Sezonul de parasutism urmeaza sa se deschida. Cine si in ce conditii poate sari de la 4.000 de metri

Dată publicare: 29-03-2014 20:13
Dată actualizare: 01-04-2014 06:48


Chiar daca sezonul de parasutism se deschide abia peste o saptamana, practicantii acestui sport fantastic au inceput deja incalzirea. Nu e prea devreme pentru ca oricine se gandeste sa sara dintr-un avion care zboara la 4000 de metri altitudine.

Siguranta este pe primul loc. Asa ca echipamentele sunt verificate atent si se fac salturi de proba. Atunci cand plonjezi cu peste 200 km pe ora nu prea ai timp de pierdut daca intampini o situatie neprevazuta. Asa ca instructorii pun accent inca de la primul curs pe acele proceduri aplicate in cazuri speciale.

Andreea s-a indragostit de acest sport asa ca s-a hotarat sa obtina licenta de parasutist, ca sa poata sari fara insotitor.

"Pasiunea cred ca vine din familie, mama a fost pilot acrobat in prima faza deci cred ca s-a transmis genetic in prima faza. Am facut pregatirea teoretica, adica ground school-ul, si maine am primul salt", spune tanara.

Programul intensiv te invata cum sa te orientezi in zbor, sa-ti controlezi corpul in cadere libera si sa pilotezi corect parasuta astfel incat sa aterizezi in siguranta.

"Dupa ce termini cursul IFF poti sa sari singur. Sunt multe persoane care termina dupa opt salturi, altii care trebuie sa repete anumite lucruri", spune instructorul Alina Sime.

Odata cu evolutia echipamentelor, statisticile declara parasutismul ca fiind cel mai sigur sport dintre cele extreme. Chiar si asa fiecare detaliu conteaza.

Odata ce ai prins microbul saltului, cu siguranta vrei sa repeti experienta. Dupa 20 de ani in care a facut pauza, Faustin este nerebdator.

"Am venit sa facem niste salturi de la Cluj. La noi inca nu a inceput sezonul si am venit sa retraim a doua tinerete... ", a spus Faustin.

Oricine poate sari cu parasuta daca are peste 18 ani sau acordul scris al parintilor. Sezonul oficial incepe de weekendul viitor si se incheie la toamna.


VIDEO PROTVPLUS.RO