700 de pelerini pe ora s-au rugat la moastele Sfantului Mina, protectorul hotilor
Mii de credinciosi au rabdat, vineri, frigul ore in sir pentru a se inchina la Sfintul Mina. Un mare mucenic despre care se spune ca le iarta pacatele hotilor.
Al celor care se caiesc si regreta ca au pus mana pe ce nu era al lor. In Bucuresti, moastele sfintului au fost scoase din biserica, inca de joi seara. Pelerinaje similare au avut loc la Suceava si Iasi.
"Doamne da-mi inapoi ce am pierdut" sau dimpotriva, "iarta-ma ca i-am pagubit pe altii". Probabil acestea sunt rugaciunile pe care le-am auzi daca am putea intra in mintea pelerinilor. Sfantul Mina este cunoscut ca ocrotitorul pagubitilor, dar si al hotilor.
Cam 700 de pelerini pe ora s-au rugat la moastele Sfantului expuse la biserica cu acelasi hram din Capitala. Frica de Dumnezeu i-a facut pe multi sa recunoasca in fata Domnului ca au furat. Unii, de la serviciu sau parteneri de afaceri:
"- Ati inselat vreodata?
"- Ma vede Dumnezeu...da. Cum se face in afaceri, mai insei", a recunoscut un credincios.
Altii de la parinti sau de la iubita.
Cot la cot cu cei care au recunoscut ca au mai luat cate ceva, au stat la rugaciune si pagubitii. In timp ce unii isi treceau portofelele deasupra raclei ca sa se umple din nou, altii cereau prin acatiste castig la procese sau partaje, mosteniri sau averi pierdute.
Asa cum sta bine la un astfel de hram, un cos cu cativa cozonaci a fost golit intr-o clipa de enoriasii care au uitat pentru cateva clipe de orice urma de evlavie.
Sfantul Mina a fost soldat in armata imparatului Diocletian. A fost ucis pentru ca nu s-a dezis de crestinism. Moastele sale au sosit in Bucuresti in 1874 din Egipt.