Șefii Secției pentru investigarea magistraților îl atacă pe Lazăr. Replica procurorului

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 21:58
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 20:34
Categorie: Justitie
Gheorghe Stan

Procurorul şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan l-a atacat joi seara și pe procurorul general, Augustin Lazăr, susținând că le-a pus ”obstacole”.

Stan a spus că au existat semnale pozitive cu privire la înfiinţarea secţiei speciale, însă aceasta a întâmpinat obstacole din partea procurorului general.

"Trebuie să precizăm că, deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii, încă de la momentul operaţionalizării acesteia am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba de procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public", a afirmat Stan, într-o declaraţie de presă.

Potrivit acestuia, pentru depăşirea "piedicilor", Guvernul a fost nevoit să intervină cu trei ordonanţe, printre care şi OUG 7.

"În acest context, pentru depăşirea acestor piedici, legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepţional prin trei acte normative de natură a clarifica prevederile legale necesare bunei funcţionări a secţiei speciale. Astfel, emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea respectării obligaţiei legale de a operaţionalizare a secţiei speciale până la data de 23 octombrie 2018, în condiţiile în care CSM nu finalizase în termen legal această procedură, aspect de altfel cunoscut de sistemul judiciar. OUG 92/2018 s-a impus exclusiv pentru clarificarea unor norme legale privind modul de selecţie a procurorilor cu funcţii de execuţie care ar urma să facă parte din cadrul acestei secţii. În ceea ce ne priveşte, OUG 7 a fost necesară cu privire la activitatea secţiei pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului-şef al secţiei cu privire la prevederile art. 339 alin (1) şi (3) din Codul de procedură penală, potrivit căruia plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de procurorul ierarhic superior celui care a dispus măsura sau actul supus controlului", a precizat Stan.

Augustin Lazăr respinge toate acuzațiile

Procurorul general Augustin Lazăr a respins joi seara acuzaţiile şefului Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan, conform cărora ar fi creat obstacole în asigurarea bazei logistice şi elaborarea organigramei acestei secţii.

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public se precizează că Augustin Lazăr respinge acuzaţiile, susţinând că a manifestat deschidere la dialog şi sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării acestei secţii.

"Procurorul general al PÎCCJ respinge acuzaţiile nefondate ale lui Gheorghe Stan, procuror şef al SIIJ, conform cărora ar fi creat obstacole în asigurarea bazei logistice, în elaborarea organigramei sau în privinţa modului de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public. În relaţia cu secţia nou înfiinţată a manifestat întotdeauna deschidere la dialog şi sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării acestei secţii asigurându-i-se, uneori prin eforturi deosebite şi în detrimentul altor compartimente, condiţiile necesare înfiinţării şi funcţionării. Astfel, au fost efectuate din timp demersurile pentru asigurarea cadrului legal şi administrativ de funcţionare a secţiei, respectiv pentru adoptarea statului de funcţii şi personal şi a regulamentului", se arată în postare.

Potrivit lui Augustin Lazăr, operaţionalizarea SIIJ nu a beneficiat de alocarea de resurse financiare şi umane în mod suplimentar, susţinerea necesităţilor acesteia realizându-se prin diminuarea corespunzătoare a resurselor celorlalte secţii.

Spre exemplu, pentru o schemă de 5 procurori au fost alocate 5 birouri, din care anterior a fost mutat personalul aparţinând altor compartimente.

"Funcţionarea în prezent într-un sediu separat se datorează inclusiv demersurilor şi alocării resurselor necesare de către procurorul general, SIIJ nefiind ordonator de credite. Procurorul general al PÎCCJ solicită tuturor procurorilor înalte standarde profesionale şi respectarea legii, îndeplinirea atribuţiilor cu responsabilitate, independenţă şi imparţialitate. Standardele de independenţă şi profesionalism sunt aceleaşi pentru toţi procurorii Ministerului Public, conform statutului constituţional şi cadrului legal, dar aşteptările de a corespunde acestora sunt cu atât mai mari în cazul unei structuri specializate să ancheteze magistraţi", subliniază sursa citată.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Gheorghe Stan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Cosma
Procuror de la DNA Ploiești urmărit penal, după o plângere depusă de Andreea Cosma
Toader lucrează la o nouă OUG prin care vrea să modifice iar codurile penale
Prima reacție a lui Toader după ce a refuzat acreditarea pentru Ovidiu Oanță
Zi decisivă în procesul în care Cristian Boureanu a fost acuzat că a lovit un polițist
Ministerul Justiţiei amână interviurile pentru funcţia de procuror european
Marius Iacob a demisionat din funcția de adjunct al șefului DNA
Alina Bica
Condamnarea Alinei Bica a fost anulată de ÎCCJ. Dosarul va fi rejudecat în apel
Prima declarație a lui Augustin Lazăr după ce și-a anunțat candidatura
Reacția lui Toader, după ce Lazăr și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului General
Martor în dosarul DGASPC Teleorman: ”Nu comenta nimeni de frică. Se știa că lucrau la PSD”
Omul de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta
CSM, după declaraţiile lui Tăriceanu: Depăşeste limitele discursului public acceptabil