Sfânta Parascheva 2019, pelerinaj-record la Iași. Tradiții și obiceiuri pentru această zi

×
Codul embed a fost copiat

Astăzi este mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. Credincioșii o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, considerată "Ocrotitoarea Moldovei", iar peste 20.000 de oameni au asistat la slujba de la Iași.

SURSA: Agerpres
14-10-2019 13:12

Moment special la sfârşitul Sfintei Litughii

Sarmale și vin pentru pelerinii de la Iași. Moment special la sfârşitul Sfintei Litughii

Peste 100.000 de oameni s-au închinat la Sfintele Moaște începând de vineri. Alte 20.000 au luat parte luni dimineață la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în fața Catedralei Mitropolitane.

Necăjiţi, bolnavi şi adesea foarte singuri în necazurile lor, mulţi creştini au venit la cel mai important pelerinaj din ţară cu nădejdea că vor primi putere şi vindecare în trupuri, pace şi credinţa în suflete.

Sfârşitul Sfintei Litughii a fost marcat de un moment special.

La 30 de ani de la Revoluţie, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ţinut să aducă pe scenă şi să-i premieze, în faţa oamenilor, pe câţiva preoţi vârstnici care au zidit biserici în Moldova, în timpul prigoanei comuniste.

După Sfânta Liturghie, oamenii veniţi aici au luat parte la Masa Pelerinilor, la Cantina de Ajutor Social. Peste 60.000 de sarmale au fost împărţite credincioşilor istoviţi de aşteptare de la rândul câte racla. Fiecare a primit şi un pahar cu vin sau ceai.

Spre seară, în Catedrala Mitropolitană va ave loc un concert susţinut de Corul academic al Filarmonicii din Iaşi.

Ziua se va încheia cu slujba de priveghere a Sfântului Ierarh Spiridon. Iar peste noapte, pelerinii vor continua să se aşeze la rândul către racla Cuvioasei.

14-10-2019 11:53

Peste 20.000 de pelerini asistă la slujbă

Peste 20.000 de pelerini asistă la slujba de hramul Sfintei Paracheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, şi un sobor de înalţi ierarhi oficiază Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva în prezenţa a peste 20.000 de persoane venite în pelerinaj din ţară şi străinătate.

La slujba liturgică sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), pe scenă fiind şi mitropoliţii celorlalte mitropolii din România, precum şi Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei.

Potrivit organizatorilor, luni dimineaţă la ora 10,00, 61.000 de pelerini formau un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, scrie Agerpres.

De la începutul pelerinajului, de vineri dimineaţă şi până acum, la racla Sfintei s-au închinat 118.500 pelerini. În Curtea Mitropoliei se află 4.000 de persoane, iar pe pietonalul din apropierea Catedralei Mitropolitane peste 20.000 de persoane ascultă slujba liturgică. Pentru credincioşii care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii oficiază slujba liturgică, pe străzile din apropiere au fost amplasate şase ecrane panoramice.

De la începerea pelerinajului au fost 647 de solicitări de îngrijiri medicale, din care 46 persoane au fost transportate la spitalele din Iaşi.

Anul acesta, pentru credincioşii care vin să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acestuia a fost adusă spre închinare racla cu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, de la o mănăstire din insula Corfu. Persoanele care se roagă la moaştele sfinţilor primesc din partea preoţilor flori şi iconiţe cu chipurile sfinţilor. 

LIVE: Slujba de Sfânta Parascheva, la Iaşi, unde se află un număr record de pelerini

14-10-2019 10:48

Număr record de pelerini la racla Cuvioasei Parascheva

Număr record de pelerini la racla Cuvioasei Parascheva

Aproximativ 78.000 de credincioşi din ţară şi străinătate s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că este un record al ultimilor ani.

În urmă cu un an, numărul celor care se închinaseră la moaştele Sfintei, până pe 13 octombrie, era de 63.000.

"Categoric sunt mai mulţi pelerini. Sfârşitul de săptămână şi vremea frumoasă au favorizat acest aflux mare de pelerini. Vorbind cu ei la rând am aflat că sunt veniţi din toate colţurile ţării. Au venit şi din străinătate, din Rusia, Serbia. E clar că e unul dintre pelerinajele cu cea mai mare afluenţă de credincioşi. Sunt estimări care arată că de vineri dimineaţa, de la începerea pelerinajului, au trecut pe la racla Sfintei aproximativ 78.000 spre 80.000 de credincioşi. La rând sunt peste 40.000. Cred că până pe 15 octombrie vom depăşi cifra de 120.000 de pelerini. Tot pe 15 octombrie ne aşteptăm să vină la rând un număr mare de ieşeni", a declarat, pentru Agerpres, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit acestuia, o echipă aparţinând unei televiziuni din Serbia se află în aceste zile la Iaşi pentru a lucra la un documentar despre Sfânta Parascheva şi credincioşii care vin în pelerinaj la Iaşi de hramul acesteia.

14-10-2019 09:38

Programul evenimentelor de la Iași

Programul evenimentelor de la Catedrala Metropolitană Iași

Potrivit programului pentru sărbătoarea Cuvioasei Sfinte Parascheva, începând de la ora 09.30 se desfășoară Sfânta Liturghie arhierească, pe podiumul din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Sfânta Liturghie se va încheia în jurul orei 13.00.

Tot luni, între orele 17.00 și 18.00 se va citi Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană.

La ora 18.30 este programat un concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, condus de maestrul Doru Petru Morariu. Concertul va avea loc în Catedrala Mitropolitană.

Începând de la ora 20.00 și până la miezul nopții va avea loc,  în Catedrala Metropolitană, slujba de priveghere pentru Sfântul Ierarh Spiridon combinată cu cea a zilei.

14-10-2019 09:16
14-10-2019 09:00

Zeci de mii de credincioși și-au petrecut noaptea în rugăciune

Peste 100.000 de oameni s-au închinat deja la Sfintele Moaște și mulți se pregătesc să ia parte la slujba care va fi oficiată luni dimineață în fața Catedralei.

Zeci de mii de credincioși și-au petrecut noaptea în rugăciune și au mulțumit pentru minunile pe care le-au trăit.

Pentru a-şi arăta recunoştinţa față de Cuvioasa Parascheva, după ce rugăciunile i-au fost ascultate, o femeie din Brașov a venit să se roage din nou la Sfânta Parascheva.

Femeie: "O dorinţă mai aparte de a-mi uni destinul cu iubirea vieţii mele pe care o aştept de 36 de ani. Într-adevăr alt miracol pentru mine şi pentru noi".

Reporter: Unde este partenerul dvs?

Femeie: "În Canada

Reporter: Urmează să vă căsătoriţi?

Femeie: "Da, sunt convinsă că o să fie bine"

Cât timp a stat la coadă, a vorbit cu bărbatul care îi va deveni soț peste câteva zile. Deşi acum sunt la mare depărtare unul de celălalt, spun că îi apropie credinţa.

Femeie: "A fost prima dragoste a mea din liceu, ne-am renîntalnit după 36 de ani şi chiar este un miracol."

Două surori din Galaţi şi-au petrecut noaptea lângă zidurile Catedralei. Pentru ele a devenit o tradiţie ca în al doilea sfârşit de săptămână din octombrie să fie în capitala Moldovei.

Reporter: "Rămâneţi aici sub cerul liber? "

Femeie: "Da, sau dacă nu mergem aici în parc, am venit cu pături şi mâncare."

A fost o noapte albă pentru oameni din toate colţurile tzării, adunaţi la Catedrala Mitropolitană pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Femeie: "Am venit să îi aduc mulţumiri sfintei Parascheva, fiindcă m-a ajutat foarte mult."

Peste 45 de mii de pelerini au aşteptat azi-noapte la coadă, unii chiar şi 20 de ore. Mai toţi au primit din partea voluntarilor ceai cald.

În unele cazuri, oboseala şi-a spus cuvântul - zeci de persoane, în special bătrâni, au ajuns la spital.

Reporter: "Aţi văzut pe lângă dvs. oameni cărora li s-a făcut rău?"

Femeie: "Da, au fost oameni, doamne în special, mai în vârstă."

Luni, după Sfânta Liturghie, urmează masa pelerinului şi vor fi împărţite peste 50.000 de sarmale.

Zeci de mii de credincioși au venit și duminică să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, în a treia zi de pelerinaj în capitala Moldovei.

Sfânta Parascheva, tradiţii şi obiceiuri

Sfânta Parascheva, tradiţii şi obiceiuri

Conform credinţei populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ţii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap şi de ochi. O altă superstiţie străveche spune că, printre bucăţele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie nuci, castraveţi sau pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine.

Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă eşti însărcinată este recomandat să împarţi din bucătele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva te va ocroti la naştere, iar naşterea copilului va fi una uşoară şi lipsită de dureri.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiț, se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.

Zeci de mii de oameni au venit plini de speranță din toată țara, chiar și din străinătate, că să se roage la moaștele Sfintei Parascheva.

14-10-2019 08:39

De ce este considerată “Ocrotitoarea Moldovei”

De ce este considerată Sfânta Parascheva “Ocrotitoarea Moldovei”

Potrivit tradiţiei, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă sâmbătă seara din Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea ″Calea sfinţilor″⁣ pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ″Sfinţii Trei Ierarhi″⁣.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ″Trei Ierarhi”.

În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit mort în anexa casei unui prieten, în Corabia, judeţul Olt.

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme
Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme

Un tânăr de 27 de ani a murit, duminică, într-un accident rutier produs pe un drum judeţean din Bihor. El a fost transportat la spital, unde starea i s-a agravat şi nu a putut fi salvat.

Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit mort în anexa casei unui prieten, în Corabia, judeţul Olt.

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme
Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme

Un tânăr de 27 de ani a murit, duminică, într-un accident rutier produs pe un drum judeţean din Bihor. El a fost transportat la spital, unde starea i s-a agravat şi nu a putut fi salvat.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.