România, țara în care se toacă milioane din bani publici pentru ca angajații să joace Solitaire. „Fă-te că lucrezi!”

×
Codul embed a fost copiat

Bugetul statului a secătuit, criza bate la ușă. Panicați, guvernanții au realizat în al 12-lea ceas că sunt prea mulți angajați la stat.

Mari măsuri nu iau, însă ar putea începe de la comasarea primăriilor mici, care ar intra în faliment dacă n-ar trăi cu bani din bugetul statului multe miliarde de lei în fiecare an. Avem 146 de comune care n-au nici măcar 1.000 de locuitori. Sunt 117 orașe cu populație de sub 10.000 de cetățeni. Primăriile au, însă, armată de angajați care, pur și simplu, stau degeaba, plătiți din banii statului.

Vașcău, orașul încremenit în timp, unde angajații sunt plătiți să stea degeaba

Orașul Vașcău, strada principală. Rar vezi pe cineva pe acest drum trecând. Este un loc încremenit în timp, din care lumea pleacă, nu și primarul, care se află la cel de-al cincilea mandat, iar lângă primar stă o echipă numeroasă de angajați, plătiți pe banii statului. Acolo, este primăria bine păzită.

Instituția funcționează în Casa de Cultură a orașului, în care plouă pe toate părțile. Un paznic păzește cu strășnicie intrarea. Pe ușa Primăriei, un afiș avertizează că accesul persoanelor străine este strict interzis. După un ghișeu, stă ascunsă doamna de la Relații cu Publicul. Acest hol e singurul loc în care cetățenii orașului au acces. Primarul Florin Porjeni ajunge, de obicei, la muncă, aproape de ora 10:00, adus cu mașina condusă de șeful Protecției Civile din primărie. Are și șoferi, dar...

Paznic:L-a atacat un viespe și l-a dus la spital”.

Citește și
rti
Pentru că oricum are prea mulți bugetari inutili, statul înființează și alte firme care-și plătesc angajații să stea degeaba

Orașul Vașcău are cinci sate arondate. Împreună, au doar 2.025 de locuitori. Organigrama Primăriei are, însă, posturile unui oraș în toată regula. Sunt mai bine de 40 de angajați. Ca să dea bine în fața camerei, primarul îi îndeamnă să lucreze. Unii dintre ei stau câte doi, îngrămădiți în fața unui calculator.

Alex Dima: Aici ce faceți?

Angajați:Facem un tabel...”.

Sub un tavan care stă să-i pice în cap, lucrează șeful Protecției Civile. Mai toate ușile sunt încuiate. Din taxe și impozite, primăria încasează două milioane de lei pe an, care se duc pe salariile angajaților. Dacă n-ar exista ajutorul de la stat, instituția ar intra în faliment. Anul trecut a primit 1.300.000 lei de la Ministerul Finanțelor și 360.000 de la Consiliul Județean.

Alex Dima: Fără ajutorul de la Finanțe și de la Consiliul Județean, n-ați putea să funcționați?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: Da, da, nu, nu”.

Primarul are și consilier personal.

Alex Dima: Ce face un consilier de primar?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Păi, are atribuțiile lui. Are fișa postului în care preia tot ce e și pune la dispoziție. Mai discutăm legat de probleme”.

Alex Dima: Dați-mi exemplu de ceva concret, ce face?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Preia de la Registratură tot ce intră într-o zi, vine și-mi aduce mapa”.

Alex Dima: Și asta nu poate să facă direct Registratura, să vă aducă documentele respective?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Domnule, e un post acolo, în organigramă, în care...”.

Alex Dima: Dumneavoastră dacă renunțați la postul de consilier personal...

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Dar de ce să renunț? Că vreți dumneavoastră? De ce?”.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: Nu tai, fiindcă v-am spus că e un loc de muncă, e o pâine a cuiva. Aici nu pleacă în Oradea sau în Timișoara. M-ați înțeles? Asta e părerea mea și principiul meu, da? Mai departe”.

Alex Dima: Și așa aveți un aparat destul de mare.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: Aparatul este exact după modelul orașului Vașcău”.

Alex Dima: V-ați gândit vreodată să renunțați la statutul de oraș și să fiți comună?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: Nu”.

În Vașcău, blocurile sunt gri. Oamenii care au mai rămas, își încălzesc apartamentele cu sobe. Casele sunt dărăpănate, iar piața e pustie. Trenul nu mai ajunge aici de aproape 20 de ani. Singura clădire proaspăt construită în oraș este blocul ANL, ridicat din banii statului. Cum tineri în oraș nu mai sunt, blocul e gol. Când minele din zonă funcționau, erau 20.000 de locuitori. Acum, locul e mort.

Alex Dima: Dar nu mai aveți... A fost oraș în 50' și ceva, când erau 20.000 de oameni.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Și ce problemă? Deci am spus că, dar n-are importanță. Poate să aibă 400 sau 300. Ce problemă? De ce? Ce vedeți în neregulă chestia asta?

Alex Dima: Că orașul nu arată ca un oraș.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:N-arată că, păi normal că nu arată. Arată cum arată. Asta e părerea dumitale”.

Alex Dima: Părerea dumneavoastră e că arată a oraș?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Domnule, arată cum arată. Arată bine încă. La cum l-am găsit, arată bine”.

Școlile și magazinele au fost transformate în capele mortuare. Sebastian Bursașiu e preotul orașului. Tocmai vine de la o înmormântare.

Sebastian Bursașiu, preotul orașului Vașcău:Am 21 de ani de când sunt preot și am 580 de înmormântări”.

Alex Dima: 580 de înmormântări în 21 de ani?

Sebastian Bursașiu, preotul orașului Vașcău:Da”.

Adică, o cincime din locuitorii orașului.

În România sunt 2.862 de comune, din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 890 nu au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub 10.000 de cetățeni. Au, însă, aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat anul trecut de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze.

Ilie Bolojan conduce Consiliul Județean Bihor, de unde a dat afară 600 de angajați.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor:Primăriile care sunt gestionate prost, ar trebui să fie lăsate să intre în insolvență. Ori, am avut de fiecare dată în acești ani acțiuni ale Guvernului în care primăriile, care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea, au primit bani direct prin Hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului de Finanțe, pentru a li se șterge, practic, aceste datorii. Ori practic, în aceste condiții, mesajul care este? Orice faceți, cineva vă salvează, aveți o plasă de siguranță. Dacă ar păți ceva și, practic, ar fi în situația în care acea comună să li se spună la cetățeni va gestiona prost, aveți două variante: sau vă alăturați comunei alăturate ca să puteți să funcționați, sau dacă nu, uite, veți plăti impozite de trei, patru ori mai mari ca să-l aveți pe domnul primar în continuare în funcție. Și, sigur că cetățenii, în aceste condiții, ar lua niște decizii raționale”.

Cum încearcă guvernanții să se organizeze

Împărțirea teritorială a României în comune, orașe și județe datează din 1968. Între timp, multe localități au rămas fără oameni. Avem și 41 de consilii județene, plus unul la Capitală și 42 de prefecturi. În toate aceste instituțîi lucrează mai bine de 63.000 de funcționari publici, la care se adaugă armate întregi de angajați fără statut de funcționar public.

Fiecare primărie are și un consiliu local. La sfârșitul lui 2022, în administrația centrală și locală erau 1.279.314 angajați, plătiți cu 117 miliarde de lei pe an. Criza bate la ușă. Bani în bugetul statului nu mai sunt. Riscăm să pierdem finanțările europene pentru că nu suntem în stare să facem reduceri de personal și cheltuieli. Strânși cu ușa, guvernanții încearcă să se organizeze.

Marcel Ciolacu, premierul României:Cei care merg la serviciu, de zeci de ani, să se joace pe Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”.

Nimic, însă, concret.

Alex Dima: Domnule prim-ministru, câți oameni pleacă acasă în urma acestor măsuri pe care dumneavoastră le promiteți? Nu vreți să vorbiți cu noi...

O soluție pentru reduceri serioase de costuri ar fi comasarea localităților mici. Spre exemplu, Vașcău s-ar putea uni cu două comune vecine. Și ele cu populație redusă. Camera de Comerț a venit cu propunerea să nu mai existe orașe sub 10.000 de locuitori și comune sub 5.000.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț:Părerea mea că vom economisi cel puțin două treimi din ce cheltuim acum. Cel puțin”.

Cu doar două zile înainte să își predea mandatul, l-am întrebat pe premierul Nicolae Ciucă dacă ia în calcul comasarea localităților mici.

Nicolae Ciucă, fostul premier al României: Nu s-a înaintat pe o analiză dezvoltată, detaliată, astfel încât să putem să ajungem la o concluzie”.

Alex Dima: Cine și de unde ar trebui să pornească?

Nicolae Ciucă, fostul premier al României:De la partidele politice, de la toată lumea, sigur că da. Este foarte dificil acum”.

Atunci am încercat să-l întreb și pe viitorul premier.

Alex Dima: Vreau să vă întreb de comasare.

Marcel Ciolacu: E bine. Comasăm”.

Alex Dima: 20 de secunde?

Marcel Ciolacu:Nu!”.

Primăria Vașcău plătește un angajat ca să aibă grijă de o sală în care nu se întâmplă nimic. În biroul turistic, alt angajat.

Primăria are 12 paznici.

Alex Dima: Și ce obiective păzesc ei?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: „Izvorul de la Briheni de unde vine apa în oraș, izvorul de la Colești”.

Am ajuns la izvor cu Alin Țigan, consilier local.

Alex Dima: Aici ar trebui să fie unul dintre paznicii Primăriei. Nu e nici aici, nici jos la gheretă.

Am încercat la alt izvor. Baraca era goală. Apa plină de impurități pleacă pe țeavă și așa ajunge în casele localnicilor. Orașul are canalizare de aproape zece ani, finanțată de la bugetul statului, dar autoritățile locale n-au fost în stare să o pună în funcțiune. Și astfel de exemple sunt multe. La Vașcău nu se întâmplă nimic. Se toacă, însă, multe milioane de lei din bugetul statului.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Agenția înființată pentru a combate violența domestică, dar care nu poate lua nicio măsură
Agenția înființată pentru a combate violența domestică, dar care nu poate lua nicio măsură

Angajați bine plătiți care stau degeaba, nepăsare, incompetență, sinecuri. Este situația din multe instituții importante, o rețetă care ține statul pe loc și pentru care plătim și suferim cu toții.

Pentru că oricum are prea mulți bugetari inutili, statul înființează și alte firme care-și plătesc angajații să stea degeaba
Pentru că oricum are prea mulți bugetari inutili, statul înființează și alte firme care-și plătesc angajații să stea degeaba

„Statul degeaba”, partea a III-a. Debirocratizare și reducerea aparatului administrativ! Auzim des aceste promisiuni de la toți cei care încearcă să pună mâna pe putere și, totuși, când ajung sus, uită să le pună în practică.

Statul degeaba pe salariu. Alex Dima, despre sistemul din sutele de instituții: Acolo ei sunt de generații înfipți în posturi
Statul degeaba pe salariu. Alex Dima, despre sistemul din sutele de instituții: Acolo ei sunt de generații înfipți în posturi

Cum este să mergi la muncă și să nu faci nimic? La această întrebare trebuie să răspundă o mulțime de funcționari publici, în cadrul anchetelor “Statul degeaba”, campanie a emisiunii "România te iubesc".

Cosmarul unui roman care a facut degeaba puscarie in Lille. Da statul roman si statul francez in judecata pentru 1.000.000EUR
Cosmarul unui roman care a facut degeaba puscarie in Lille. Da statul roman si statul francez in judecata pentru 1.000.000EUR

Dupa ce a facut degeaba puscarie in Franta, timp de cinci luni, un tanar din Botosani a dat in judecata statul francez, dar si pe cel roman.

Autostrada Soarelui este raiul hotilor. Statul plateste degeaba milioane de euro pentru paza
Autostrada Soarelui este raiul hotilor. Statul plateste degeaba milioane de euro pentru paza

Se fura orice de pe o bucata de sosea, de la telefoanele de urgenta si pana la capacele de canalizare sau plasa de protectie, care ar trebui sa tina animalele departe de asfalt.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..