Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bîlteanu, si un membru al CA, arestati in dosarul privind manipularea pietei de capital
Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bîlteanu, si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al societatii, au fost arestati preventiv, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare.
Alte trei persoane sunt cercetate sub control judiciar.
Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pentru Dragos Bîlteanu, presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.
Alegeri 2024
10:13
Deputat PNL: Alianţa cu PSD ne-a costat scump. Astăzi am plătit pentru ea. Al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
10:09
Cum au votat la prezidenţiale românii din Câmpulung Muscel, orașul unde Elena Lasconi este primar
10:05
Ce spune istoricul austriac care a avertizat de doi ani despre Călin Georgescu
09:54
Sociologul Gelu Duminică: Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală
De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Timis.
Dragos Bîlteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, si Stere Gardan fusesera retinuti de procurorii DIICOT, care au audiat, in acest caz, 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.
Printre cei audiati a fost si tatal lui Dragos Bilteanu, Gheorghe Bilteanu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia. In timpul audierilor, lui Dragos Bilteanu i s-a facut rau, la sediul DIICOT fiind chemata o ambulanta pentru a-i acorda ingrijiri medicale.
Cele 25 de persoane au fost audiate dupa ce procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au facut, luni, 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad.
Potrivit DIICOT, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii).
Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.
"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.
De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.
Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.
Beneficiarii acestor operatiuni ar fi fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004.
Vicepresedintele responsabil de piata de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, a declarat pentru MEDIAFAX ca ASF a sesizat autoritatile in legatura cu anumite tranzactii derulate in septembrie 2013 cu actiunile SIF Banat-Crisana.
"ASF nu este abilitata sa incadreze infractiunea de abuz de piata si manipulare. Doar face supravegherea si sesizeaza organele competente", a spue el.
SIF Muntenia nu a fost implicata in tranzactiile cu actiuni din septembrie care au facut obiectul sesizarii sinitiate de ASF, insa actiunile societati au fost suspendate de la tranzactionare pentru ca SAI Muntenia controlata de SIF Banat-Crisana, dar si ca urmare a impactului mediatic al informatiei, a adaugat Ursache.
Actiunile de delapidare investigate de DIICOT la SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au avut loc in 2012 si nu au fost investigate de ASF, a mentionat Ursache.
"Noi nu investigam politica investitionala (a companiilor listate, n.r.)", a mai spus vicepresedintele ASF.
In sedinta de 13 septembrie 2013 (vineri) actiunile SIF Banat-Crisana au sarit cu peste 12% chiar in ultimele secunde de tranzactionare, pe cel mai mare rulaj din sase luni.
In cea mai mare parte a sedintei actiunile SIF Banat-Crisana au fost pe crestere usoara, iar volumele au fost reduse. In total, in sedinta respectiva au fost realizate 316 operatiuni cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din actiunile SIF Banat-Crisana.
In urmatoarea sedinta, din 16 septembrie 2013 (luni) actiunile SIF Banat-Crisana au scazut cu 5%, iar prin doua deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societatii de investitii financiare.
Cu putin inainte de inchiderea sedintei, au fost realizate doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro).
Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/actiune, pret cu 13,89% peste inchiderea de vineri.
Avand in vedere pretul la care au fost realizate deal-urile luni si cresterea de la finalul sedintei de vineri, este posibil ca evolutia din sedinta de vineri sa fi fost determinata de unul dintre investitorii implicati in deal-uri.
Astfel, unul dintre acesti investitori ar fi ridicat cotatia vineri, intrucat pretul era prea mic fata de cel la care urmau sa fie realizate deal-urile.
Pretul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotatie din sedinta de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia mai mult cu 15% fata de cotatia anterioara din piata principala.
Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.
ASF a stabilit la inceputul lunii martie a acestui an ca Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis si Romenergo, actioneaza concertat si detin 11,72% din actiunile SIF Banat-Crisana si i-a obligat sa vanda 6,72% din titluri, pentru a nu depasi pragul de detinere de 5% prevazut de legislatia pietei de capital.
SIF Banat-Crisana a anuntat in luna octombrie ca ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot in cazul grupului format de Dragos Bilteanu, El Lakis Najib si companiile Romenergo, Smalling si Gardner (inregistrate in Cipru), prezumate ca ar actiona concertat. Ali H. Lakis, fiului lui El Lakis Najib, a demisionat vineri din functia de membru neexecutiv in Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana. Potrivit ASF, Ali H. Lakis ar fi fost implicat in actiunea concertata de la SIF Banat-Crisana. Astfel, societatile cipriote Smalling Limited si Gardner Limited au cumparat actiuni SIF Banat-Crisana cu bani imprumutati de la firma Cahuita Limited.
Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited era la momentul respectiv Ali H. Lakis. SIF Banat-Crisana controleaza pachetul majoritar de actiuni la SAI Muntenia, societatea care administreaza SIF Muntenia.
SIF Banat-Crisana este condusa de Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general. Din Consiliul de Administratie mai fac parte Stefan Dumitru - vicepresedinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser si Najib El Lakis. Conducerea executiva a SIF Banat-Crisana este asigurata tot de Bilteanu, alaturi de Gabriela Grigore, director general adjunct - operatiuni, si de Teodora Sferdian, director general adjunct - dezvoltare.
La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor este condus de Marius Pantea - presedinte si de Andrei Diaconescu - vicepresedinte.
Din Consiliu fac parte si Iulian Aursulesei, Gheorghe Bilteanu, Sergiu Busila, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel si Vicentiu Octavian Zorzolan. SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusa de Gabriel Filimon - director general, Gheorghe Danut Porumb - director si Danut Florin Buzatu - director.
Consiliul de Administratie al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Danut Porumb – presedinte al Consiliului de Administratie, Danut Florin Buzatu - vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Florica Trandafir - membru, Mariana Dinu - membru si Sorin Florian Boldi - membru.