Șefii Secției pentru investigarea magistraților îl atacă pe Lazăr. Replica procurorului


Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 21:58
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 20:34
Categorie: Stiri Justitie
Gheorghe Stan

Procurorul şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan l-a atacat joi seara și pe procurorul general, Augustin Lazăr, susținând că le-a pus ”obstacole”.

Stan a spus că au existat semnale pozitive cu privire la înfiinţarea secţiei speciale, însă aceasta a întâmpinat obstacole din partea procurorului general.

"Trebuie să precizăm că, deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii, încă de la momentul operaţionalizării acesteia am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba de procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public", a afirmat Stan, într-o declaraţie de presă.

Potrivit acestuia, pentru depăşirea "piedicilor", Guvernul a fost nevoit să intervină cu trei ordonanţe, printre care şi OUG 7.

"În acest context, pentru depăşirea acestor piedici, legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepţional prin trei acte normative de natură a clarifica prevederile legale necesare bunei funcţionări a secţiei speciale. Astfel, emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea respectării obligaţiei legale de a operaţionalizare a secţiei speciale până la data de 23 octombrie 2018, în condiţiile în care CSM nu finalizase în termen legal această procedură, aspect de altfel cunoscut de sistemul judiciar. OUG 92/2018 s-a impus exclusiv pentru clarificarea unor norme legale privind modul de selecţie a procurorilor cu funcţii de execuţie care ar urma să facă parte din cadrul acestei secţii. În ceea ce ne priveşte, OUG 7 a fost necesară cu privire la activitatea secţiei pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului-şef al secţiei cu privire la prevederile art. 339 alin (1) şi (3) din Codul de procedură penală, potrivit căruia plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de procurorul ierarhic superior celui care a dispus măsura sau actul supus controlului", a precizat Stan.

Augustin Lazăr respinge toate acuzațiile

Procurorul general Augustin Lazăr a respins joi seara acuzaţiile şefului Secţiei de investigare a magistraţilor, Gheorghe Stan, conform cărora ar fi creat obstacole în asigurarea bazei logistice şi elaborarea organigramei acestei secţii.

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public se precizează că Augustin Lazăr respinge acuzaţiile, susţinând că a manifestat deschidere la dialog şi sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării acestei secţii.

"Procurorul general al PÎCCJ respinge acuzaţiile nefondate ale lui Gheorghe Stan, procuror şef al SIIJ, conform cărora ar fi creat obstacole în asigurarea bazei logistice, în elaborarea organigramei sau în privinţa modului de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public. În relaţia cu secţia nou înfiinţată a manifestat întotdeauna deschidere la dialog şi sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării acestei secţii asigurându-i-se, uneori prin eforturi deosebite şi în detrimentul altor compartimente, condiţiile necesare înfiinţării şi funcţionării. Astfel, au fost efectuate din timp demersurile pentru asigurarea cadrului legal şi administrativ de funcţionare a secţiei, respectiv pentru adoptarea statului de funcţii şi personal şi a regulamentului", se arată în postare.

Potrivit lui Augustin Lazăr, operaţionalizarea SIIJ nu a beneficiat de alocarea de resurse financiare şi umane în mod suplimentar, susţinerea necesităţilor acesteia realizându-se prin diminuarea corespunzătoare a resurselor celorlalte secţii.

Spre exemplu, pentru o schemă de 5 procurori au fost alocate 5 birouri, din care anterior a fost mutat personalul aparţinând altor compartimente.

"Funcţionarea în prezent într-un sediu separat se datorează inclusiv demersurilor şi alocării resurselor necesare de către procurorul general, SIIJ nefiind ordonator de credite. Procurorul general al PÎCCJ solicită tuturor procurorilor înalte standarde profesionale şi respectarea legii, îndeplinirea atribuţiilor cu responsabilitate, independenţă şi imparţialitate. Standardele de independenţă şi profesionalism sunt aceleaşi pentru toţi procurorii Ministerului Public, conform statutului constituţional şi cadrului legal, dar aşteptările de a corespunde acestora sunt cu atât mai mari în cazul unei structuri specializate să ancheteze magistraţi", subliniază sursa citată.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO