Testamentul lasat de Sfantul Andrei Saguna: "Fiti pe pace, aveti-va bine, nu va sfaditi!"
Zi rara si plina de insemnatate pentru toata suflarea ortodoxa. Marele Mitropolit Andrei Saguna si cel care a adus un strop de lumina pentru romanii oropsiti din Transilvania a fost canonizat.
De acum inainte se va aseza acolo unde ii era locul, in randul sfintilor. Peste 10.000 de credinciosi si sute de preoti in straie de sarbatoare au participat la ceremonia de canonizare organizata la Sibiu. Printre invitati s-a aflat si presedintele Traian Basescu.
Acesta a ajuns la Catedrala Mitropolitana din Sibiu in jurul orei 9.30, fiind insotit de ministrul Economiei. Seful statului a fost intampinat de fortele de ordine si a intrat direct in catedrala, prin culoarul creat de jandarmi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa canonizarea propriu-zisa, Basescu s-a adresat celor prezenti in Catedrala Mitropolitana din Sibiu. El a spus ca Saguna a dus la Viena vocea romanilor ortodocsi, ca el i-a reprezentat pe romani la Viena in Parlamentul imperial si la Budapesta si in Senatul din Transilvania.
"Ca orice patriot, a stiut ca, dincolo de batalia de zi cu zi pentru romani si Transilvania lui, a inteles ca scoala, educatia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor", a afirmat Basescu.
Seful statului a mai spus ca de la Saguna ne-au ramas "scoli raspandite in toata Transilvania, ne-a ramas Societatea Astra, dar si gandirea ca unirea poporului roman se face prin cultura si educatie".
"Un astfel de inaintas al nostru devine astazi sfant, iar eu nu voi pierde prilejul de a ma inchina in fata sfintelor fete bisericesti prezente aici si a Sfantului Andrei Saguna", a incheiat Traian Basescu, citat de Mediafax.
Sfanta Liturghie a fost oficiata de aproximativ 50 de ierarhi romani si straini, in fruntea carora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.
La slujba a asistat si liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene din Sibiu, precum si ai bisericilor de mai multe confesiuni din Romania.
Dupa Sfanta Litrughie, ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna a constat in citirea tomosului, semnat de toti membrii Sfantului Sinod. Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de vitel, care prevede ca "de acum pana in vecie" Mitropolitul Transilvaniei Andrei Saguna va fi cunoscut drept Sfantul Andrei Saguna si va fi pomenit in fiecare an in 30 noiembrie, odata cu Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei.
Nascut in 1808 si calugarit devreme, intr-o minastire din Serbia, Andrei Saguna se va dovedi providential in Revolutia din 1848.
Apropiat al lui Avram Iancu, el va fi in fruntea romanilor transilvaneni la Marea Adunare de la Blaj si la tratativele purtate la Viena. Apoi, se va stradui sa-i lumineze pe motii saraci: deschide tipografii, scoate zeci de manuale intemeiaza ziare, peste 800 de scoli primare si doua gimnazii ortodoxe.
Tocmai de aceea este venerat in Transilvania ca un rege.
Dupa canonizare, bisertici din intreaga tara vor putea purta hramul Sfantului Andrei Saguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaste ale acestuia din Catedrala Mitropolitana din Sibiu.
Cititi si:
Sursa: Mediafax
Etichete: Sibiu, biserica, traian basescu, preoti, victor ponta, canonizare,
Dată publicare:
29-10-2011 12:57