Varcolaci, strigoi si usturoi. Cum te poti apara de spiritele rele de Sfantul Andrei
Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus imaginea Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei.
El a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei, 30 noiembrie, cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Iisus pe pamanturile Daciei.
De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa, in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor. Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate. Se spune ca un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului. In alte parti, fata de maritat prepara o "turtuca de Andrei", o turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care apare in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea va fi si cel care o va cere de nevasta.
Se mai poate pune cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul in care incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale.
Obiceiul de a semana in noaptea de Santandrei grau intr-o oala de pamant pentru a interpreta rodnicia ogoarelor in noul an este practicat si astazi.
Multe lacasuri de cult poarta numele Sfantului Andrei. Cea mai importanta este Pestera Sfantului Andrei, o biserica adevarata, sapata in stanca, in care se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei.
Cei aflati in suferinte merg acolo pentru a-si redobandi sanatatea petrecand cateva zile si nopti pe acest "pat al Sfantului Andrei". Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei apare, deopotriva, in 30 noiembrie in calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran si anglican. In Scotia, insa, el figureaza in ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfantului Andrei.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: tradiții, sfantul andrei, sarbatori religioase,
Dată publicare:
29-11-2010 00:00