Singura școală din vestul României care are bazin de înot îl ține închis. Care sunt motivele
Singura școală din vestul țării care deține un bazin de înot îl ține închis, cu toate că a fost reabilitat în urmă cu trei ani.
Bazinul a funcționat doar un an, dar unitatea de învățământ nu-și mai permite să plătească utilitățile și întreţinerea lui.
Școala nici nu-l mai poate închiria, astfel încât să obțină banii necesari întreținerii, deoarece nu are acordul Ministerului Educației.
În asemenea condiţii, nu este de mirare că avem atât de puţini înotători, iar David Popovici este cu adevărat un fenomen.
Directoare școală: „În jurul nostru totul este nou, am schimbat gresia din bazin, canalul perimetrar, pardoseală, încălzirea în pardoseală, băncuțele, reabilitarea dușurilor, a vestiarelor, a grupurilor sanitare.”
Bazinul de înot al Școlii Generale numărul 30 din Timișoara a fost reabilitat cu 100.000 de euro
În perioada 2018-2019, bazinul de înot al Școlii Generale numărul 30 din Timișoara a fost reabilitat cu suma de 100.000 de euro, iar banii au venit în proporție de 95% de la Primărie. Până la ora 16 bazinul era folosit de elevii școlii gratis, iar după această oră doritorii puteau să-și facă un abonament.
Mihaela Șora, directoare școală: „După ora 16 până la orele 22, în fiecare zi bazinul era închiriat. Puteau venii copii din afara școlii să învețe să înoate. Din bănuții pe care îi încasam plăteam cei trei antrenori, după aceea plăteam îngrijitoarea, femeia de serviciu, plăteam substanțele de care aveam nevoie pentru a păstra apa la o calitate, la standard și după aceea plăteam utilitățile.”
Bazinul nu se mai poate închiria conform noului articol 112 din Legea Învăţământului, unde nicio unitate de învățământ nu mai poate închiria bazinele sau sălile de sport. Dacă în urmă cu câțiva ani, peste 2.000 de copii învățau să înote gratuit, iar alte 500 de persoane veneau cu abonament, acum totul a devenit doar un loc de depozitare.
Viceprimar Timișoara: „Bazinul în momentul acesta nu este funcțional din cauza costurilor foarte mari cu întreținerea bazinului”
Ruben Lațcău, viceprimar Timișoara: „Bazinul în momentul acesta nu este funcțional din cauza costurilor foarte mari cu întreținerea bazinului. El fiind încălzit pe bază de gaz, atât spațiul, cât și apa, vă dați seama că, costurile de funcționare au crescut foarte mult. Noi anticipăm undeva la un milion de lei costuri anuale pentru funcționare.”
Aura Danielescu, inspector şcolar general Timiș: „Cred că soluția dacă vrem cu adevărat există. Dacă ne uităm pe bugetul Primăriei Municipiului Timișoara, putem vedea un buget care se ridică la aproximativ 300 de milioane de lei, ori taxele pentru acest bazin se ridică undeva la 70.000 de lei pe lună.”
Reprezentanții școlii sunt dispuși inclusiv să trimită o scrisoare deschisă către Ministerul Educației, pentru ca legea să fie modificată, iar bazinul să poată fi folosit din nou. Într-o situație similară se află și multe săli de sport deținute de școlile din țară, sau chiar chioșcurile din curtea unităților de învățământ.