Cum functioneaza semafoarele inteligente care au pus capat accidentelor in "curba mortii" din Nadlac. Au costat 72.000 EUR

Ultima actualizare: 09-04-2015 07:02

Patru semafoare inteligente, dotate cu un radar care detecteaza viteza masinilor, au fost montate intr-o curba periculoasa din orasul Nadlac, in judetul Arad, si au redus la zero numarul foarte mare al accidentelor produse in acea zona.

Pentru aceasta investitie primaria a cheltuit peste 70.000 de mii de euro. Viteza exagerata cu care soferii intrau in curba aflata pe DN7, in centrul localitatii Nadlac, a fost, in 90 la suta din cazuri, cauza unor accidente extrem de grave, soldate, in ultimii ani, cu multe victime.

Aici, in curba mortii, in 2013, doua autocare s-au ciocnit frontal si 3 oameni au murit. Alti 33, printre care si patru copii, au fost raniti.

Autoritatile au incercat diverse soltii, dar niciuna nu a dat rezultate. Totul s-a schimbat dupa ce au adus o noua generatie de semafoare inteligente. Acestea sesizeaza din timp viteza peste limita legala a autoturismor si, inainte ca soferii imprudenti sa intre in forta in curba periculoasa, trec pe culoare rosie, fortandu-i sa incetineasca.

Daca soferii circula in localitate cu mai mult de 50 de kilometri la ora, atunci, cu 300 de metri inainte de semafor, radarul incorporat inregistreaza viteza si trece automat semaforul pe culoarea rosie. Cum s-a intamplat si acum, cand doar pentru a experimenta am avut putin peste 50 de kilometri la ora.

De la montarea semafoarelor, de cateva luni, numarul accidentelor in cea mai periculoasa curba din oras s-a redus, incredibil, la zero.

Sofer: "Intr-adevar, de cand s-au instalat semafoarele nu mai sunt accidente. E o idee foarte buna, asa se mai reduce viteza."

Biciclist: "Foarte multe accidente au avut loc aici. Doua autobuze, un tir rasurnat cu carne, multe accidente, acum, datorita semafoarelor, numai sunt."

Investitia, pentru cele patru semafoare, a costat primaria din Nadlac 72.000 de mii de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO