Sistemul de ajutor social va fi reformat din ianuarie 2024. Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale se va tripla
Sistemul de ajutor social va fi reformat din ianuarie 2024, după mai multe recomandări făcute de Banca Mondială.
Potrivit Ministerului Muncii, noua lege va face ca numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, acum în jur de 160 de mii, să se tripleze. Cei mai mulţi sunt vârstnici de peste 65 de ani cu pensii foarte mici.
Familia Cojocaru din Popricani, județul Iași, are 6 membri, dintre care 4 copii între 2 și 10 ani. Cheltuielile sunt mari, iar ajutorul lunar insuficient. Mama este casnică, iar puținii bani sunt aduși în casă de tatăl care lucrează la școala din comună.
Elene Cojocaru – casnică: ”360 de lei la patru copii, adică undeva la 80 și ceva de lei pe copil. Prea mult nu avem ce să luăm de bani. Toate s-au scumpit, trebuie să le luăm și la cei mici ce au nevoie”.
Din februarie 2024 românii sărmani vor primi ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii. Potrivit noului sistem de calcul, condițiile vor fi mai permisive.
De exemplu, pentru familiile în care venitul pentru fiecare membru este de până-n 275 de lei pe lună, ajutorul maxim va fi de 428 de lei.
În cazul unei familii monoparentale creşte la 480 de lei.
Dacă venitul pentru fiecare membru trece de 275 de lei, dar nu depășește 700 lei, suma maximă primită va fi de 340 în cazul unei familii cu doi părinți.
În situația în care este doar un singur părinte, ajutorul maxim o să fie de 430 de lei.
Totuși, banii nu vin fără condiții. Beneficiarii trebuie să fie activi în căutarea unui loc de muncă şi să dovedească asta sau să presteze diferite activități în folosul comunităţii. Dacă au copii, aceştia trebuie să meargă la școală.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu: ”În prezent o familie primește venit minim garantat în valoare de 529 de lei și ajutor social de 226 de lei, în total 785 de lei. După aplicarea venitului minim de incluziune o familie o să primească 944 de lei”.
Banca Mondială a recomandat încă din 2016 acordarea acestui venit minim pentru incluziune.
Michal Rutkowski, director regional dezvoltare umană Banca Mondială: „Este fundamental pentru România să schimbe sistemul social pentru a ajuta, cu adevărat, cei mai săraci oameni și asta e ceea ce face VMI-ul (venitul minim de incluziune): prin combinarea celor două sisteme anterioare, țintește spre concentrarea pe familiile care sunt cu adevărat cele mai sărace. Începe de la puțin, adică nu toată lumea care are nevoie va primi ajutor, dar sunt planuri concrete de extindere a venitului minim de incluziune - cred că acum, vorbim la început de 160.000 de familii, iar apoi avem în plan să creștem până la peste 1 milion de persoane.”
Printre beneficiari vor fi și vârstnici care locuiesc în centre sociale și au venituri foarte mici. Ei vor primi un ajutor social de până-n 700 de lei.
Ministrul Muncii: ”În septembrie am avut 160 de mii de beneficiari. În urma aplicării VMI-ului vom ajunge la un număr total de beneficiari de 400 de mii”.
Reporter:400 de mii de persoane, nu de familii?
Ministrul Muncii:Da, de beneficiari.
Cei vizaţi trebuie să depună documentele necesare de la 1 noiembrie și până la finele anului, pentru a beneficia de noul ajutor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, beneficiari, ajutor social, ajutoare sociale,
Dată publicare:
08-11-2023 19:10