"Unde sa dorm, in apa?" Marturiile sutelor de romani care si-au abandonat casele in fata viiturii


Ultimul update: Luni 16 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2013 08:50
Categorie: Stiri actuale

Mii de oameni din judetul Galati au fost din nou in alerta azi-noapte si au implorat cerul sa aiba mila de ei.

Dupa ce acum doua nopti au crezut ca nu mai scapa vii, in urma potopului, si si-au vazut gospodariile la cheremul apelor, sinistratii n-au avut nici de aceasta data parte de liniste.

In localitatea Valea Marului, peste 300 de sateni au fost evacuati, dupa ce in zona s-a anuntat o noua viitura. Rugile le-au fost insa ascultate si nu a fost una puternica.

Si in comunele Cudalbi si Slobozia Conachi, oamenii au stat cu frica in san si au asteptat zorile in fata portii, sau pe poduri, de unde au urmarit cum creste nivelul raurilor.

"Ce sa facem, incotro sa mai apucam noi, unde sa ne mai ducem, Doamne, potopul este pe noi! Doamne, Maica Domnului, iarta-ne, Doamne!"

Mii de oameni din localitatile lovite de inundatii si-au petrecut din nou noaptea pe ulite. Nimeni nu a pus geana pe geana, de spaima ca furia naturii ii va ingenunca din nou.

"Unde sa ne mai culcam, cand apa e mai mare decat a fost pana acuma - si vine mai mare! E de-a te culca? Unde sa te culci, in apa?!"

Dupa ce intreaga zi au scos apa si malul din case, atunci cand s-a inserat, s-a dat alarma, iar sinistratii s-au temut ca nu vor mai rezista unui potop.

"Vine viitura la vale...Ce ne facem, ce ne facem, ca suntem atatia aici, si batrani, si de toti!"

In localitatea Valea Marului, sute de persoane au fost evacuate de autoritati, dupa ce s-a anuntat o posibila viitura. Speriati, oamenii s-au adunat pe un deal, in timp ce cativa s-au oprit pe pod, de unde au urmarit ingrijorati cum creste apa. Si si-au amintit cu groaza de momentele prin care au trecut cu o noapte in urma.

"In satul meu era apa pe strazi de-un metru jumate! Cudalbi a fost lovit de Gaunoasa. Acolo erau 2 metri inaltime si 50 de metri latime. Daca imi spune cineva ca ala e un parais, eu ma arunc in el.", a declarat Virgil Doca, primarul localitatii Valea Marului.

In zona a ajuns si ministrul delegat pentru Ape si Paduri, care a incercat sa-i linisteasca pe sateni.

"Grija noastra, v-am spus, este sa scoatem toata apa. Dupa aceea vor veni cei de la Inspectoratul de stat in constructii sa evalueze pagubele.", a declarat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape si paduri.

Din fericire, desi a plouat si cotele raurilor au crescut, viitura asteptata azi-noapte in zona Valea Marului-Cudalbi nu a fost una de amploare.

VIDEO PROTVPLUS.RO