DOSARUL BICA. Fosta sefa DIICOT: "Nu am vazut raportul de evaluare. Am semnat alaturi de ceilalti, conform procedurilor"

alina bica

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a sustinut, intr-o declaratie data in dosarul despagubirilor, ca nu era considerata om de incredere al vicepresedintelui ANRP Sergiu Diacomatu.

Alina Bica ca nu a vazut raportul de evaluare a terenului si ca a semnat alaturi de ceilalti membri ai comisiei, conform procedurilor.

Bica a facut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au redat, pentru Mediafax, o declaratie data procurorilor anticoruptie de fosta sefa a DIICOT, care este acuzata de abuz in serviciu. Conform surselor, in preambulul declaratiei, Bica a facut o trecere in revista a atributiilor pe care le-a avut, conform fisei postului, la comisia din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

"In perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar pana in octombrie 2013 am fost director al Directiei pentru coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare (Directia funciara). In aceasta calitate, aveam ca atributii de serviciu: semnarea mapelor de sedinta, coordonarea serviciului petitii si relatii cu publicul si serviciul control. In perioada 2010-2011, desi Serviciul despagubiri, potrivit organigramei era in subordinea mea, in fapt, acesta era coordonat de catre vicepresedintele (ANRP - n.r.) Sergiu Ionut Diacomatu. In acea perioada, sef al serviciului a fost Ancuta Cecilia Anghelina. Conform regulamentului intern al ANRP, prefecturile transmiteau, printr-un reprezentant, dosarele propuse pentru despagubiri direct Serviciului despagubiri, in urma unei programari sau a unei solicitari din partea prefecturilor", a spus Bica, in fata anchetatorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Citește și
Marko Attila si Catalin Teodorescu
Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate si poate fi arestat. Catalin Teodorescu a fost pus sub control judiciar

Fosta sefa a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticoruptie ca de transmiterea lucrarilor se ocupa sefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepresedintele ANRP Sergiu Diacomatu. Bica a explicat in detaliu si modul de repartizare si parcurs al dosarelor de despagubire.

"Repartizarea lucrarilor catre consilieri o facea sefa de serviciu, respectiv Anghelina Cecilia. Dupa repartizarea dosarelor catre consilier si verificarea actelor din dosar, acestea era propuse catre CCSD (Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor - n.r.), in vederea transmiterii la evaluare. Dupa repartizarea dosarelor catre consilier si verificarea actelor din dosar, acestea erau propuse CCSD, in vederea transmiterii la evaluator. Dupa ce comisia propunea transmiterea catre evaluator, dosarul era inaintat acestuia, in vederea intocmirii raportului de evaluare in termenul stabilit de procedura interna a ANRP. Dupa intocmirea raportului de evaluare, acesta era transmis catre Serviciul Despagubiri din cadrul ANRP, serviciu care il propunea pentru urmatoarea intrunire a CCSD. Odata ajuns in comisie, dosarul era fie aprobat, fie transmis spre reevaluare daca membrii comisiei aveau neclaritati cu privire la suma si modul de intocmire a raportului de evaluare. In momentul in care raportul de evaluare era aprobat de catre Comisie se proceda la redactarea deciziei de catre fiecare consilier care avusese anterior in lucru dosarul. Decizia era semnata de catre presedintele institutiei, de vicepresedintele care raspundea de Directia fondului funciar, de directorul acestei institutii, de Seful serviciului despagubiri, de un consilier care se ocupa de raportul de evaluare si de altul care verifica conformitatea standardelor de evaluare folosite de catre evaluator", a declarat Alina Bica, potrivit surselor citate.

Bica a mai spus, in aceeasi declaratie, ca "semnaturile aveau doar o valoare administrativa pe respectiva decizie, neputandu-se interveni in legatura cu suma stabilita ca despagubire sau beneficiar".

Referitor la dosarul lui Gheorghe Stelian, fosta sefa a DIICOT a declarat ca "acesta a fost inaintat ANRP de catre Prefectura Bucuresti, in urma Hotararii Comisiei Municipiului Bucuresti, si inregistrat la Serviciul despagubiri. Consilierul care s-a ocupat de solutionarea dosarului a fost Mihaela Botizan".

"De asemenea, doresc sa precizez faptul ca desi eram director al Directiei care coordona Serviciul Despagubiri, sefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondenta exclusiv prin intermediul vicepresedintelui Diacomatu Sergiu. Consider ca proceda in acest fel intrucat nu eram considerat un om apropiat vicepresedintelui, care sa fie dispus la compromisuri sau solicitari neconforme cu legea sau regulamentul institutiei. In acest mod s-a procedat si in cazul dosarului nr. 22714/FFCC", se mai arata in declarația data de Bica si citata de aceleasi surse.

Alina Bica le-a mai spus procurilor, referitor la despagubirilor aprobate lui Gheorghe Stelian, ca nu a vazut niciodata raportul de evaluare al expertului, dar ca la finalul procedurilor a fost emisa decizia din l5 martie 2011 pe care a semnat-o "alaturi de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP".

Pe de alta parte, conform unor documente din dosarul despagubirilor, un alt inculpat le-a declarat anchetatorilor ca Alina Bica, intr-o sedinta a comisiei din ANRP, a elogiat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despagubiri, considerand ca suma stabilita era justificata.

In dosarul despagubirilor, Bica se afla in arest preventiv, alaturi de Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu.

Declaratie in dosarul Bica: Multe evaluari aveau ca repere de pret anunturi de pe net vechi de ani

Fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan, arestat in dosarul Alinei Bica, a afirmat, intr-o declaratie data la DNA, ca evaluatorii terenurilor foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate pe internet "din urma cu ceva ani", valoarea proprietatilor nemafiind ulterior aceeasi.

Dragos Bogdan a facut parte, alaturi de Alina Bica, din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Bogdan le-a dat anchetatorilor o declaratie in care a afirmat ca au fost sesizate nereguli la unele dosare prin care se cereau despagubiri si ca, din cate isi aminteste, evaluatorul terenului de 13 hectare "a venit si a dat lamuririle necesare".

"Cu privire la terenul de 13,0535 ha nu imi aduc aminte daca am chemat sau nu evaluatorul, dar se poate verifica din procesul verbal al sedintei. Cred ca a venit acel evaluator si a dat lamuririle necesare. Cu privire la acest dosar, imi aduc aminte ca au fost discutii pe acest dosar, mai ales ca pentru dosarele cu valoare mare solicitam evaluatorii si discutam cu conducerea ANRP, pentru ca ei erau veneau si propuneam dosarele spre aprobare", le-a spus el anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Dragos Bogdan a mai spus, in aceeasi declaratie, ca au fost situatii in care s-a solicitat schimbarea evaluatorilor de terenuri. Referitor la acestia din urma, el a afirmat ca foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate "pe net" in urma cu "ceva ani", desi la momentul solicitarii despagubirilor valoarea proprietatilor nu mai era aceeasi.

"Stiu ca parte din dosarele pe care le-am respins au castigat pe calea instanțelor, in unele cazuri fiind chemati in judecata chiar noi in calitate de membri ai comisiei. Au fost situatii in care am solicitat chiar schimbarea evaluatorilor. Ca si reper, ne uitam pe un ordin al ANEVAR (Asociația Nationala a Evaluatorilor Autorizați - n.r.), pentru a vedea daca metodele utilizate erau dintre cele prevazute si agreate de ANEVAR. Observam ca, de multe ori, foloseau evaluari luand ca reper anunturi de pe net din urma cu ceva ani, iar la momentul la care se solicitau despagubiri valoarea terenurilor nu mai era aceeasi", a declarat fostul vicepresedinte ANAF, conform acelorasi surse.

In dosarul despagubirilor, Dragos Bogdan se afla in arest preventiv, alaturi de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu.

Dosarul Bica: Dragos Bogdan stia doar "in parte" regulamentul comisiei care aproba despagubiri

Fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan, arestat in dosarul Bica, le-a spus anchetatorilor ca nu cunoaste unele prevederi legale privind retrocedarile si ca stie doar "in parte" regulamentul comisiei ANRP ce a aprobat despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Respectiva comisie i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au redat, pentru Mediafax, interogatoriul de la DNA in care procurorii au vrut sa afle de la Dragos Bogdan cum s-a ajuns la aprobarea dosarului lui Gheorghe Stelian.

Prin raspunsurile date anchetatorilor, fostul vicepresedinte ANAF a recunoscut practic ca nu cunoștea unele prevederi legislative privind despagubirile si nici intregul regulament de functionare al comisiei din care facea parte.

"Intrebare: Cunoasteti prevederile art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente- n.r.)?

Raspuns: Nu imi mai aduc aminte aceste prevederi

Intrebare: Dar regulamentul de functionare al comisiei?

Raspuns: In parte"

Dragos Bogdan a mai declarat, cu acelasi prilej, ca "exista, ca si varianta, ca membrii sa respinga dosarele ale caror valori ale despagubirilor erau foarte mari sau daca nu erau clarificate din punct de vedere juridic, prin respingere intemeiata a solicitarii".

El a spus si ca nu il cunoaste pe Gheorghe Stelian si nu are informatii despre terenul pentru care acestuia i-au fost aprobate despagubiri.

Dragos Bogdan a adaugat ca dosarul legat de acest teren "a fost intors" pentru reevaluare si apoi "reintrodus pe ordinea de zi" a comisiei de catre conducerea de atunci a ANRP.

"Intrebare: Il cunoasteti pe numitul Gheorghe Stelian?

Raspuns: Nu.

Intrebare: Ce cunoasteti despre o suprafata de teren situata in Parcul Plumbuita pentru care s-au acordat despagubiri?

Raspuns: Nu stiu, nu imi aduc aminte.

Intrebare: Ati participat la toate sedintele comisiei?

Raspuns: Nu la toate, dar atunci cand am participat am semnat procesul verbal.

Intrebare: Ati facut observatii cu privire la despagubirile solicitate in anumite dosare discutate in cadrul comisiei?

Raspuns: La unele, da. Nu retin alte elemente legate de suprafata de teren situata in Parcul Plumbuita.

Intrebare: Aveti cunostinte in domeniul evaluarilor?

Raspuns: Nu. Aproape sigur, terenul despre care se face vorbire a fost intors pentru reevaluare si reintrodus pe ordinea de zi de catre conducerea ANRP"

La acelasi interogatoriu, fostul vicepresedinte al ANAF le-a spus anchetatorilor ca pentru aprobarea cererii de despagubire in cazul lui Gheorghe Stelian ar fi insistat "conducerea ANRP": "Din cate imi amintesc, conducerea ANRP a insistat pentru aprobarea cererii de despagubiri in acest caz, cu motivatia ca fusese reevaluat si ca nu am mai aveam vreun motiv sa nu-l aprobam si sa trimitem dosarul la reevaluare. De fapt, ma refer la toti cei din conducerea ANRP, respectiv la Diacomatu, Dumitrean si nu mai stiu exact daca era Baciu sau Marko Attila, ori amandoi".

Dragos Bogdan a mai declarat, conform surselor citate, ca initial a cerut respingerea cererii si a solicitat prezenta evaluatorului in sedinta comisiei.

"Cred ca am solicitat inclusiv schimbarea evaluatorului", a mai spus el.

In dosarul despagubirilor, Dragos Bogdan se afla in arest preventiv, alaturi de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu.

Colega a Alinei Bica in comisia ANRP: Mi se parea ca am un plus de valoare daca apar alaturi de ea

Fostul vicepresedinte al ANRP Oana Vasilescu le-a spus anchetatorilor ca a acceptat sa fie membru al comisiei din care facea parte si Alina Bica pentru ca aparitia ei alaturi de fosta sefa a DIICOT, pe atunci secretar de stat in MJ, i se parea "un plus de valoare" adus activitatii sale.

Vasilescu si Bica, urmarite penal de DNA pentru abuz in serviciu, au fost membri ai comisiei care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Oana Vasilescu le-a dezvaluit procurorilor anticoruptie motivul pentru care a acceptat sa fie, alaturi de Alina Bica, membru al comisiei din ANRP.

"In anul 2010, nu-mi aduc aminte exact luna, am cunoscut un domn Alex, angajat ANRP, care mi-a spus ca ar avea nevoie de un reprezentant al Ministerului Justitiei care sa faca parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Eu, in principiu, mi-am dat acordul si nu am avut in vedere eventualele avantaje de natura financiara, ci faptul ca aparand in comisie alaturi de secretarul de stat (in Ministerul Justitiei), doamna Bica Alina, mi se parea un plus de valoare adus activitatii mele", a spus Vasilescu, potrivit surselor citate.

Tot in fata anchetatorilor, Oana Vasilescu a recunoscut ca nu avea o pregatire speciala privind dosarele despagubirilor, insa avea incredere in Alina Bica, dat fiind faptul ca aceasta punea in discutie "cu mult profesionalism problema evaluarii".

"Eu nu aveam o pregatire speciala in ceea ce priveste aceste dosare si metodele folosite dar in conditiile in care doamna Bica era secretar de stat si in cadrul lucrarilor comisiei, observand ca pune in discutie cu mult profesionalism problema evaluarii si a metodelor d folosite pentru evaluare, aveam incredere in dansa ca un specialist in domeniu. Intrebarile puse de dansa pareau total pertinente, expertul intelegand foarte bine intrebarea pusa si raspundea la obiect, cu alte cuvinte era un dialog intre profesionisti", le-a spus Vasilescu procurorilor anticoruptie, conform acelorasi surse.

In dosarul despagubirilor, Oana Vasilescu este cercetata sub control judiciar, aceeasi masura preventiva fiind dispusa pentru deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, fostul vicepresedinte ANRP Sergiu Diacomatu si Gheorghe Stelian.

In acelasi dosar sunt cercetati, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, Sergiu Diacomatu si Oana Vasilescu, ambii fosti vicepresedinti ai ANRP, si Gheorghe Stelian.

Ancheta il vizeaza si pe deputatul UDMR Marko Attila, in cazul caruia Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva. Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania.

Potrivit DNA, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat in zona Plumbuita din Sectorul 2, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, sustin anchetatorii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
Citește și...
DOSARUL BICA. ICCJ a decis definitiv ca fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean, ramane in arest
DOSARUL BICA. ICCJ a decis definitiv ca fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean, ramane in arest

Fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean ramane in arest in dosarul in care este cercetata alaturi de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, doi deputati si alte persoane pentru acordarea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat, a hotarat instanta suprema.

Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate si poate fi arestat. Catalin Teodorescu a fost pus sub control judiciar
Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate si poate fi arestat. Catalin Teodorescu a fost pus sub control judiciar

Deputatul Catalin Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de catre DNA si are interdictie de a parasi tara, in dosarul fostului sef al DIICOT Alina Bica, privind despagubirea acordata de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Alina Bica ramane in arest preventiv. Instanta suprema a respins definitiv contestatia fostei sefe a DIICOT
Alina Bica ramane in arest preventiv. Instanta suprema a respins definitiv contestatia fostei sefe a DIICOT

Instanta suprema a decis definitiv ca fostul sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu sa fie cercetati in arest preventiv.

Recomandări
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”

Guvernul a adoptat luni ordonanța „trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre principalele măsuri se numără înghețarea pensiilor și a salariilor și anularea beneficiilor din industria IT.

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova
Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova

Moscova a transmis că respinge planul de pace pentru Ucraina întocmit de echipa lui Donald Trump.

Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”
Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”

Guvernul a decis în ultima ședință de guvern pe anul acesta să înghețe salariile la stat și pensiile începând cu 2025, dar și să elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții.