La multi ani, Andrei si Andreea! Afla cum te poti apara de spiritele rele de Sfantul Andrei
Credinciosii il praznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul neamului romanesc, el fiind numit "Cel dintai chemat", intrucat a raspuns primul chemarii lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodata Sarbatoare Bisericeasca Nationala.
Varcolaci, strigoi si usturoi. Cum te poti apara de spiritele rele de Sfantul Andrei
Peste 660.000 de romani care poarta numele Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, isi sarbatoresc miercuri onomastica.
Numele Sfantului Apostol Andrei este purtat de 668.332 de romani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dintre acestia 336.952 sunt barbati, iar 331.380 sunt femei, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor.
Dintre femeile serbate miercuri, 279.147 poarta numele de Andreea, alte 24.329 se numesc Andra, 20.552 sunt Andrea, 6.996 - Andreia, iar 350 - Andruta si Andrusa.
Majoritatea barbatilor, respectiv 316.450, poarta numele Andrei, alti 12.099 se numesc Andras, 3.265 - Endre, iar 3.784 Andreeas sau Andreas.
De asemenea, 730 de barbati poarta numele de Andreiu, 13 Andrusa si Andruta, iar alti 22 se numesc Andries.
Este zi de mare Sarbatoare pentru crestinii ortodocsi din intreaga tara, care il cinstesc pe Sfantul Andrei, patronul spiritual al Romaniei.
In asteptarea sarbatorii Sfantului Andrei au fost organizate procesiuni ale luminii. La Galati, peste 300 de tineri cu icoane si lumanari in maini au cantat marti seara pe strazile din centrul orasului.
Ei au primit binecuvantare de la Preafericitul Daniel, patriarhul Romaniei.
Pentru prima data, la 30 noiembrie, de ziua Sfantului Apostol Andrei, ortodocsii il praznuiesc si pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna, trecut de curand in Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, odata cu canonizarea sa.
Un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, au oficiat slujba si au inconjurat Catedrala cu sfintele moaste ale Ierarhului Andrei Saguna. Sute de credinciosi au participat la procesiune.
An de an, in ajunul sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, tinerii de la ASCOR si Liga Studentilor din Galati organizeaza un pelerinaj al luminii, care porneste de la catedrala Arhiepiscopala. Marti seara, chiar Patriarhul Daniel le-a dat binecuvantarea, dupa ce s-a inchinat la moastele patronului spiritual al Romaniei.
Patriarhul Daniel va participa miercuri, la Galati, la manifestarile prilejuite de marea sarbatoare a Sfantului Andrei. Tot miercuri, Preafericitul va primi si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos.
Sute de credinciosi au venit si in Manastirea Sfantul Andrei din judetul Constanta, unde au ascultat slujbele care au tinut pana in zori. Biserica se afla in apropierea pesterii in care a trait apostolul considerat ocrotitorul romaniei.
Oameni au venit din toate colturile tarii pregatiti cu hrana si haine groase pentru a rezista gerului.
Cei mai multi, insa, au indurat cu stoicism vremea si s-au bucurat de slujba din pestera. La ceremonia de miercuri sunt asteptati peste 2.000 de credinciosi.
Sursa: Pro TV
Etichete: andrei, sfântul apostol Andrei, preafericitul daniel,
Dată publicare:
30-11-2011 07:23