Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care îi derutează pe medici. Cât de periculoasă este
Sindromul capului care explodează este o afecțiune misterioasă, care afectează, conform unelor surse, 1 din 10 persoane. Cei care sunt afectați povestesc că aud zgomote puternice atunci când încearcă să adoarmă sau să se trezească.
Sindromul capului care explodează EHS aparține unei familii de tulburări de somn cunoscute sub numele de parasomnii. Alte parasomnii includ paralizia somnului și smuciturile hipnice, cauza senzației neplăcute de cădere pe care o simțim uneori atunci când adormim, conform unui specialist citat de The Conversation.
În ciuda faptului că boala a fost recunoscută încă din secolul XIX, știm surprinzător de puține lucruri despre această afecțiune. Estimările făcute de oamenii de știință indică faptul că această afecțiune este prezentă în cazul a 10% din populația lumii, femeile și oamenii mai în vârstă fiind adesea afectați, conform Mayo Clinic.
Un episod tipic este caracterizat de un zgomot puternic și brusc sau de senzația unei explozii în interiorul capului, care apare în timpul tranziției de la starea de veghe la cea de somn. Sunetele care se aud în timpul EHS sunt variabile și includ percepții de focuri de armă, uși trântite sau țipete nedescrise. Important este faptul că sunetele auzite sunt întotdeauna scurte (câteva secunde sau mai puțin), foarte puternice și fără nicio sursă externă evidentă în mediu.
Alături de sunete, unele persoane experimentează halucinații vizuale scurte, cum ar fi sclipiri luminoase. Alții au raportat, de asemenea, senzații de căldură intensă sau senzația de sarcină electrică care curge prin partea superioară a corpului.
Cauzele sindromului, în continuarea neclare
Cauza exactă a sindromului capului care explodează este necunoscută. Deși au fost propuse mai multe teorii privind cauza principală a EHS, cea mai populară face trimitere la procesele naturale ale creierului care au loc în tranziția de la starea de veghe la somn. Într-o noapte obișnuită, pe măsură ce trecem de la starea de veghe la cea de somn, activitatea din cadrul formațiunii reticulare a creierului este redusă.
Formațiunea reticulară este un set de structuri cerebrale situate în principal în trunchiul cerebral și hipotalamus, care acționează ca un comutator „on-off” pentru creier. Pe măsură ce activitatea reticulară încetinește în tranziția către somn, cortexurile noastre senzoriale care guvernează vederea, sunetul și mișcarea motorie încep să se oprească.
Pericolele sindromului capului care explodează
În ciuda numelui său, sindromul capului care explodează este inofensiv. Cu toate acestea, este important să se facă distincția între un episod de EHS și alte afecțiuni, în special de diferitele tipuri de dureri de cap. Episoadele de EHS sunt foarte scurte, de câteva secunde, și, de obicei, nu există durere asociată. Dacă există, aceasta este ușoară și trecătoare. În schimb, multe dureri de cap durează mai mult și sunt asociate cu niveluri semnificativ mai ridicate de durere.
Aceasta nu înseamnă că EHS nu poate fi o experiență înfricoșătoare. În cadrul unui sondaj recent realizat pe un eșantion de peste 3.000 de participanți care au experimentat sindromul capului care explodează, a stabilit că 45% dintre respondenți au raportat niveluri moderate până la severe de teamă asociate cu EHS. Un sfert dintre participanți au raportat, de asemenea, niveluri ridicate de stres ca răspuns la experiență, cu niveluri crescute de stres asociate cu episoade mai frecvente.