Sinistratii din Galati, ajutati de militari care au luptat in Afganistan. Cum arata zonele inundate
Sleiti de puteri, dupa zeci de ore de lupta cu apele, mii de oameni din judetul Galati s-au trezit vineri ca trebuie sa fuga din calea puhoaielor de nestavilit.
Au lasat in urma tot ce aveau si au plecat doar cu hainele de pe ei, unii de buna voie, altii - luati cu forta de rude si de jandarmi. Cazati prin sali de sport si scoli, cu totii se intreaba acum ce vor gasi acasa dupa retragerea apelor.
La Pechea, sirenele au inceput sa sune sfasietor chiar la ora pranzului. Imediat, strazile s-au umplut de oameni. Ingrijorati, se intreaba unii pe altii ce se intampla. Stiu ca sunetul sinistru aduce dupa el numai necazuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe strazile transformate in rauri, viitura vine din ce in ce mai puternica. Aici, apa nu mai da viata, ci o ia. Iar in aceasta batalie, castiga mereu cel mai puternic. Disperati si fara nici o putere, oamenii isi lasa casele prada puhoiului care vine.
Totul in jur se intampla cu o viteza ametitoare. Intr-una dintre curti insa, timpul parca s-a oprit in loc. O batrana si-a incuiat poarta si, sprijinita intr-un cadru, priveste de pe prispa, cu ochii goi, la disperarea vecinilor.
Si nu e singura care nu gaseste forta sa renunte la tot si sa o ia de la capat, din cauza apelor.
"Matusa-mea s-a urcat pe casa si nu vrea sa coboare. I-am spus ca vine apa acum si nu vrea." - spune un barbat. In cele din urma, batrana a fost coborata cu forta de pe casa si luata pe sus.
Si apele vin cu furie. Iar mania cerului pare de nestavilit. In ochii unei batrane se vede cat de mare este drama ei. Si a celor care s-au trezit dupa o viata de munca la mila cerului si a celor din jur.
Jandarmii nu contenesc sa aduca batrani salvati din calea puhoaielor. Sunt bolnavi si fara puteri. In judetul Galati, in total, 2400 de oameni au fost evacuati. In urma lor, digul au cedat.
In satele devastate de inundatii, oamenii sunt majoritatea modesti si au case din chirpici. Paianta s-a imbibat de apa ca un burete, pentru ca in Costache Negri viitura a ajuns pana la acoperisuri.
Masina de spalat si frigiderul, mobila si covoarele sunt de nerecuperat. In multe situatii, oamenii s-au resemnat. Vor sa darame tot si s-o ia de la zero. Subrezite, casele pier cu tot cu amintiri.
In zona au inceput sa soseasca, vineri, primele ajutoare: oamenii se bucura mai mult de apa decat de mancare. 3 conserve, 5 pateuri, o sticla de apa si 2 paini - acestea sunt alimentele pe care le primesc cele 772 de persoane in total.
In zona creste pericolul declansarii unor epidemii, pentru ca toate animalele moarte zac prin curtile innamolite sau pe la margini de drum si devin focare de infectie. Autoritatile promit insa ca vor tine situatia sub control. Deja au trimis 1000 de vaccinuri antitetanos, atat pentru sinistrati, cat si pentru salvatori.
Oamenii sunt la capatul puterilor: unii abia daca au prins cateva ore de somn in ultimele doua zile. In ajutorul lor a venit si un batalion de militari care au luptat in Afganistan. Cu lopeti si maturi, gospodarii incearca sa curete, atat cat pot, casele si curtile de noroi. Eforturile lor par, insa, o munca de Sisif.
"Cum sa nu plang, o sa dorm in casa, a venit apa mare si totul s-a distrus", a declarat indurarat un sinistrat.
La Targu Bujor, viitura a acoperit o sosea si, din fericire, a adus si o multime de pesti de la un iazul din amonte. Iar oamenii si-au gasit timp sa-i adune.