Sistemul de sănătate a ajuns într-un punct critic. Şi stocurile de Remdesivir se epuizează rapid
Sunt tot mai mulți români care își pierd viața în spitale, secerați de coronavirus. 73 au murit doar în ultimele 24 de ore, iar trei dintre ei nu sufereau de alte afecțiuni.
În același timp, în secțiile de terapie intensivă sunt peste 600 de pacienți în stare gravă. Îngrijorător este că în mai multe spitale, în care sunt tratate cazurile grave, nu mai există Remdesivir, medicamentul folosit în tratarea infecției cu SARS-CoV-2, care i-a fost administrat și președintelui american Donald Trump.
Membrii comisiei anti-COVID de la Ministerul Sănătății s-au întrunit marți pentru a lua noi măsuri după creșterea accelerată a infectărilor. Printre cei recent diagnosticați este și Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii. Are o formă ușoară a bolii, s-a izolat și primește tratament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Situația este tot mai gravă în multe spitale. Sunt județe în care pacienții nu mai pot fi internați, pentru că nu sunt paturi libere, iar Capitala se află într-o situație dramatică, pentru că nu mai sunt locuri nici măcar pentru cazurile medii. Ministerul Sănătății ia din nou în calcul transformarea Spitalului Colentina în suport COVID.
La sfârșitul verii, spitalul a fost redeschis și pentru pacienții non-Covid care și-au putut face internări de o zi în secții precum medicină internă, gastroenterologie sau cardiologie. În mai puțin de o săptămână însă toate acestea vor fi închise din nou, iar spitalul va redeveni spital suport Covid.
Andrei Haidar, medic gastroenterolog: „Corpul medical din Colentina e nedreptățit și mai ales pacienții noștri care au dreptul să aleagă medicul și spitalul.”
Cristian Băicuș, medic internist: „De fapt ei vor să ia tot Spitalul Colentina pentru paturile de ATI. Pentru asta vor să sacrifice tot spitalul și cred că este soluția cea mai facilă pentru cei care dirijează.”
Medicii infecționiști susțin că au ajuns într-un moment critic.
Virgil Musta, medic infecționist: „Ceea ce face ca la un moment dat să triem acești pacienți, cine se poate interna, cine nu, în funcție de anumite criterii pe care noi le vom stabili.”
Iar acolo unde sunt locuri libere, nu sunt specialiști. De aceea medicii de la terapie intensivă din Cluj au plecat spre spitalele din sud.
Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Avem medici de terapie intensivă trimiși din Cluj în Târgoviște, în Pitești și unde o mai fi fost nevoie de ei."
La Târgu Mureș sunt transferați pacienți din mai multe județe, cei mai mulți din București. Remdesivir s-a dovedit a fi până acum cel mai eficient medicament, însă în unele spitale stocurile s-au terminat. La Timișoara nu mai există nici un flacon.
Virgil Musta: „Pe moment nu avem. Fiind și foarte mulți pacienți am folosit aceste doze. Urmează să primim din nou în momentul în care țara va achiziționa acest medicament.”
Șeful Institutului Matei Balș susține însă că în Capitală nu sunt probleme.
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”: „E falsă informația.”
Reporter: „Câte flacoane sunt?”
Adrian Streinu-Cercel: „Suficient.”
Conform oficialilor de la Ministerul Sănătății, stocul de Redemsivir a fost suplimentat marți cu 3.600 de flacoane, iar în întreaga țară sunt acum 5.500.
Se vorbește însă de o criză la nivel internațional. Guvernul britanic, de exemplu, a cerut ca dozele de Remdesivir să fie administrate pacienților cu mare atenție, ca să nu fie irosite.