formulată de Cătălin Cherecheş
Curtea de Apel Cluj a respins, definitiv, contestaţia în anulare formulată de Cătălin Cherecheş

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, contestaţia în anulare formulată de fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Decizia magistraţilor este definitivă.

Accident pe A1. Au fost implicate un microbuz și un TIR. O persoană rănită, transportată la spital
Accident pe A1. Au fost implicate un microbuz și un TIR. O persoană rănită, transportată la spital

Pompierii sibieni intervin de urgenţă joi la un accident rutier pe A1, în care au fost implicate un microbuz și un TIR.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.