Un instructor de parasutism a sarit de la 8.000 de metri incercand sa doboare recordul national

Dată publicare: 21-12-2013 18:54
Dată actualizare: 24-12-2013 06:56


O tentativa extrem de curajoasa de doborare a recordului national de inaltime la saltul cu parasuta s-a consumat la Brasov.

Un instructor de parasutism a sarit in gol de la 8.000 de metri altitudine. El a ajuns in inaltul cerului cu ajutorul unui balon cu aer cald, pilotat de alti doi veterani ai zborului.

"Am 1,2 3,4,5 straturi de haine pe mine. Mergem la -65 de grade Celsius", a spus barbatul.

Instalata pe campul de la Sanpetru, langa Brasov, intreaga echipa asteapta de mai multe zile ca ceata sa se risipeasca si sa permita zborul.

Balonul a fost umflat in zori, iar aeronautii s-au imbracat gros si au inspirat oxigen pur vreme de o jumatate de ora, ca sa nu li se faca rau la altitudine.

Dan Chiriac, cel care si-a pus in cap sa doboare recordul, practica parasutismul de 30 de ani si are la activ 1.700 de salturi.

"Orice poate sa mearga rau, dar cel mai grav ar fi sa ma duc in sus. Cel mai sus am sarit de la 3.000 de metri, acum e de 3-4 ori mai mult", a spus Chiriac.

Ca sa doboare recordul, temerarii trebuiau sa urce pana la 11 km altitudine. Dar la 8.000 de metri au aparut probleme, asa ca parasutistul a decis sa sara.

"Am reusit sa ajungem aproape la 8.000 de metri dupa aparatele noastre. Speram data viitoare sa reusim sa batem recordul asta care se lasa asteptat", a spus parasutistul.

"Din pacate, la 7.000 am inceput avem probleme cu mastile de oxigen, au inceput sa inghete si am inceput si eu si colegul meu sa respiram foarte dificil", a spus unui dintre cei care s-au aflat in balon.

Un asemenea zbor presupune efortul conjugat a peste 50 de oameni.

In ultimii 10 ani, parasutistii au facut nenumarate incercari de a dobori vechiul record de inaltime, dar pana acum au esuat.


VIDEO PROTVPLUS.RO