Şeful Parlamentului European: "În România mă simt ca acasă"
Antonio Tajani a ţinut joi seară un discurs la Ateneu, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a preşedinţiei române a UE.
"În România mă simt ca acasă", a declarat joi seară, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene de la Ateneul Român.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze consiliile UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă", a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză, dar şi-a început discursul cu cuvintele: ''Buona sera Romania, la mulţi ani!''
"România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri, identificând un neam care atunci era unic în lume. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dvs ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. (...) Eu mă simt aici ca acasă", a mai spus Tajani, în aplauzele spectatorilor.
"2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze Consiliul UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă", a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză, dar şi-a început discursul cu cuvintele: ''Buona sera Romania, la mulţi ani!''
"România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri (...) Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dumneavoastră ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. Şi cum sunt născut la Roma eu mă simt aici ca acasă", a mai spus Tajani, în aplauzele celor prezenţi.
"În faţa unei Uniuni incapabile să dea răspunsuri rapide sirenele populiste câştigă teren. Şi totuşi, într-o lume mai nesigură ca oricând, trebuie să avem, mai mult ca oricând, o Europă puternică pentru a ne proteja cetăţenii. Este esenţial să lucrăm împreună pentru o Europă mai eficientă. Deviza Preşedinţiei române se face ecoul acestei exigenţe. Coeziunea este o valoare europeană comună, pentru că ea reflectă exact voinţa de a nu lăsa pe nimeni deoparte", a afirmat preşedintele legislativului comunitar.
Tajani a declarat că împărtăşeşte viziunea marelui diplomat român Grigore Gafencu, care a spus: ''Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat şi împărţit, ideea europeană este indivizibilă''.
"Nicăieri cuvântul Europa nu s-a dovedit mai puternic decât în statele din est. Ideea unei unităţi europene aduce peste tot pe continent în gândire promisiunea păcii, şi în consecinţă, promisiunea eliberării", a mai spus Tajani.
În opinia preşedintelui Parlamentului European, "forţa Europei (...) este opusul violenţei, drumului naţionalist''. ''Ea se bazează pe valori, pe democraţie, pe statul de drept, pe respectul demnităţii şi libertăţii fiecăruia. Europa trebuie să-şi asigure mijloacele pentru a reuşi. Este primordial ca viitorul buget multianual al UE să fie unul politic, care reflectă priorităţile unei Europe eficiente. Ar fi o mare eroare să reducem fondurile de coeziune şi cheltuielile în agricultură. Trebuie să ajungem la un buget care stimulează investiţiile în economia reală", a mai spus Antonio Tajani în cadrul ceremoniei de lansare oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE.
"Contăm pe Preşedinţia română pentru a promova această ambiţie şi a susţine ideea de coeziune şi de solidaritate. Mai multă solidaritate în viitorul buget înseamnă că solidaritatea nu trebuie să meargă în sens unic. Ţin să mulţumesc României că a propus să primească migranţii care au debarcat în ţările de primă sosire. Este un exemplu de urmat", a afirmat Tajani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: ue, ateneu, parlamentul european, ceremonie, consiliu,
Dată publicare:
10-01-2019 23:18