"S-a intunecat brusc". Ce a ramas din localitatea unde tornada si viitura au scos masinile din curti

12-09-2013 22:05


O tornada si o viitura au lovit in mai putin de 24 de ore localitatea Cataloi din Tulcea. Zeci de case au fost inundate si au acoperisurile smulse, iar doua masini au fost luate de suvoaie, direct din curti.

 Nimic nu le-a putut opri, atat de mare era forta apelor, care au tarat de-a valma garduri, copaci si autoturisme. "Cu natura dezlantuita, nu ne putem lupta", spun oamenii ingroziti care au vazut cum se intuneca cerul si un fuior negru se napusteste peste ei. Alte ploi si vijelii sunt asteptate in zona si in aceasta noapte.

Puhoiul format in urma unei ploi torentiale i-a ingrozit pe oamenii din Cataloi. Pare greu de crezut insa aceste masini au fost luate din curtile unde erau parcate. Apele furioase au rupt gardurile si copacii si le-au tarat intr-o rapa.

La un moment dat, unul dintre autoturisme se propteste intr-un mal, insa celalalt este impins ca o bucata de plastic.

Pompierii au recuperat in cele din urma masinile, insa proprietarii nu cred ca le mai pot repara.

"-Mai faceti ceva cu ea ?
-Dauna totala !
-S-a terminat cu masina aia. Nu mai e buna nici de fier vechi !"

Iar astazi, cand oamenii nu se dezmeticisera dupa vijelia de aseara, natura i-a lovit din nou.

O furtuna puternica, pe care autoritatile au numit-o tornada, a maturat din nou comuna.

Asta, dupa ce suvoaiele facusera prapad in curti.

E greu de crezut cum mai rezista bietii oameni dupa toate nenorocirile care au trecut peste ei in mai putin de 24 de ore.

Astazi, dupa urgie, multi erau in lacrimi si priveau, disperati, spre cer. 40 de case au fost distruse iar la unele acoperisurile au fost aruncate zeci de metri prin aer.

Dupa ce tornada le-a smuls acoperisurile oamenii incearca acum sa repare ce pot ca sa aiba unde sa se adaposteasca diseara.O femeie si fiul ei povestesc si-amintesc de momentele de groaza prin care au trecut.

"Aseara era. Un vant puternic, ploaie, m-a trantit ca veneam din spate, de la pasari, m-a impins in usa si nu puteam sa o deschid."

Vijelia a blocat si drumul national ce leaga Constanta de Tulcea. Dupa ce a facut prapad in Cataloi, tornada a taversat campul, a ajuns in drumul national, a rupt din radacini acesti copaci si s-a indreptat inspre acele dealuri.

"Efectele au fost dezastruoase. Si toate acestea pentru ca am avut parte de nori de foarte mare dezvoltare pe verticala, de 15 km cumulonimbus.Nu pot confirma ca a fost o tornada, insa efectele unei astfel de linii de vijelie sunt la fel de grave", spune meteorologul Maria Tomescu.

Iar necazurile nu s-au sfarsit. Vijeliile sunt anuntate si pentru aceasta noapte.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO