Tensiune și măsuri încălcate la pelerinajul de Sf. Parascheva. Racla a fost mutată din nou în Catedrala din Iași

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE Racla Sfintei Parascheva a fost mutată din nou, miercuri seară, în Catedrala din Iași, deși Mitropolia anunțase că moaștele rămân mai multe zile, în curte, spre închinare.

 

Decizia vine după ce, miercuri, rugăciunile s-au amestecat cu țipetele, iar cei din alte localități, pentru că nu aveau voie la raclă, au forțat cordonul de jandarmi.

În ziua cu 4.016 îmbolnăviri, un număr record, mulți n-au purtat masca, iar racla nu a fost delimitată, așa cum au cerut autoritățile.

Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, cea care se ocupă de legitimarea pelerinilor, a precizat la finalul zilei că i-au lăsat pe toți să intre pentru a fi evitate și alte conflicte.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Din 8 octombrie și până miercuri seară, peste 26.000 de oameni s-au rugat la moaștele Sfintei Parascheva.

Hramul Sfintei Parascheva a transformat miercuri Iaşiul într-o scenă plină de contraste. Măsurile sanitare speciale, impuse de autorităţi din cauza pandemiei, au fost respectate şi încălcate, deopotrivă.

Pentru slujba specială de dimineaţă a fost delimitat un spaţiu clar, în care au intrat doar 500 de ieşeni, cu măşti, aşezaţi pe scaune, cu distanţa între ei. În schimb, racla cu sfintele moaşte, scoasă în zori din biserică, nu a fost delimitată, astfel încât pelerinii să nu o poată atinge, aşa cum impuneau restricţiile. Iar o parte dintre credincioşi au forţat intrarea în curtea Mitropoliei.

Momentele tensionate au apărut mai ales în partea a doua a slujbei de dimineaţă şi la finalul ceremoniei religioase.

În fata scenei, un grup de pelerini a încercat să forţeze intrarea în curtea Mitropoliie. Au fost opriţi de jandarmi.

Jandarmii au alergat între mai multe zone tensionate. La rândul pelerinilor către racla şi la porţile mitropoliei au venit sute de oameni din ţară. Inevitabil, situaţia a degenerat.

Tensiunile au apărut inclusiv între credincioşi şi preoţi. Întâi, atunci când mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a anunţat de pe scenă ca nu îi poate împărtăşi, din cauza restricţiilor.

Alte conflicte au izbucnit la rândul din fața raclei.

La slujba de dimineaţă au venit peste 2.000 de oameni. 500 de ieşeni, pe scaune, cu măşti, în spaţiul anume delimitat. Restul, dincolo de gradene, fără măsuri de protecţie. Deocamdată, peste 10.000 de oameni au trecut pe la raclă să se închine Sfintei Parascheva. Afară, pelerinii au putut atinge racla, la fel ca în alţi ani.

Deși a fost îmbulzeală, unii credincioși au refuzat să poarte masca de protecție. Printre ei s-a aflat și naistul Nicolae Voiculeț, care a spus că nu o poartă pentru că nu vrea.

În cuvântarea sa, Mitropolitul Teofan s-a referit inclusiv la Donald Trump: „În fața epidemiei îngrijirea medicală e absolut necesară, dar aşa cum spunea Trump și locurile de închinare sunt esențiale, ce e cu neputință la oameni e cu putință la Dumnezeu.”

Reprezentanţii Mitropoliei spun va racla cu moaştele sfinte va fi ţinută în afara bisericii şi în zilele următoare.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții și obiceiuri

 

 

Născută în Epivat, Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, într-o familie de neam bun şi cu credinţă în Dumnezeu, Sfânta Parascheva a primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă.

Foarte tânără fiind, a intrat într-o mănăstire închinată Maicii Domnului din oraşul Ieracleea Pontului. Petrecând cinci ani în acea mănăstire, s-a dus apoi să viziteze Mormântul Domnului, din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, într-o mică aşezare de călugăriţe pustnice de pe Valea Iordanului.

Nevoinţele Sfintei Parascheva erau multe şi grele: "ca băutură întrebuinţa apa de izvor - şi de aceasta foarte puţină; trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină - şi aceasta foarte zdrenţăroasă, cântarea pe buze neîncetată, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea înflorea dragostea, iar vârful bunătăţilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea" ('Vieţile Sfinţilo'r - n.r.).

De la mănăstirea de călugăriţe din pustiul Iordanului s-a reîntors în locurile natale, într-un loc numit Calicratia, unde s-a nevoit doi ani în Biserica Sfinţilor Apostoli, înainte de a trece la cele veşnice.

Multă vreme după aceea, în urma arătării minunate a Sfintei, care a cerut unui anumit monah să mute trupul înmormântat în apropiere, pe care nu-l putea suferi pentru necurăţia lui, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost găsite întregi şi neputrezite, fiind depuse în Biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, pentru închinare şi cinstire.

Apoi, Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au fost duse din Epivat în cetatea Tîrnovei şi de aici au fost strămutate la Belgrad, iar de acolo în Constantinopol.

De la Constantinopol, sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, în 1641, când au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
A început lupta pentru putere în clanul Corduneanu. Cine sunt cei trei pretendenți la
A început lupta pentru putere în clanul Corduneanu. Cine sunt cei trei pretendenți la "tron" după decesul lui Costel

Decesul lui Costel Corduneanu, zis "Ștefan cel Mare al Moldovei", la doar 54 de ani, a generat o luptă pentru putere în cadrul clanului din Iași.

Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în public. Amenzi uriașe pentru nerespectarea legii însemnelor
Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în public. Amenzi uriașe pentru nerespectarea legii însemnelor

Panglica Sfântului Gheorghe este interzisă în Moldova, iar poliția va da amenzi, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției. La fel, vor fi amendați și cei care poartă literele Z și V, considerate insemnele armatei ruse.

Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.