Soluția Ministerului Agriculturii pentru fermierii din Romania: cooperativele agricole
Viitorul agriculturii din ţara noastră stă în mâinile micilor fermieri, care trebuie să-şi unească forţele ca să reziste pe piaţă. E îndemnul Ministerului Agriculturii, care a cerut campanii de informare privind avantajele asociaţiilor agricole.
În judeţul Olt, de pildă, un reprezentant al Direcţiei Agricole a fost trimis să-i înveţe pe localnici cum i-ar putea ajuta un astfel de pas.
Bani sunt, de cele mai multe ori, punctul de unde pornesc discuţiile. Fermierii spun că, odată intraţi în asociaţii, cresc şi cheltuielile.
Gigi Ghidurea, fermier: "Un minim de 3 angajaţi la o cooperativă înseamnă 2400 pe lună, ori 12 luni, că e vara, că e iarnă, că lucrezi sau nu, banii ăştia trebuie să îi dai. Se duc undeva între 10 şi 15 mii de euro cheltuieli."
Ca să le explice oamenilor avantajele şi să-i informeze corect, Direcţia Agricolă Olt a trimis specialişti în teren.
Unii fermieri au demarat deja procedurile pentru crearea unei cooperative agricole.
Gabriel Cârmu, reprezentant Direcţia Agricolă Olt: "Oamenii vin cu frica din treecut de CAP-uri. Ascultă, vor să vină, dar aşteaptă cât mai multe avantaje de la statul roman."
Cooperativele agricole beneficiază de scutiri de taxe şi impozite timp de 5 ani, au acces la subvenţii şi fonduri europene, pot negocia un preţ bun pentru materia primă şi pot obţine contracte avantajoase pentru valorificarea recoltei în supermarketuri.